Kunhalmi Ágnes: Perverz a Fidesz adópolitikája

A kormányzati adópolitika elősegíti, hogy a tőke minél kevesebbet adózzon, így ezt csak perverznek lehet nevezni – mondta el szegedi sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes szocialista parlamenti képviselő.

2020. január 30. 20:21

Kunhalmi Ágnes: Perverz a Fidesz adópolitikája

– Köszönet Szegednek! – jelentette ki az országjáráson tartózkodó Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP választmányának tagja, aki úgy fogalmazott: Szeged az önkormányzati választások után is a szabadság szigete maradt. Mindezt azzal toldotta meg, hogy a tavaly októberi helyhatósági választásokon kisebb fajta áttörésnek lehetünk szemtanúi. Kimondatlanul is arra utalt, hogy a fővárosi diadal mellett tíz megyei jogú városnak is az ellenzék adja a polgármesterét, és a közgyűlések többségét.

Az MSZP a szociális demokráciát állítja politikai célkitűzéseinek középpontjába, vele azokat az alapvető szociáldemokrata értékeket, amely több lehetőséget teremt a társadalom széles rétegeinek. Kunhalmi szerint a Fidesz perverz adópolitikát folytat, mert a tőke kibújik az adófizetés alól, miközben az olyan ellátórendszerek, mint az egészségügy, a szociális szféra és az oktatásügy az anyagi ellehetetlenülés határára sodródtak.

A kongresszusra készülő MSZP zöldfordulat előtt áll, markánsan környezetvédelmi programmal vág neki az elkövetkező éveknek – jelentette ki Kunhalmi. Szerinte három elengedhetetlen előfeltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzék legyőzze a Fideszt. Közös miniszterelnök-jelöltre, az egyéni körzetekben közös jelöltekre és közös listára lesz szükség. Ha ez nincs, akkor az ellenzék újra kétharmadhoz segítheti a jelenleg kormányzókat.

Kunhalmi Ágnes szerint meg kell teremteni a negyedik magyar köztársaságot, és ennek szociális köztársaságnak kell lennie. Bár nem mondta ki, de jól érzékelhetően ezzel arra utalt, hogy az igazságos közteherviselést kell megteremteni a Fidesz-uralmat leváltó majdani kormánynak. Zárásként annak a meggyőződésének adott hangot, hogy baloldali értékek nélkül nem létezhet civilizált társadalom.

A helyi szocialisták támogatják a város költségvetésének elfogadását, amelyben 1 milliárd forintot fordítanak szociális célokra – fogalmazott Szabó Sándor, az MSZP Csongrád megyei elnöke, országgyűlési képviselő. Minderre azért is nagy szükség van, mert az állam nem költ ilyen célokra. A képviselő emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években jelentősen emelkedett a szegedi önkormányzat szociális célokra fordított keretösszege, amely 400 millió forintról indulva az elfogadás előtt álló városi költségvetésben már 1 milliárd forinttal szerepel. Támogatják a városvezetést a távhőszolgáltatás geotermikus energiára való átállást célzó programjában, amely jelentős mértékben csökkenteni fogja a helyi károsanyag-kibocsátás mértékét.

Nem talált fogadókészségre a parlamentben Szabó Sándornak a harmadik híd megépítését célzó törvény- és határozati javaslata. Mint ennek kapcsán megjegyezte: az ezért folytatott harcot nem adja fel.

Szegeden megvan a tapasztalat, hogy ne általánosságban beszéljük szociálpolitikáról, környezetvédelemről és kultúrpolitikáról – vette át a szót Kozma József, önkormányzati képviselő, az MSZP városi elnöke. Szerinte a helyi baloldal olyan várospolitikát valósít meg Szegeden, amely egyre vonzóbb más, magyarországi településeknek.

Kunhalmi Ágnes csütörtökön este a Baloldali Páholy vendége volt az MSZP Oroszlán utcai székházában.