Kunetz Zsombor: Barbár és szakmaiatlan az abortuszrendelet módosítása

Az egészségügyi szakértő orvos szerint hiába nem tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara, attól még szakmaiatlan a belügyminisztériumi rendelet, ami előírja, hogy az abortuszra váróknak meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, meg kell nézniük a magzat ultrahangképét és a szív pulzálását.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 18. 20:46

Kunetz Zsombor: Barbár és szakmaiatlan az abortuszrendelet módosítása

Kunetz Zsombor a 444.hu-n megjelenő Röntgen-blogon azt írta, a rendelet szövege, ami így szól: "A bemutatott orvosi lelet rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”, nem pontos, mivel

 

a 12. hétig preembrionális szakaszról (megtermékenyüléstől számított első két hét) és embrionális szakaszról (3–12. hétig) kell beszélni, a magzati szakasz a 12. héttől a születésig tart.

 

Kunetz Zsombor szerint emiatt a rendelet már a szövegénél elbukott.

 

A szakértő orvos szerint ugyanakkor sokkal nagyobb baj az, hogy a rendelet elvett egy hetet az abortuszra rendelkezésre álló időből. Ugyanis a várandósságot a 4. héten a szikhólyag kialakulásával igazolják száz százalékosan, viszont a rendeletben is szereplő szívhang csak az 5. héttől figyelhető meg, ezért innentől nem 8 hét, hanem csak 7 hét van a terhesség megszakítására.  

 

Kunetz Zsombor megjegyzi:

 

„Márpedig az alapvető tény, hogy minél később történik meg az abortusz, annál nagyobb a kockázat, a szövődmény kialakulásának a veszélye is”.

 

A 2008-ban kiadott szakmai protokoll előírja, a terhességmegszakítást végző intézményeknek a lehető legjobban le kell rövidíteniük a terhesség megállapítása és annak megszakítása közötti időszakot.

 

A szakértő idézi a protokollból azt a részt is, ami megjegyzi, általában 7 nap alatt elvégzik a terhességmegszakítást, de ideális esetben ez 4–5 nap, valamint, hogy kisebb kockázatot jelentő megoldást kell előnyben részesíteni és kíméletes bánásmódot kell biztosítani.

 

Kunetz Zsombor szerint szégyen, hogy a rendelet a megerőszakolt nőkre is vonatkozik, nekik is meg kell hallgatniuk a szívhangot.

 

Így lehet kevesebb abortusz

Kunetz Zsombor úgy látja, a kevesebb terhességmegszakítás eléréséhez  

  • hathatósabb szexuális felvilágosításra lenne szükség az iskolákban, valamint
  • a fogamzásgátlókat a fiatalok is könnyen elérjék,
  • az iskolákba óvszerautomatákat kellene elhelyezni, és
  • ingyenessé kell tenni a fogamzásgátlókat azoknak, akiknek nincs rá pénzük.