Lantos Gabriella a Szeged Televíziónak: A krónikus betegek ellátásának elmaradása magyarázhatja a Csongrád-Csanád megyében tapasztalt többlethalálozást

Lantos Gabriella szerint, ha újra berobban a járvány, akkor esély sem lesz a kórházi kapacitások visszaállítására. Az egészségügyi szakértő a megdöbbentő halálozási számok okairól beszélgetett Balogh Judittal a Témában.

2021. szeptember 09. 07:06

Lantos Gabriella a Szeged Televíziónak: A krónikus betegek ellátásának elmaradása magyarázhatja a Csongrád-Csanád megyében tapasztalt többlethalálozást

A statisztikák szerint idén nyáron a tavalyihoz képest mintegy 3,2 százalékkal haltak meg többen, de különösen nagy emelkedés tapasztalható néhány megyében, Csongrád-Csanádban például 10 százalékos.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, az Új Világ Néppárt alelnöke ezzel kapcsolatosan elmondta, a koronavírus korábbi hullámai alatt 50 százalékos volt a többlethalálozás, ehhez képest a jelenlegi eredmények nem rosszak. Csakhogy a szakértők arra számítottak, hogy a járvány csillapodásával csökkenni fog az elhunytak száma, mert sok idős krónikus beteg a vírus miatt a vártnál korábban veszítette életét. Erre az ellentmondásra az is lehet a magyarázat, hogy az egészségügyi ellátás még mindig nem állt vissza a járvány előtti rendre.

Elképzelhető, hogy a bizonyos helyeken, például Csongrád-Csanádban tapasztalt többlethalálozás az ellátatlanul maradt krónikus betegeket érinti.

A negyedik hullámról Lantos Gabriella elmondta, nem lesz egységes a járványhelyzet országszerte, mert nagyon eltérő az átoltottság térségenként – egyes elmaradottabb területeken akár 30 százalékkal is alacsonyabb, mint a fővárosban.

Abban sem látunk tisztán egyelőre, hogyan lehetséges az, hogy a fertőzöttek száma kéthetente, a kórházba kerülők száma azonban hetente duplázódik, a halálozások pedig ennyi idő alatt megháromszorozódnak.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!