Külön passzust kapott Hadházy Ákos Kocsis Máté és Simicskó István törvényjavaslatában

Amíg nem teszi le az esküt, nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.
Kékes Viktória

2022. június 23. 13:35

Külön passzust kapott Hadházy Ákos Kocsis Máté és Simicskó István törvényjavaslatában

Tovább korlátozhatják azoknak a megválasztott képviselőknek a jogait, akik nem tették le az esküt a parlamentben - szúrta ki a Telex.

 

A korlátozás kizárólag Hadházy Ákost érinti, aki egyedüliként nem ment be május 2-án a parlamentbe, hogy képviselőtársaival együtt letegye az esküt. Kövér László házelnök azóta sem adott alkalmat Hadházynak arra, hogy ezt pótolja.

 

A független országgyűlési képviselő ezért nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem. Hadházy ezért kénytelen volt gyűjtést indítani annak érdekében, hogy munkatársait legalább ki tudja fizetni.

 

„Önöknek köszönhetően két nap alatt összejött az az összeg, amivel nyár végéig akkor is tud működni a stábom, ha Kövér László – teljesen törvénytelenül – akár az őszi ülésszak kezdetéig blokkolja az eskütételemet” – írta akkor Facebook-posztjában a zuglói képviselő.

 

A jelek szerint most tovább akarják korlátozni Hadházy jogait. A  - többek között a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítása és a parlamenti frakciók állami támogatásainak jelentős csökkentését is tartalmazó - Kocsis Máté és Simicskó István által benyújtott törvényjavaslat egyik paragrafusa ugyanis azt mondja ki, hogy 

 

az eskü letételéig Hadházy nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

 

Hadházy a Telexnek azt mondta, ebből is látszik, hogy „mennyire zavarja őket”, hogy nem vett részt az alakuló ülésen. Szerinte egyébként a módosításnak semmiféle jelentősége nincs, hiszen bár kérdezni kérdezhetett, valódi választ ritkán kapott az illetékesektől. 

 

 

Címlapon

mutasd mind