Lábukkal szavazták le a harmadik szegedi hidat a fideszes képviselők az Országgyűlésben

A szegedi B. Nagy László és a hódmezővásárhelyi Lázár János sem vett részt azon a szavazáson, amely 2 milliárd forintot biztosított volna a harmadik szegedi híd előkészítő munkálataira. A fideszesek így a lábukkal szavazták le a harmadik Tisza-híd megépítését.

2019. július 08. 19:28

Lábukkal szavazták le a harmadik szegedi hidat a fideszes képviselők az Országgyűlésben

Bár kiemelt beruházásként tartja nyilván az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program az Orbán Viktor által kétszer is megígért déli Tisza-hidat, azonban még egyetlen kapavágás sem történt az ügyben, noha a tervek készen állnak. A 15 és fél milliárd forintos beruházás egy vegyesforgalmú (közúti és vasúti) Tisza-hidat, hozzá kapcsolódó vasúti és tömegközlekedést kiszolgáló P+R parkolót is tartalmaz az ígéretek szerint.

Ezt elégelte meg Szabó Sándor, az MSZP-Párbeszéd szegedi képviselője, aki június 19-én benyújtott egy költségvetési módosító-javaslatot, amiről az Országgyűlés hétfő délután szavazott. Szabó Sándor a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium költségvetéséből csoportosított volna át 2 milliárd forintot a híd előkészítő munkálataira.

A képviselők 54 igen mellett, 115 nemmel és 0 tartózkodással leszavazták Szabó Sándor javaslatát. A Fidesz-KDNP képviselői nemmel voksoltak. Harmincan nem szavaztak, köztük a szegedi B. Nagy László és a hódmezővásárhelyi Lázár János.

Előbbinek a szegedieknek, utóbbinak a hódmezővásárhelyiek mellett a makóiaknak is meg kell majd megmagyaráznia, hogy miért nem támogatták a költségvetési módosítást. A harmadik Tisza-híd ugyanis szerves része lenne a makói elővárosi vasútfejlesztésnek is.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő így örökítette meg a szavazás eredményét

Szabó Sándort az Országgyűlésben, a jegyzői pulpituson ülve értük utol. Telefonba annyit mondott, hogy Szeged legfontosabb beruházása lenne a harmadik híd, erről 2017-ben Botka László és Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében meg is állapodtak.

„Szeged tartotta magát a megállapodáshoz, a város elkészítette a terveket, a kormányhivatal kiadta a szükséges engedélyeket. Úgy tudom, hogy a beruházásra 15 és fél milliárd forintot különítettek el, ezt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez rendelték. Az elmúlt időszakban folyamatosan érdeklődtem, mi az oka annak, hogy nem kezdődött meg a beruházás, hiszen minden készen áll hozzá, de csak kitérő válaszokat kaptam. Legutóbb márciusban” – mondta Szabó Sándor.

A szocialista országgyűlési képviselő azt is elmondta:

szomorú, hogy a szegedi B. Nagy László és a makóiakat is képviselő Lázár János a munkaidő ellenére sem tartotta fontosnak azt, hogy részt vegyen a szavazáson, az pedig még inkább elgondolkodtató, hogy így nem támogatták az egész térség számára fontos harmadik Tisza-híd előkészítését.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!