Elfeledett operafelvétel bukkant fel a YouTube-on: az 1986-os szegedi Macbeth

Igazi ritkaság és különleges operacsemege, egy elfeledett felvétel bukkant fel nemrégiben a YouTube-on: Kerényi Miklós Gábor 1986-os bombasikerű szegedi Macbeth-produkciójának részletei Oberfrank Géza vezényletével, a Lady Macbeth-et káprázatosan éneklő Misura Zsuzsával, a címszerepben bemutatkozó Németh Józseffel és a Banquót alakító Gregor Józseffel.
Hollósi Zsolt

2023. március 22. 12:55

Elfeledett operafelvétel bukkant fel a YouTube-on: az 1986-os szegedi Macbeth

A viszonylag ritkán játszott Verdi-operát a pályafutása elején járó Kerényi Miklós Gábor rendezésében 1986. március 7-én mutatták be a Szegedi Nemzeti Színház felújítása idején az operatársulatnak otthont adó Belvárosi Moziban, amit akkoriban még Szabadságnak hívtak. Az eredetileg magyar nyelvű Macbeth-produkció – amelynek zenei irányítása Oberfrank Géza kezében volt, de néhány előadást Cser Miklós is vezényelt – néhány hónap múlva átköltözhetett az ugyanazon év őszén átadott megújult nagyszínházba.

 

A márciusi premier zajos sikerrel zárult, és sorra jelentek meg az elismerő kritikák. „Németh József a címszerepben kirobbanó erővel ábrázolta Macbeth kettős lényét. Hangja vezető baritonistáink közé emeli őt. Kitűnő diszpozícióban lépett föl Misura Zsuzsa mint Lady Macbeth. A kényes szólam minden követelményét győzte tudással. Gregor József visszafogott Banquója volt a siker harmadik kulcstényezője – alázattal, fenséggel szolgálta az előadást. A főszereplők mellé nőtt a harmadik felvonásban Juhász József mint Macduff, és említést érdemel Vajk György (Malcolm) becsvágyó teljesítménye. Oberfrank Géza vezényletével meggyőzően, szép hangzással szólt a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a színház énekkara és a JGYTF 1. sz. Gyakorló Általános Iskolájának Bartók Gyermekkórusa (karigazgató: Siposné Csendes Éva)” – fogalmazott Kőháti Zsolt a Film, Színház, Muzsikában megjelent beszámolójában.

 

 

 

A hatalmas közönségsikert aratott Macbeth-produkcióból összesen tizenhét magyar nyelvű előadást tartottak, és a Szegeden megszervezett 1987-es Operafesztivál több díját is elnyerte. A legjobb előadásnak alapított fődíjat a bírálóbizottság egyhangúlag ennek az előadásnak ítélte, és Kerényi rendezését is, Németh alakítását is díjjal jutalmazták. 

 

A Népszabadság kritikusa így tudósított: „a fesztivál legnagyobb élményét a szegedi társulat Macbeth-előadásáról vitte haza a közönség. Félzaklató zenés színház részesei voltunk; a színpadról és a zenekarból a sorstragédia eleven szívverése sugárzott a nézőtérre.”

 

 

1988 tavaszán nyugat-európai vendégjátékra utazott a Szegedi Nemzeti Színház operatársulata. A kéthetes turné során az időközben olasz nyelven is megtanult és bemutatott Macbeth mellett Bizet Carmenjét játszották, mindkettőt nagy sikerrel, tíz városban léptek színpadra Hollandiában, Svájcban, az NSZK-ban és Luxemburgban. Az olasz nyelvű Macbeth-produkcióval meghívták vendégszereplésre a szegedi operatársulatot az újvidéki Szerb Nemzeti Színházba is.

 

 

A harminchét évvel ezelőtt bemutatott produkciónak – amit egyértelműen a szegedi operajátszás legnagyobb sikerei között tartanak számon – most váratlanul több részlete is előkerült a YouTube-ra feltöltött meglepően jó hangminőségű, színes videófelvételeken –  a videók valószínűleg az egykori professzionális televíziós felvételből származnak. A Dalnok13 nevű felhasználó 10–15 perces részletekben szinte a teljes előadást feltöltötte. A műfaj kedvelőinek, a szegedi operajátszásért tenni tudóknak vagy aggódóknak sok szempontból tanulságos élmény végignézni.