Különleges szimfonikus színházi játékot próbálnak a szegedi színészek: jön a Sok hűhó semmiért a Müpában

Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátékát szimfonikus zenekari környezetbe ágyazva, reneszánsz, mégis mai jelmezekkel, pazar díszletekkel és Korngold dallam-gazdag zenéjével viszik színre a Müpában. A különleges szimfonikus színházi játék főszereplői a Szegedi Nemzeti Színház kilenc művésze és Budafoki Dohnányi Zenekar.
Rafai Gábor

2023. január 28. 09:19

Különleges szimfonikus színházi
játékot próbálnak a szegedi színészek: jön a Sok hűhó semmiért a Müpában

A február elsején, szerdán este a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében egyetlen alkalommal látható előadás a fővárosi zenekar és a szegedi teátrum egymásra találásából született. A különleges, zenés produkcióban más társulatok művészei mellett a szegedi teátrum kilenc színésze – Menczel Andrea, Poroszlay Kristóf, Rétfalvi Tamás, Medveczky Balázs, Bánvölgyi Tamás, Jakab Tamás, Gömöri Krisztián, Károlyi Krisztián és Borsos Beáta – vesz részt.

 

– A Szegedi Nemzeti Színház szívesen működik együtt azokkal a Szegeden kívüli partnerekkel és produkciókkal, ahol a színház művészei hangsúlyos feladatot kapnak. A Hegedűs a háztetőn próbáival párhuzamosan több művészünk is játszik a Sok hűhó semmiért című kortárs ősbemutatóban, amelyet a Budafoki Dohnányi Zenekar mutat be a Müpában. Az ilyen típusú együttműködések jó lehetőséget adnak művészeinknek arra, hogy új közegben is bemutatkozhassanak, illetve építsék szakmai kapcsolataikat – mondta el a partnerségről Barnák László főigazgató. 

 

Nem előzmények nélküli a budafoki zenekar történetében sem az ilyen fajta összművészeti együttműködés. 2016-ban, a Shakespeare évben már volt egy hasonló vállalkozásuk, akkor az SZFE harmadéves zenész-színész osztályának hallgatóival december elején két alkalommal is a színpadára álltak a Művészetek Palotájában. Selmeczi György és Novák Eszter növendékei a Sok hűhó Shakespeare-ért című esten a zenekar vendégeiként a nagy angol drámaíró vígjátékainak jeleneteit mutatták be a Nemzeti Színház művésze, Blaskó Péter partnereiként. 

 

Most olyan összművészeti produkció született a két társulat kreatív műhelyében, amelyben a zene mellett színházé és a színészeké a főszerep. Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátéka parádés szimfonikus zenekari környezetbe ágyazva, Árva Nóra reneszánsz, mégis mai jelmezeivel és pazar díszleteivel, Korngold dallam-gazdag, érzelgős zenéjével várja közönségét.

 

A két alkotóműhely közös előadása különböző életkorok és élethelyzetek négyféle párválasztási játszmáját mutatja be a színészek és zenészek közös, szórakoztató előadásában.

 

– Amikor azt mondja az ember a másiknak, hogy szerelmes vagyok, akkor mindig mindenki azt gondolja, hogy pontosan tudjuk, a másik miről beszél, pedig ahány emberi kapcsolat, annyiféle szerelem van. Reméljük, hogy a nézők közül ki-ki a saját szerelmi világát újra megtalálja az előadásban – mondta a készülő produkcióról a rendező, Gábor Sylvie.

 

 

A két felvonásos zenés, színházi játékhoz Hollerung Gábor karmester, az előadás ötletgazdája szabadon válogatta ki Erich Wolfgang Korngold terjedelmes életművéből a dráma jeleneteit legjobban alátámasztó zenei részleteket.

 

Az előadásban nemcsak a Sok hűhó semmiérthez komponált kísérőzenéjéből szólalnak meg részletek, hanem többek közt Hegedűversenyéből és egyéb rövidebb lélegzetű műveiből is.

Annak érdekében, hogy ne nyúljon éjszakába az előadás, a produkció létrehozói erősen megrövidítették Shakespeare remekművét úgy, hogy közben a dramaturgiája sem sérült. Ezáltal a zene nagyobb teret kaphatott, és szinte egy újfajta szimfonikus színházi műfaj jött létre. 

 

 

– Nagyon jó hangulatban zajlanak a próbák, remélem, a végeredmény egy műfajilag is különleges, hazai ősbemutató lesz – mondta a Budapesten próbáló Menczel Andrea, aki az egyik szerelmes pár női tagját, Beatrice-t alakítja Poroszlay Kristóf párjaként. – Nem először lépünk színpad egymás partnereként, 2019-ben László Miklós vígjátékában, az Illatszertárban alakítottuk már egymás partnereit a Kisszínházban. A történet szerint először akkor sem kedveltük egymást, de a végére összejöttünk, akárcsak ebben az előadásban, ahol szintén folyamatos a párharc.

 

Menczel Andrea elmondta, a csapat nagy része a szegedi társulatból áll össze, ami nagy biztonságot jelent számára, miközben nagyon élvezi, hogy új kollégákkal is együtt dolgozhat. Ráadásul egy nagyon különleges előadásban, ahol a zenekar is a színpadon van, a zenészeket is beépítették a díszletbe, így egyszerre érvényesülhet a zene és próza.

 

 

– Nagy élmény részt venni egy ilyen különleges előadásban. Nem sokszor van az ember életében olyan lehetőség, hogy egy prózai darabot úgy játszhatunk el, hogy filmzenét festenek alánk – mondta Menczel Andrea.