Kulturális, ifjúsági és idegenforgalmi programokat támogat idén is az önkormányzat

Újabb három támogatási keretre hirdetett pályázatot közelmúltban a szegedi önkormányzat. A kulturális, ifjúsági és idegenforgalmi keretekre idén összesen 99 különböző szervezet pályázott, az igényelt összeg több mint 21 millió forint volt. Aki megfelelt, szinte mindenki megkapta kért támogatást, vagy annak legalább nagyobb részét, ha az adott keret nem engedett többet.
Rafai Gábor

2022. április 27. 16:11

Kulturális, ifjúsági és idegenforgalmi programokat
támogat idén is az önkormányzat

A kulturális támogatási keret idei előirányzata 13 millió forint volt, a pályázati kiírás szerint az adható támogatás alsó határa 50 ezer, a felső 400 ezer forint lehetett, de legfeljebb a bekerülési költség fele.

 

Összesen 49 szervezet pályázott 15 millió 538 ezer forintra.

 

Végül úgy döntött a bizottság, hogy az érvényesen pályázók közül – a lehetőségek szerint arányosan csökkentve – mindenki megkapta a kért támogatás több mint 80 százalékát. 

 

A civil és kulturális szerveztek között olyanok vannak, mint az Alapítvány A Szegedi Zsinagógáért, a Nemzetiségi Szövetség, vagy a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány.

 

Hagyományosan az idén is meghirdette az önkormányzat az ifjúsági támogatási keretet, most emelt összeggel, 15 millió forinttal. Talán ennek tudható be, de a 35 pályázó mindössze 10 millió 761 ezer forintot igényelt. Egyikük nem felelt meg a kiírásnak, ezért kizárták, a többiek viszont megkapták a kért támogatást, amelyet majd ugyanannyival kell kiegészíteniük.

 

Többek között a Lurkó Mosoly Alapítvány, az Együttműködéssel a Gyermekekért Alapítvány, a Védőháló Egyesület és a Napos Oldal A Sérült Emberekért Alapítvány kapott nagyobb összegű városi támogatást az idén.

 

Az idegenforgalmi keretre is kisebb igény futott be 2022-ben, mint a megpályázható összeg. Ez minden bizonnyal a járvány miatt még mindig meglévő bizonytalan turisztikai szezonnak tudható be.

 

Itt 14 szervezet összesen 4 millió 870 ezer forintra nyújtott be kérelmet a 8 milliós keretre.

 

Ezért közülük is valamennyi érvényesen pályázó megkapta az igényelt összeget. Így többek között támogatást kapott az Utcazenei Fesztivál, a Bánya BBQ & Blues Fesztivál és az ötödik Szegedi Lurkó Fesztivál is.

 

A bizottság döntött az idei művészeti ösztöndíjakról is: hárman aspiráltak a támogatásra, a bizottság azonban úgy döntött, az idén nem támogatja egyik kérelmet sem. Így 6 millió 277 ezer forint maradt alkotók és pályakezdők támogatására, amelyet 21 érvényesen pályázó között osztottak fel.