Lapis András kalapos nőalakjai belakták a Wagner-udvart, és egész nyáron csendben mesélnek

Hiánypótló kiállítás nyílt szombaton délután a Wagner-udvarban. Lapis András szobrászművész Szegeden először és utoljára 45 évvel ezelőtt állította ki alkotásait. A Nagy Imrét ábrázoló, vagy a Szeged a múzsája című köztéri szobrait pedig mindenki ismeri a városban.

2020. július 05. 08:33

Első alkalommal 2016-ban rendezett szabadtéri művészeti fesztivált SzegedArt néven a Szegedi Városkép és Piac Kft., amelyhez egy évvel később a Szegedért Alapítvány is csatlakozott. A szabadtéri programsorozat keretében a Wagner-udvarba is évről-évre beköltöztek a múzsák: először Popovics Lőrinc szobrászművész, majd Bánvölgyi László és Brzózka Marek alkotásait csodálhatták meg a szegediek és a városba látogató turisták, a belváros egyik legromantikusabb, mediterrán hangulatú udvarában.

Az idén azonban a járványveszély majdnem elsodorta a fesztivált, végül a Szegedért Alapítvány úgy döntött, most egyetlen helyszínen, a Wagner-udvarban önállóan szervezi meg a kulturális eseménysorozatot.

– Ez a ház azon kevés szegedi épületek egyike, amelyik túlélte az 1879-es nagyárvizet is. Méltó környezet az udvara, hogy kiállításoknak adjon otthont. Az idén pedig olyan művész, Lapis András alkotásai láthatók, aki többek között megalkotta az alapítvány fődíját, szobrai pedig Szeged szerte díszítik a várost – mondta Bódi György, a Szegedért Alapítvány titkára a mai szabadtéri tárlatmegnyitón.

Kattintson fönti képünkre, galéria nyílik! (fotók: Szabó Luca)

Lapis András, az idén 77 éves szobrász doyen alkotásai Szeged számtalan pontján köszönnek a városban sétáló helyiekre, vagy az idelátogató turistákra. Ő alkotta meg többek között Nagy Imre Rákóczi téren álló szobrát, az ő Szeged múzsája díszíti a Glattfelder Gyula téri szökőkutat. Merengő című szobrával a Derkovits fasoron, a Szegedi Kis Istvánról készült bronz portréjával pedig a Honvéd téri református templom falán találkozhatnak a várost járók.

Most hat, életnagyságú, fehérre festett poliészter-szobrát mutatja be augusztus 20-áig a Wagner-udvarban.

Többek között a Kalap alatt című alkotást is, amelynek bronz változata 2006 óta díszíti a párizsi magyar nagykövetség előtti teret. Lili című szobrát a francia kalap- és sapkakészítés, a bonneterie központjában, Troyes-ben állították fel. Az El Caminó, azaz a Szent Jakab zarándokútra készülők pedig Le Puy-en-Velay-ben találkozhat a Kalapos lány egy másik változatával.

Lapis András rögtönzött tárlatvezetése során kiemelte az udvarban látható Nővérek című – Brigi és Betty páros alakját ábrázoló – alkotását.

– Amikor először találkoztam a lányokkal, úgy tűnt, mintha ikrek lennének. Az eredeti szoborterv szerint egy korlát két oldalán állnak, egymás felé fordított arccal. Így, ha valaki közéjük lép, valamelyik lány mindig főszereplő. A terv Brigi spontán mozdulatától változott meg, amikor visszafelé a szék támlájára támaszkodva ült le. Nekem ez a spontán mozdulat annyira megtetszett, hogy így mintáztam meg. Végül kifogytunk az időből és az álló Brigi nem készült el. Mégis csodálatos lett a végeredmény, mert Jónász R. Tibor erre az alkalomra készítette el azt az egyedi kovácsoltvas műremeket, amely kiemelkedő dísze ennek a kiállításnak – avatta be a jelenlévőket az alkotás titkaiba a művész.

A kiállítás augusztus 20-áig látható a Wagner-udvarban.

Szeptemberig nem áll meg az élet az udvarban

Őszig még négy programmal várják az érdeklődő szegedieket a Wagner-udvarban.
– Július 23-án Carmina Hungarica címmel Diószegi Szabó Pál költői estjének ad otthont az udvar, ahol meglepetés vendégekre is számíthatnak majd a résztvevők.
– Július 29-én Pavlovits Dávid gitárművész tanítványai – az orosz Maria Juraszova és a kínai Li Csoko – adnak koncertet.
– Augusztus közepén a Kövér Béla Bábszínház új igazgatójának, Kiss Ágnes bábművésznek a gyermekelőadását láthatják a szegediek.
– Szeptember elején, a rendezvénysorozat zárásaként az idén 95 éves Szegedi Egyetemi Énekkar ad koncertet Kohlmann Péter és Száz Krisztina vezényeltével.

rag