Lakatos Botond, Takács Dániel, Zatykó Benedek eötvösös diákok másodikként jutottak be az akadémia tanulmányi versenyének döntőjébe – végignézhetjük a finálét, drukkoljunk nekik!

A Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programja által meghirdetett középiskolás tanulmányi versenyen a legjobbak közé jutott a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola ELF csapata. Március 4-én, szombaton 10.30-tól az MTA YouTube-csatornáján követhetjük a versenyzésüket.
Garai Szakács László

2023. március 01. 10:38

Lakatos Botond, Takács Dániel, Zatykó
Benedek eötvösös diákok másodikként jutottak be az akadémia
tanulmányi versenyének döntőjébe – végignézhetjük a
finálét, drukkoljunk nekik!

A fenntarthatóság és klímaváltozás témájú versenyben összesen 686 magyarországi és határon túli csapat mérte össze a tudását. A döntőben a legjobb tíz csapat között egy élőben követhető versenyen dől el, hogy kik nyerik a fődíjat, a franciaországi utazást. Helyszín a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme lesz.

 

Százötvenkét jutott a második fordulóba, ahol a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy videót is be kellett küldeniük a diákoknak. A csapatok az esszében egy projekttervet dolgoztak részletes indoklással és költségvetéssel, hogyan költenének el 20 millió forintot annak érdekében, hogy iskolájuk működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen. A maximum kétperces videóban egy a verseny témájához kapcsolódó fogalmat kellett közérthetően elmagyarázni. Ezeket a feladatokat végül száztizenhét csapat teljesítette a rendelkezésre álló egy hónap alatt, és a rengeteg kiváló tartalom született.

 

A döntőt március 4-én, szombaton 10.30-tól online lehet majd követni az MTA YouTube-csatornáján.

 

A döntőbe jutott csapatok és pontszámaik

  1. Membrain – Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium (91 pont)
  2. ELF – Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola (88 pont)
  3. Bagoly – Budapesti Gazdasági SZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum (88 pont)
  4. In Pollutio – Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr (87 pont)
  5. Rozmárok – Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed (87 pont)
  6. Trifolium – Gödöllői Református Líceum Gimnázium (87 pont)
  7. Zöld Muskétások – Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest (84 pont)
  8. Alternatív Fánkparádé – Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (83 pont)
  9. Boy-Go – Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron (83 pont)
  10. Venom Squad – Szent István Gimnázium, Budapest (83 pont)

 

A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáruk európai tanulmányúton vehetnek részt, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a CERN-t és a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet, az ITER-t. A döntős csapatok minden tagja egy tabletet vihet haza, felkészítő tanáraik pedig ajándékutalványokat kapnak.