Lantos Csaba: Az energiaipar nem a kisfiúk játéka

A leendő energiaügyi miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt ismertette a jövőre vonatkozó elképzeléseit.
Kékes Viktória

2022. november 24. 11:58

Lantos Csaba: Az energiaipar nem a kisfiúk játéka

November 9-én jelent meg a sajtóban a hír, hogy lemondott Palkovics László technológiai és ipari Minisztérium. A lemondás hírét napokig nem erősítették meg kormányzati körökből, de pár nappal később kiderült: Palkovics valóban lemondott, távozását követően pedig megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca feladatait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, élén Nagy Mártonnal, a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium, Lázár János vezetésével és a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium veszi át. 

 

A megalakuló Energiaügyi Minisztérium vezetője pedig Lantos Csaba, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagja lesz.

 

A jövőbeni miniszter ma az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt ismertette terveit. Az Index tudósítása szerint Lantos elsőként a munkáját közvetlenül segítőket mutatta be. Koncz Zsófia miniszterhelyettesként, Raisz Anikó és Steiner Attila államtitkárként, Czepek Gábor MVM-vezér pedig közigazgatási államtitkárként kapott helyet a stábban. (Arról nem esett szó, hogy utóbbi helyét ki veszi át az állami vállalatnál.)

 

Lantos kijelentette, hogy kinevezése nem összeférhetetlen vele, ezért a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságáról nem mond le. 

 

Lantos Csaba ezután a világot sújtó globális kihívásokról elmélkedett, majd arról beszélt, hogy a modern társadalom nem képzelhető el az energia biztosítása nélkül, a jövőben pedig még több energiára lesz szükségünk. A gond, hogy

 

„Magyarország rendkívül energiaszegény: a földgáz és kőolaj nagyon jelentős részét importáljuk”.

 

A végső energiamérleg több, mint hetven százalékát importáljuk, a válság rámutatott, hogy az energiaszuveneritásnak kulcsfontosságúnak kell lennie, és ezt fel is kell gyorsítani. Ebben a megújuló energiaforrások fontos szerepet tölthetnekbe, azonban az időjárási körülményeket is figyelembe kell venni – mind a napenergia, mind a szélenergia esetében. A leendő miniszter kitért arra is, hogy Paks megbízhatóan termel, Paks 2 üzembe állásával pedig elképzelhető, hogy akár exportálhassuk is az áramot. 

 

Mivel az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik majd a környezetvédelem, a miniszterjelölt kitért arra is, hogy a kormány elkötelezett a környezet védelme mellett, így fontos számukra az erdők létesítése, faállomány bővítése. Prioritásként kezelik a károsanyag-kibocsátás mérséklését.

 

„Fenntartható bolygót szeretnék átadni én magam is a gyerekeimnek” – jelentette ki.

 

Lantos Csaba kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy a kormány megvédte a rezsicsökkentést, hiszen Európában az alacsonyabbak között vannak a rezsiköltségek. 

 

„Olcsó, hatékony és fair szisztéma biztosítja ezt a lakosságnak”.

 

A miniszterjelölt kiemelte: a megújuló energia irányába haladunk, de az áramtárolási képességet fejlesztenünk kell. A hálózatfejlesztés elindult, ehhez ezer milliárd forint ráfordításra van szükség. Az energiahatékonysági beruházásokat is folytatni kell.

 

Lantos Csaba kinevezését az ülés végén 12 igen, 5 nem, 0 tartózkodás mellett támogatta a bizottság.