Kunhalmi Ágnes Szegeden: Hazudik Orbán, hogy mindent a háborúra fog

Az elégedetlenség és vele a társadalmi aktivitás egyértelmű jele, hogy rendkívül sokan jelentek meg Kunhalmi Ágnes, MSZP elnök és Szabó Sándor szegedi szocialista képviselő szerdai szegedi rezsifórumán Rókuson a Szatymazi utcában. Az elnök választási ígéretei sorozatos megszegésével vádolta a kormányfőt.
Bod Péter

2022. október 12. 18:35

Kunhalmi Ágnes Szegeden: Hazudik Orbán, hogy mindent a háborúra fog

Az üzemanyag és egyes élelmiszer esetében az ársapkát jóval az orosz-ukrán háború előtt vezették be, ezért sem igaz Orbán Viktornak az állítása, ami szerint valamennyi gazdasági nehézségük a szomszédban zajló háború miatt lenne. 

 

A háború súlyosbítja az egyébként is meglévő gondokat a gazdaságban, de messze nem egyedüli oka a mai helyzetnek – állította az MSZP elnöke, országgyűlési képviselő, aki sorozatos hazugsággal vádolta a Fideszt és vezetőjét. 

 

A választási kampányban szó sem volt adóemelésről, a KATA megszüntetéséről, a rezsicsökkentés visszavonásáról és a megszorító politikáról. Éppen ellenkezőleg: Orbán azt állította, amíg ő irányítja az országot nem lesznek megszorítások. Majd mindennek az ellenkezője történt – érvelt szenvedélyesen Kunhalmi Ágnes.

 

 

Négy pontból álló rezsivédelmi csomagot állított össze az MSZP – hangzott el tőle. E szerint az áram és a gáz áfáját 5 százalékra kell mérsékelni, és a csökkentés azért nem lenne kijátszható, mert mindkettő tarifája hatósági áras.  Alanyi jogon állítsanak össze kedvezményes csomagot minden állampolgárnak meghatározott mennyiségű áramból és gázból, amely kedvezményes áru lenne. 

 

Haladéktalanul hozzá kell kezdeni a hazai háztartások hőszigeteléséhez. A Fidesz ősbűnének nevezte az MSZP elindította panelprogram felfüggesztését. Mint fogalmazott: a 2010 óta eltelt tizenkét évben minden magyar háztartásban elvégezhették volna az ezzel kapcsolatos munkákat, és mára az energiaválság közepén sokkal jobb helyzetben lennék. 

 

 

A felsoroltak mellett az idén 10, jövőre 10, 6 százalékkal kell emelni a nyugdíjak összegét, és nem az egészen megalázó 4,5 százalékkal – ért a felsorolás végére a politikus. A jelenleginél sokkal emberségesebb válságkezelésre volna mód Magyarországon – zárta szavait Kunhalmi Ágnes.

 

Hazudott Orbán Viktor, amikor olcsó gázt ígért? Hazudott. Hazudott akkor, amikor azt állította, hogy le kell mondani annak a kormánynak, amelynek hivatali ideje alatt az euró árfolyama átlépi a 300 forintot? Hazudott! Hazudott akkor, amikor a panelprogram folytatását ígérte a korábbiaknál jobb feltételekkel? Hazudott, mert az egészet leállította! – vette át a szót Ménesi Imre a rezsifórumnak helyt adó választókörzet önkormányzati képviselője.

 

Ménesi jövő év elejére nagyon magas hazai munkanélküliséget jósol a tönkremenő vállalkozások miatt, amihez hozzá tette: az előttünk álló hideg január és február mindenkit meg fog viselni. 

Minket megtalálnak, itt vagyunk – szólt az egybegyűltekhez a Szatymazi utcai fórumon Kozma József, az MSZP városi elnöke, városi képviselő utalva arra, hogy rendezvényen részvevője volt az eddig említetteken túl Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Szécsényi Rózsa és Mészáros Tamás önkormányzati képviselő.

 

 

Kérdéseket, ötleteket, javaslatokat, felvetéseket várnak a rezsifórumon megjelentektől, amelyekből tanulni szeretnének, és mellette az elhangzott kéréseket pedig tolmácsolni az illetékes fórumoknak.