Különleges filmek egész sora öt napon át Szegeden: kedden kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a Belvárosi Moziban

Rajong a jó filmekért és imád moziba járni? Akkor a következő öt napban Szegeden nagyon jó dolga lesz!

2020. szeptember 07. 21:18

Különleges filmek egész sora öt napon át Szegeden: kedden kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a Belvárosi Moziban

Tavaszról szeptemberre halasztották, de legalább megrendezik Szeged már hagyományosnak számító filmfesztiválját, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, ami holnap, szeptember 8-án, kedden kezdődik, és szombatig, 12-éig tart.

Ez idő alatt a szegedi Belvárosi Moziban egy rakás különleges filmet lehet majd látni, köztük a versenyfilmeket, nagyjátékfilmeket, rövidfilmeket, kísérleti filmeket, lesznek szakmai beszélgetések, mesterkurzusok, és több alkotás országos premierje is Szegeden lesz a következő napokban.

A járvány miatt egy kicsit összetorlódtak az események: a fesztivál nyitónapján, szeptember 8-án ünnepelik a Belvárosi Mozi fennállásának 100. évfordulóját a tavaly kívül-belül megújult moziban, és megemlékeznek a fesztivál névadója, a szegedi származású Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos születésének 90. évfordulójáról is.

Zsigmond Vilmos életének és munkásságának három sorsfordító pontját egy különleges VR-film, a Mátyássy Áron által készített, A fény mestere című alkotás mutatja be, emellett látható lesz Zsigmond Vilmos kedvenc munkája, A szarvasvadász (Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage és Meryl Streep remek alakításaival), és a róla szóló utolsó portréfilm, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal, valamint az 1975-ben Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilm, a Vas és ló hazai bemutatójára is sor kerül. Utóbbi igazi különlegesség: az operatőre természetesen Zsigmond Vilmos volt, a rendezője a magyar származású Karl Bardosh, és nemrég újította fel a Nemzeti Filmarchívum.

A fesztivál gerincét természetesen a versenyfilmek alkotják. A rekordszámú, 538 nevezésből 32 filmet választott ki a neves filmrendezőkből, operatőrökből álló válogató zsűri. Ezek többsége magyar vagy európai premier, némelyik többszörös díjnyertes alkotás (Styx, Long Time No See, Casting). A tavalyi magyar filmek szinte mindegyikét nevezték a fesztiválra, ezek közül három alkotás száll ringbe, az Akik maradtak, a Magdolna és a Valan.

Nagy hangsúlyt fektet a fesztivál idén arra, hogy ismét meghozza a szegediek kedvét a mozizáshoz: a Hazai kedvencek elnevezésű szekció a régebbi és a közelmúlt számos kitűnő filmjét tűzi műsorra, köztük több vígjátékot is. Láthatóak lesznek például olyan, mára klasszikussá vált alkotások, mint Tímár Péter 1986-ban bemutatott filmje, az Egészséges erotika, vagy Enyedi Ildikó 1989-es, Az én XX. századom című alkotása. Török Ferenc két filmjét is vetítik: az 2009-es Koccanást, és a 2017-es 1945-öt. Az újabb magyar filmtermésből például a Seveled és a Drakulics elvtárs is látható lesz.

A fesztivál szervezői a filmeket úgy válogatták, hogy mindegyik kötődik valamilyen módon a zsűri és a válogató zsűri tagjainak munkásságához.

Újdonságokban is erős lesz a fesztivál: itt lesz az országos premierje a nyitónapon a Hab című új magyar romantikus vígjátéknak, szerdán este a Nincs parancs című dokumentumfilmnek, ami a rendszerváltás 30. évfordulójára készült, és két alezredes, egy magyar és egy német hősiességét, emberi tragédiákat elevenít fel. A bemutató alkalmából a fesztivál vendége lesz a rendező Szalay Péter, valamint Nagy László, a Páneurópai Piknik főszervezője is.

Szombaton pedig egyenesen a most zajló Velencei Filmfesztiválról érkezik Szegedre Horváth Lili új filme, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, ami a fesztivál záró díszelőadása lesz.

Emellett például a nyitónapon az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című filmjét is meg lehet majd nézni, amit a tavalyi bemutatója óta magyar mozikban csak kevésszer lehetett látni.

A Zsigmond Vilmos Fesztivál vetítéseit szakmai és alkotói beszélgetések, az életmű-díjasok mesterkurzusa kíséri, és a fesztiválon rendezi közgyűlését az Art-Mozi Egyesület is.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál minden évben életműdíjjal ismeri el egy hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, Simon Mágus, Woyzeck, Ópium, Aglaja című filmek társalkotója kapja az elismerést.

Nem marad el és nem lesz online: offline fesztivál, maszkban

Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy mikor a világon számtalan filmfesztivált töröltek vagy csak online formában tartottak meg a koronavírus járvány miatt, akkor a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szervezői miért döntöttek amellett, hogy hagyományos módon rendezik meg az eseményt, erre a szervezők mai közleményében találunk részletesebb választ.

A hosszú hónapok alatt, amikor csak képernyőkön keresztül láthattuk-hallhattuk egymást, mindnyájunknak hiányoztak a személyes találkozások. Sokat gondolkodtunk az utóbbi hetekben – óráról órára a híreket figyelve -, hogy megrendezzük-e és milyen módon az idei – májusról szeptemberre halasztott - filmfesztivált. És úgy döntöttünk, hogy igen, meg. Nem online, mert abból egy kicsit elegünk van. Személyesen, emberi találkozásokkal, beszélgetésekkel – maszkban, de újra offline töltjük egymással ezt a néhány napot. Természetesen törekszünk a biztonságra, és számos óvintézkedést bevezettünk – ezek olvashatók a fesztivál és a Belvárosi Mozi honlapján.

Ha még több kell

Ha még többre kíváncsi a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválról, hallgassa meg a Szeged Podcast legutóbbi adását ide kattintva, ebben Szabó Évával, a Belvárosi Mozi vezetőjélve, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk.

A részletes programért pedig a fesztivál hivatalos oldalát, valamint a Belvárosi Mozi oldalát érdemes nézegetni. De fent van a fesztivál a Facebookon is, itt.