Kudarc és sértődés – Szántó György olvasói levele

Három napig hazánkban járt az Európai Unió Költségvetési Ellenőrzés Bizottság delegációja. Varga Judit igazságügyi miniszter (aki nem fogadta a delegációt) az ellenőrzést úgy minősítette, hogy „ez a háborúpárti magyar és a Néppárttal kiegészült európai baloldal politikailag motivált turistalátogatása” volt.
Szeged.hu

2023. május 25. 20:39

Kudarc és sértődés – Szántó
György olvasói levele

Így nyilatkozik az a miniszter, aki a támogatások kifizetéséül szabott jogállami kritériumok helyreállításának fő felelőse. Az, aki három napig egyáltalán nem ért rá, és Bóka János államtitkárra osztotta ki ezt a feladatot. (Völner Pál éppen nem volt kéznél, mert pillanatnyilag a törvényszéken más tárgyalásokon vesz részt, némi kenőpénz elfogadása, és egyéb visszaélések elkövetésének vádjával. Ilyen emberek a mi igazságügyi államtitkáraink. Felkészül: Répássy Róbert.)

 

A turisták találkoztak az Állami Számvevőszék vezetőivel, amely után az EP delegációjának vezetője többek között arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Állami Számvevőszék nem tudott tájékoztatást adni 29 esetet érintően 1,48 milliárd euró korábbi EU-s támogatás felhasználásáról. Ez a rosszindulatúság aztán végképp felháborította az ÁSZ vezetőségét, és azonnal megállapították, hogy az EU Költségvetési Ellenőrzési Bizottság tagjai felkészületlenek voltak a kampányfinanszírozás, az autópálya építés, a KSH szegénységet érintő felmérése, a Vidékfejlesztési Program lebonyolítása kérdéseiben, ezért az ÁSZ-nál tett látogatás kudarcba fulladt.

 

Jó lenne, ha az Európai Unió máskor felkészült szakembereket, és nem holmi turistákat küldene az ilyen ellenőrzésekre, olyanokat, akik képesek felfogni a speciális magyar eljárásokat! Ha felkészületlen és eleve rosszindulatú ellenőrök jönnek, azok így járnak, és dolgavégezetlenül térnek vissza Brüsszelbe, miközben persze – az adófizetők pénzét herdálva! – megismerkedhettek a magyar főváros turisztikai látványosságaival. Sőt, még elmehettek volna megcsodálni a világon egyedülálló lombkoronasétányokat is. És jó, ha erre gyorsan időt kerítenek, mert lehet, hogy jövőre ezt a világszenzációt már csak belépődíj ellenében nézhetik meg.

 

A delegáció prekoncepcionális rosszindulatúságát az is leleplezte, hogy nem voltak hajlandóak találkozni a legnagyobb magyar közhasznú civil szervezet, a CÖF-CÖKA képviselőivel, akik objektív és széleskörű tájékoztatást kívántak adni a magyar civil társadalom kivételezetten jó állapotáról. Igaz, nem találkoztak más civil szervezettel sem, de az most mellékes körülmény. Az is mellékes, hogy a CÖF-CÖKA hogyan lehet közhasznú jogállású, ami kizárja a politikai tevékenység folytatását. Ha az MVM támogatásával a CÖF-CÖKA Brüsszelbe szervez repülőgéppel egy tüntetést, az nem politikai tevékenység, hanem a magyar nemzeti érdekek kötelező hazafias védelme! Bár minden civil szervezet így gondolkozna, de állandóan csak panaszkodnak, hogy nincs pénzük, meg hogy ki vannak téve a kormány vegzálásának. Ez is liberális hazugság, mert a CÖF-CÖKA-t sem vegzálja a kormány, sőt ellenkezőleg, a CÖF-CÖKA elnöke több mint tíz éven át betölthette a Nemzeti Együttműködési Alap elnöki tisztségét. (Még egy megjegyzés a CÖF-CÖKA-val kapcsolatban: a 2021. éves beszámolójuk szerint 1,4 millió forint 1 százalékos felajánlásban részesültek, aminél nagyobb összeget kap egy iskola alapítvány. Így is 253 millió forint nyereséggel zárták az évet, mert 489 millió forint támogatást kaptak azoktól a cégektől, akik önként és dalolva adják nekik ezeket a támogatásokat.)

 

Ezért joggal sértődött meg a CÖF, hogy nem találkozott velük az uniós vizsgálóbizottság, pedig a CÖF egyik reprezentása szerint „fingzsák” is érkezett a küldöttséggel. Ezek a uniósok a legapróbb tréfától is berágnak, és így kihagyták azt a lehetőséget, hogy a teljes igazságot megtudják a magyar civil szféráról, ne csak a Soros-bérencek állandó panaszkodását hallhassák. Teljes egészében lelepleződtek, hogy ez a bizottságnak álcázott turistacsoport csak azért jött Magyarországra, hogy a kákán is csomót keressen (ha egyáltalán ismerik ezt a régi magyar közmondást.)

 

A bizottság eredménytelen munkát végzett, de magára vessen. Aki eleve rosszindulatú prekoncepcióval érkezik, az ne lepődjön meg, ha ennek megfelelően bánnak velük. Ilyen fennhéjázó magatartással nem mennek semmire, úgy hogy jönnie kell majd újabb küldöttségeknek, akik alaposabban felkészülnek jogszabályokból, számvitelből, közgazdasági alapismeretekből és a magyar sajátosságokból! Addig marad a kudarc és a sértődöttség... Ja és nem jön pénz az Európai Uniótól!

 

Szántó György