Kultcafé nyílhat a Kass Galériában, ha lesz vállalkozó az üzemeltetésre

Nyílt versenyeztetéssel szeretné bérbe adni az évek óta „kulcsos házként” működő Kass Galériát a város, hogy ott a múzeumi funkció mellett kultúrkávézó működjön. A leendő bérlőnek számtalan feltételnek kell megfelelnie: a kávézó és cukrászda nem árusíthat majd égetett szeszesitalokat, és a kiállítás megtekintését azokon a napokon is biztosítania kell, amikor a kávézó egyébként nem nyit ki.
Rafai Gábor

2022. szeptember 14. 12:46

Kultcafé
nyílhat a Kass Galériában, ha lesz vállalkozó az üzemeltetésre

A galéria 1985-ben nyílt Szeged díszpolgára, a Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János hagyatékából. Az évek során azonban megfogyatkoztak a látogatók, hiszen új alkotások már nem kerülhettek bemutatásra, így nem voltak visszatérő vendégek.

 

A galériát működtető Móra Ferenc Múzeum ezért „kulcsos házként” üzemeltette a kiállítóhelyet, azaz aki látni szerette volna a Kass János alkotásait, annak a múzeum egyik munkatársa arra az időre kinyitotta az épületet, amit így is fűteni és világítani kellett. Ez pedig tetemes, évi több millió forintos kiadást jelentett a múzeumnak.

 

 

– Egy teljesen új kulturális attrakciót szeretnénk kialakítani az épületben. Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy kiállítóhelyek kávézóként is működnek, így csinálnak a fogyasztó vendégből kiállításlátogatót. Ezt szeretnénk mi is elérni – mondta Fogas Ottó múzeumigazgató az intézmény javaslatáról.

 

A közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága szerdán délelőtt adott zöld utat a pályázati kiírásnak. 

 

A leendő bérlő első körben öt évig üzemeltetheti majd a kávézót és galériát, a 157 négyzetméterért havi nettó 300 ezer forint bérleti díjat kell majd fizetnie, emellett a forgalomból származó nettó árbevétel legkevesebb öt százaléka is a bérbeadót illeti meg.

 

 

A leendő bérlőnek többek között vállalnia kell, hogy a berendezés színvilága, hangulata igazodik a kiállítás tematikájához, kizárólag olyan bútorokat, eszközöket, berendezési tárgyakat használhat, amiket a bérbeadó előzetesen jóváhagy.

 

A kávéház arculatában meg kell jelenni Kass János művei valamely felismerhető részletének, valamint azt is biztosítania kell, hogy a bérbeadó rendezvényeket tarthasson a galériában, legkevesebb tíz négyzetméteres gyereksarok kialakítását és működtetését is vállalnia kell.

 

A bérlőnek teljes körű – a műtárgyakra is kiterjedő – biztosítást is kell kötnie.

 

A részletes pályázati kiírást hamarosan a Móra Ferenc Múzeum teszi közzé.