Kulcsfontosságú szerepet játszanak a civil szervezetek az európai társadalomban

Alapvető megerősítői a területi kohéziónak, a gazdasági növekedésnek és a társadalomfejlődésnek –vajon egy ilyen kijelentés Magyarországon hangzott el egy kormánypárti politikustól?
Garai Szakács László

2022. február 16. 06:56

Kulcsfontosságú szerepet játszanak a
civil szervezetek az európai társadalomban

Nem, Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos mondta Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. A határokon átnyúló európai egyesületek és nonprofit szervezetek alapszabályáról szóló vitában a biztos kifejtette: a civil szervezetek a koronavírus-járvány idején segítették a legkiszolgáltatottabbakat, hozzájárultak a társadalmi szolidaritás elmozdításához, ahogy segítik a fenntartható inkluzív fejlődést is.

 

Mint mondta, az Európai Bizottság támogatja az EP saját kezdeményezésű jelentésének céljait, például azt, hogy a civil szervezetek szabadon létrejöhessenek, élhessenek a tőke szabad mozgásával, annak érdekében, hogy magas szintű szolgáltatásokat nyújthassanak.

 

– A jelentés olyan rendelet létrehozását javasolja, amely alapszabályokat hozna létre az európai civil szervezetek számára, és olyan irányelvet, amely minimumstandardokat határozna meg – mutatott rá Margarítisz Szkínász.

 

A biztos hangsúlyozta: az bizottság egyetért azzal, hogy közös megközelítésre van szükség a civilekkel kapcsolatosan, meg kell védeni működésüket a külső beavatkozásoktól és biztosítani kell, hogy részesülhessenek a belső piaci előnyökből. Hozzátette: a testület nem veti el, hogy rendes jogalkotás útján megvalósítsa a jelentés céljait, azonban csakis a szubszidiaritás és arányosság elvének megfelelően. „A tagállamok hatáskörét ezen a területen szigorúan tiszteletben kell tartani” – emelte ki.

 

Sergey Lagodinsky német zöldpárti képviselő, jelentéstevő, felszólalásában felhívta a figyelmet: fontos, hogy egy civil szervezetnek meglegyen a lehetősége, hogy határokon átnyúló tevékenységet folytathasson. Mint mondta, sok nonprofit szervezet európaiként azonosítja önmagát, de nem képesek terjeszkedni az EU-ban. A jelentés célja, hogy európai polgárok egyesületeket alapíthassanak, amelyeket európai szervezetként jegyeztethetnek be, de nem javasolja az tagállami szabályozás megszüntetését.

 

Donáth Anna a Momentum politikusa felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy „egyes uniós tagállamok kormányai teljes kontroll alá akarják vonni a civil szervezeteket. Itt az ideje, hogy az Európai Bizottság olyan jogszabályt alkosson, amely megvédi a civil szervezeteket” – mondta.

 

 

(MTI)