Lámpás csomópontot kap Baktó bejárata

A 47-es út forgalmát érintő beruházások csak augusztus 3-án kezdődnek el az Algyői úton, itt augusztus végéig komoly forgalmirend-változásokra kell felkészülni. Lámpás csomópont épül az Algyői és a Ladvánszky utca kereszteződésében.

2020. július 24. 16:01

Régi gond Szeged közlekedésében, hogy rendkívül nehéz felhajtani az Algyői útra a rácsatlakozó utcákból a rendkívül erős városba be- és városból kifelé tartó forgalom miatt. A helyzet orvoslására megérett az idő, ezért határozott úgy az önkormányzat, hogy lámpás csomópontot alakít ki az Algyői és a Ladvánszky utca találkozásánál, ami új forgalmi renddel jár majd együtt.

– A Baktói utca a kivitelezés befejezése után nem a Ladvánszky utcába fog torkollni, hanem a Diadal utcával szembe külön kihajtó ágat fog kapni az utca – mondta Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját az útépítés előkészítéséről!

A beruházás befejezése után megoldódik a kerékpárút átvezetése a Baktói út és Újpetőfitelep között. A 47-es utat érintő munkálatok augusztus 3-án veszik kezdetüket és augusztus 30-áig tartanak. Az új forgalmi rend ekkora még nem alakul ki, az ehhez szükségesek egyéb kapcsolódó beruházások befejezésével előreláthatólag az év végére készülnek el. A munkák végeztével a jelenleginél sokkal biztonságosabb lesz a csomópont, amelynek átalakítására nettó 240 millió forintot költenek el.

Az új lámpás csomópont kialakítása miatt ideiglenes forgalmi rend lép életbe az Algyői úton. A legfontosabb változás, hogy a városból kifelé menőket az Algyői úttal párhuzamos szervizútra terelik. A szervizútra súlykorlátozást vezetnek be, erre a menetrendszerinti buszokat kivéve 3,5 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak rá. A Délceg utcától a Balatoni utcáig terjedő szakaszon a Hódmezővásárhely irányába az autók nem használhatják a 47-es utat, amely egy sávosra szűkül le. A Vásárhely irányából érkezők viszont továbbra is a 47-es úton hajthatnak be a városba.

Fontos, hogy a Diadal és a Balatoni utca a szervizút felől zsákutca lesz, vagyis ezekből az utcákból a folyamatos haladás érdekében nem lehet majd felhajtani a szervizútra. A Délceg utca egyirányúsítása megváltozik. Eddig a Diadal utcától volt a Délceg utca egyirányú, hamarosan az Algyői úttól a Diadal utca felé lesz egyirányú. Ez utóbbi változás a beruházás végeztével is megmarad.

Csanádi Zoltán arra is kitért, hogy az Algyői úton a városból kifelé tartók felhajthatnak a 47-es útra, amennyiben Baktó felé balra kívánnak kanyarodni. Ugyanez érvényes a 77-es és a 77A-jelzésű buszokra is.

A jelzett útszakaszon a kivitelezés ideje alatt 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnek be. A teherforgalmat az autópályára irányítják. Ezzel kapcsolatban Csanádi Zoltán elmondta, hogy augusztus 3-a és 30-a között annak használatáért a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járműveknek nem kell külön fizetni a sándorfalvi és 47-es úti csomópont közötti szakaszon.

bp