Lakástakarék: viszlát!

Már holnap megszavazhatja a parlament a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetését. És ugyan miért ne tenne így az Orbán-többség?

2018. október 15. 13:12

Lakástakarék: viszlát!

Bánki Erik fideszes képviselő egyéni indítványában ilyenek olvashatók indoklásképpen:

  • „a lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz
  • az állami támogatás nélkül ráadásul negatív lenne a lakástakarék-pénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a lakástakarék-pénztárak a jelentős állami támogatásnak köszönhetően (idén több mint 70 milliárd forint lehet az állami támogatás mértéke) több tízmilliárdos profitra tettek szert az elmúlt években. 2010 óta a négy lakástakarék-pénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált”

Az is nyilvánvaló a tervezet szerint, mi lesz az eddig lakástakarékokkal, illetve mennyire éri meg ezután ilyet kötni:

  • „Annak érdekében, hogy az otthonteremtésre fordított költségvetési források minél hatékonyabban kerüljenek felhasználásra (erre a fantasztikus fogalmazásra egyszer még visszatérünk, de most nincs rá lehetőség – a szerk.), a módosítás értelmében a hatályba lépést követően megkötött lakás-előtakarékossági szerződések esetében nem jár már az állami támogatás. Az idáig megkötött szerződések esetében a megtakarításokat az állam továbbra is támogatja a futamidő végéig. Az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a Családi Otthonteremtési Kedvezmény további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatják.
  • A törvényjavaslat szerint a törvény hatályba lépését követően megkötött lakás-előtakarékossági szerződések esetében, valamint a már korábban megkötött lakás-előtakarékossági szerződések meghosszabbítása estén a lakás-előtakarékoskodó állami támogatásra nem jogosult.
  • A már megkötött szerződéseket a módosítás nem érinti.”
Tovább olvasom