Kunetz Zsombor: Ha tudsz, menekülj!

Az egészségügyi szakértő szerint a teljes összeomlás felé tart a magyar egészségügyi rendszer, ami láthatólag továbbra sem élvez prioritást a kétharmados többséggel rendelkező kormánynál.
Kékes Viktória

2022. április 25. 11:03

Kunetz Zsombor: Ha tudsz, menekülj!

A választások után tartott első Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a várhatóan május közepe után felálló új kormányban sem kap külön minisztériumot az egészségügy. Kunetz Zsombor szerint ez korántsem meglepő döntés:

 

„Magyarország a választásokon alátámasztotta abbéli igényét, hogy nincs szüksége önálló és erős egészségügyi minisztériumra, még akkor sem, ha a kormány koronavírus elleni védekezése a világ egyik legrosszabbul teljesítő országai közé süllyesztette hazánkat. (...) Orbán a választási eredményekből tökéletesen vonja le azt a következtetést, hogy nem szükséges a darázsfészket bolygatni, sokkal inkább szoros kontroll alá kell vonni.”

 

Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy az egészségügy (legalábbis a még ki nem szervezett része) a Belügyminisztérium alá kerül. Kunetz szerint ez a döntés kontraszelekciót fog okozni, az egészségügyben dolgozók ugyanis nem katonák. Az állami rendszerben így azok maradnak majd, akik gyengébben teljesítenek, a többieket pedig „tárt karokkal” várja a magánellátás vagy a külföldi munkavégzés. 

 

Az egészségügyi szakértő szerint abba az ábrándba se ringassuk magunkat (már amelyikünk megteheti), hogy majd a magánegészségügyben ellátnak minket. Ott ugyanis a magas kockázatú, vagy költséges beavatkozásokat nem akarják/tudják felvállalni, azaz 

 

„Akár tetszik akár nem, nagyobb probléma esetén a gazdagabbak is visszakerülnek az állami rendszerbe. Ez persze a korrupció melegágya, hiszen a fizetőképes kereslet megpróbálja majd megvenni a jobb, gyorsabb ellátást.” 

 

Kunetz szerint persze „lehet izmozni” a munkaerő megtartásával (lásd felmondási tilalom), de ez csak ideig-óriág működhet, előbb-utóbb ha más nem, az uniós bíróság ki fogja mondani, hogy az törvénytelen. 

 

Így aztán a tavalyi évhez hasonlóan, ismét tízezrek fognak távozni az egészségügyi rendszerből. 

 

A járóbeteg ellátás a már most drámai munkaerőhiány miatt akadozva működik majd, ez pedig további terheket ró majd a fekvőbeteg ellátásra is: 

 

„Sokkal több ellátatlan, súlyos állapotú beteg fog megjelenni a kórházakban, akik ellátása így hosszabb ideig fog tartani, lényegesen magasabb humánerőforrás-igényt táplálva.”

 

Az egészségügyi szakember szerint mindeközben egyre nő majd azok száma, akik az állami ellátást nem tudják megvárni, de a magánellátást nem tudják megfizetni, ezért alternatív utakat keresnek majd a gyógyulásra. 

 

„Ezen alternatív megoldások sok esetben akuruzslók felemelkedését hozza majd magával, ami a végén a súlyos állapotú, ellátatlan kórházi felvételek számában fog megmutatkozni, azaz megint csak a fekvőbeteg-ellátás további súlyos terhelését fogja okozni, tovább csökkentve ennek kapacitását.”

 

A fentiekből nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy az egészségügyi rendszer „teljes és professzionális átalakítása nem odázható el.”

 

A kormány olyan álmegoldásai, mint például a szorosabbra húzott kontroll, vagy az elfogadhatatlan jogállási törvény maximum időhúzásra jók, de valójában csak felgyorsítják a teljes összeomláshoz vezető utat.

 

Kunetz szerint lehet erre lesz szükség ahhoz, hogy a magyar társadalom végre feleszméljen és észrevegye „azt az óriási problémát amivel az egészségügy szembenéz.”