Lantos Csaba: átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól

Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem.
Kékes Viktória

2022. december 22. 09:45

Lantos Csaba: átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól

Az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni. A

 

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is - tájékoztatott az MTI-nek eljutattott közleményben Lantos Csaba.

 

Az energiaügyi miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy az európai felhasználók közül a magyar emberek kapják a legolcsóbban a földgázt, és a második legkedvezőbb árat fizetik az áramért. 
 

Emlékeztetett arra, hogy az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. 2023 elején tehát az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak. 

 

Januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

 

A bejentést szabályozó rendeletek már meg is jelentek a Magyar Közlönyben. 

 

Azt már a Portfolio szúrta ki, hogy a kormány egy másik, szintén szerda éjszaka kihirdetett döntésével 143 milliárd forinttal csapolta meg a Rezsivédelmi Alap kiadásait és csoportosította át ezt az összeget a távhőszolgáltatók kompenzációjára.