Kunhalmi Ágnes: Álljon ki Maruzsa Zoltán és Horváth Péter a nyilvánosság elé, mondják el, miről tárgyaltak!

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy számoljon be arról, mi hangzott el oktatásügyi témában a szombati kormányülésen.
Garai Szakács László

2022. december 11. 18:37

Kunhalmi Ágnes: Álljon ki Maruzsa
Zoltán és Horváth Péter a nyilvánosság elé, mondják el, miről
tárgyaltak!

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vasárnap a Belügyminisztérium elől közvetített online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke részt vett a szombati kormányülésen.

 

– Mivel titkolja a kormány, hogy mi történt a szombati kormányülésen, ezért az MSZP felszólítja Maruzsa Zoltánt és Horváth Pétert, hogy álljon ma a nyilvánosság elé, és mondja el, mit mondtak a miniszterelnöknek – hangoztatta Kunhalmi Ágnes.

 

Elmondta, az ellenzéki párt arra kíváncsi, mi a véleménye a miniszterelnöknek az oktatási tüntetésekről, mi a véleménye az „áldatlan állapotokról”. Horváth Péter beszámolt-e a kormányfőnek és a kormánytagoknak arról, hogy „mit okoz a retorzió, a durva beavatkozás és terror”, a kirúgási hullám egy-egy közösségnek, iskolának.

 

Kunhalmi Ágnes arra is kíváncsi, az államtitkár és a pedagógus kar elnöke tájékoztatták-e a miniszterelnököt, hogy a tüntetések egyik mozgatórugója a bér- és szakmai kérdéseken túl az, hogy a kormány megszegte a pedagógusoknak tett ígéretét, miszerint a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez kötik.

 

– Ha betartotta volna a miniszterelnök az önként vállalt ígéretét a pedagógusoknak, akkor már nyolcvan százalékos pedagógusbér-emelésnél tartanánk – közölte Kunhalmi Ágnes.

 

Az MSZP-s politikusa kitért arra, hogy ha a kormány Brüsszeltől várja a pedagógusok béremeléséhez a forrást, ezzel fontos szuverenitási kérdést is érint, hiszen az oktatás az unióban nemzeti hatáskör.

 

Felszólította a kormányt: álljon a diákok elé, akikre nem hat a terror és a megfélemlítés.

 

– Felnőtt egy új generáció, amely tisztában van azzal, hogy milyen országban él, és tisztában van a tanárok problémáival. A mai fiatalok tudják, hogy a tudásalapú gazdaság hiánya egy leszakadó és elszegényedő ország képét mutatja majd – mondta Kunhalmi Ágnes.

 

 

(MTI)