Lapis András negyvenöt év után újra kiállít Szegeden – életében másodjára

Szeged egyik legromantikusabb udvara júliustól a művészetek otthona lesz: kiállítással, költői és zenei esttel, bábelőadással és énekkari koncerttel népesül be idény nyáron a Wágner-udvar. A rendezvénysorozatot szombaton délután 5 órakor Lapis András szobrászművész kiállítása nyitja.

2020. június 30. 17:03

Lapis András negyvenöt év után újra kiállít Szegeden – életében másodjára

Első alkalommal 2016-ban rendezett szabadtéri művészeti fesztivált SzegedArt néven a Szegedi Városkép és Piac Kft., amelyhez egy évvel később a Szegedért Alapítvány is csatlakozott – mondta Bódi György a civil szervezet titkára a nyári programokról szóló mai sajtótájékoztatón.

Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt kétségessé vált a fesztivál megrendezése, ezért az alapítvány úgy döntött, most egyetlen helyszínen, a város egyik legromantikusabb pontján, a Wagner-udvarban önállóan szervezi meg a kulturális fesztivált.

Bódi György (fotók: Szabó Luca)

Az eseménysorozat nyitányaként július 4-én, szombaton délután 5 órakor kiállítás nyílik Lapis András szobrászművész alkotásaiból. A tárlaton közreműködik Kalmár Zoltán harsonaművész és tanítványa, Nagy Gyula.

– Először és utoljára negyvenöt évvel ezelőtt, 1975-ben volt kiállításom Szegeden – mondta Lapis András. – Augusztus 20-áig most hat életnagyságú aktomat láthatják majd az érdeklődők a Wagner-udvarban.

Lapis András egyik alkotását szinte minden szegedi ismeri: az ő szobra díszíti a Glattfelder téri szökőkutat. A Szeged múzsája című alkotás harminc centis változata eredetileg a Szegedért Alapítvány fődíjasainak készült, csak később lett belőle köztéri alkotás.

Szeptemberig még négy programmal várják az érdeklődő szegedieket a Wagner-udvarba

– Július 23-án Carmina Hungarica címmel Diószegi Szabó Pál költői estjének ad otthont az udvar, ahol meglepetés vendégekre is számíthatnak majd a résztvevők.
– Pavlovits Dávid gitárművész tanítványai – az orosz Maria Juraszova és a kínai Li Csoko – adnak koncertet július 29-én.
– Augusztus közepén a Kövér Béla Bábszínház új igazgatójának, Kiss Ágnes bábművésznek a gyermekelőadását láthatják a szegediek.
– A rendezvénysorozat zárásaként az idén 95 éves Szegedi Egyetemi Énekkar ad koncertet Kohlmann Péter és Száz Krisztina vezényeltével.

A programok ingyenesek és minden alkalommal délután 5 órakor kezdődnek. A helyeket érkezési sorrendben foglalhatják el a résztvevők.
A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy a koronavírus-járvány miatt mindenkor hatályos korlátozó intézkedéseket – távolságtartás, maszk viselése – minden esetben tartsák be.

rag