Kulka János újra kémszerepben: elkezdődött A játszma című új magyar kémfilm forgatása

A vizsga című 2011-es ügynökfilm folytatásában a hatvanas évek kádári titkosszolgálata minden korábbinál veszélyesebb akcióba kezd.

2020. szeptember 08. 18:24

Kulka János újra kémszerepben: elkezdődött A játszma című új magyar kémfilm forgatása

Szeptember első hetében elkezdődött A játszma című új magyar kémfilm forgatása Fazakas Péter rendezésében. A készülő alkotás A vizsga című 2011-es ügynökfilm folytatása lesz.

Az új filmben visszatérnek A vizsga hajdani karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában, új szereplőként csatlakozik a stábhoz Staub Viktória – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) keddi tájékoztatójában. 

A játszma 1963-ban játszódik Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

„Engem a döntések mozgatórugói érdekelnek, a magukat függetlennek megélő emberek gyakran sejtszinten működő érzései. A játszma azt feszegeti, kiben bízhat az ember, megélheti-e valójában a saját érzelmeit, tehát lehet-e igazán önmaga”

– mondta a filmről Fazakas Péter rendező.

„A játszma Markó és Jung párharcának következő izgalmas fejezete, amiben a hatvanas évek kádári titkosszolgálata minden eddiginél veszélyesebb állambiztonsági akcióba kezd”

– mondta Köbli Norbert forgatókönyvíró. 

A forgatás, a szigorú COVID-előírások betartása mellett, nagyrészt Budapesten zajlik. A fővároson kívül Pilismarót, Terény, Csákvár is fontos helyszínei a készülő produkciónak. A forgatás november elején fejeződik be, de a történelmi hitelesség érdekében készülő számítógépes animáció hónapokkal meghosszabbítja az utómunka időszakát. 

A játszma a FilmPositive gyártásában készül, operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

Az előzményfilm, A vizsga előzetesét itt lehet megnézni:

(Nyitókép: jelenet A vizsga című 2011-es filmből.)