Kunhalmi Ágnes: Szeged élen jár az aláírásgyűjtésben

Az ellenzék politikusai tovább mozgósítanak a népszavazási kérdések aláírásáért. Kétszázezer érvényeset kell gyűjteni, hogy a kínai egyetemről és munkanélküli segély folyósításának hosszabbításáról szavazhasson az ország.
Bod Péter

2022. január 07. 14:16

Kunhalmi Ágnes: Szeged élen jár az aláírásgyűjtésben

Ne épüljön a magyar adófizetők pénzéből kínai egyetem Budapesten. Ezt követeli az egyesült ellenzék, és népszavazáson szeretnék elérni, hogy ennek előkészületei leálljanak. Az Orbán-kormány gigantikus összeget, közel 500 milliárd forintot kíván erre költeni.

 

Nem csak a baj, hogy tömegesen erre az egyetemre se magyar diákok, se magyar oktatók nem kerülhetnek be mai tudásunk szerint, hanem az is, hogy a fővárosban tervezett Diákváros helyére építenék az egyetemet – fogalmazott a volt Centrum Áruház sarkon tartott sajtótájékoztatón Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő.

 

 

Lakhatási válság sújtja az országot. A szülők jelentős része nem képes albérletet fizetni gyerekeinek, hogy egyetemre járhassanak. Ezért volna nagy szükség a kollégiumokra és vele a budapesti Diákvárosra – érvelt Kunhalmi.

 

A sajtóeseményen betegsége miatt nem vehetett részt Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő és egyben képviselő-jelölt, aki Kunhalmi Ágnesen keresztül üzent, hogy minél többen csatlakozzanak a most zajló ellenzéki népszavazási kezdeményezések aláírásához. 

 

A szocialista politikus szerint ma az állásukat elvesztett emberek átlagosan másfél év alatt találnak új munkahelyet. Ez magyarázza, miért szeretnék a jelenlegi három hónapról kilencre emelni a munkakeresési járadék folyósításának idejét. A világjárvány sokat rontott a munkavállalók helyzetén, önmagában ez is indokolja a folyósítási idő hosszabbítását. 

 

 

Az emberek értik az ellenzéki népszavazási kérdések politikai üzenetét – mondta el az MSZP társelnök, aki szerint az elmúlt tizenkét év antidemokratikus kormányzásának a választók véget akarnak vetni. 

 

Ehhez Mihálik Edvin, a Momentum tagja, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje hozzátette: a magyar felsőoktatásra kellene a jelenleginél több pénzt fordítani a Fudan Egyetem helyett. Példaként említette meg, hogy Szegeden kevés az egyetemi kollégiumi férőhely, és mellette azok komfortfoka is elmarad a kívánatostól. 

 

Nekünk Magyarországgal kell foglalkoznunk – erősített rá mondandójára Mihálik Edvin, aki mindezt azzal egészítette ki, hogy több ezer aláírást gyűjtöttek össze az ellenzéki összefogás indította népszavazási kérdésekben.

 

Minden, amit az ellenzéki összefogásban most történik, a kormányváltást készíti elő – jelentette ki Kozma József, az MSZP önkormányzati képviselője. Úgy vélte: most tömegek állnak be aláírásukkal hitelesítve, hogy támogassák a kormányváltást – utalt a népszavazási kérdések kapcsán folyó aláírásgyűjtésre. 

 

 

Szeged élen jár az aláírásgyűjtésben – tette hozzá az elmondottakhoz Kunhalmi Ágnes, aki egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: azért nem tudnak pontos adatot mondani ebben a kérdésben, mert az ellenzéki pártok külön gyűjtik az aláírásokat, és pontos települési összesítés még nem áll rendelkezésre.

 

Ezek gyűjtése várhatóan begyorsul, mert mint Mihálik Edvin elmondta, a kettes számú szegedi választókerülethez tartozó tizenkét homokhátsági településekre ezekben a napokban települnek ki az ellenzéki pártok. 

 

A MSZP által létrehozott szolidaritási alapból hamarosan 150 ezer forintot ad át Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő a Karitáció Alapítvány által működtetett Bohócdoktoroknak – jelentette be a pénteki szegedi sajtótájékoztató végén Kunhalmi Ágnes.