Krumpliból és sertéshúsból is hiány lehet még januárban

Mindkét árstopos termékből importra szorulhat Magyarország.
Kékes Viktória

2023. január 03. 13:23

Krumpliból és sertéshúsból is hiány lehet még januárban

A Jazzy Rádió  Business Class című műsorának vendége volt Raskó György. Az agrárközgazdász elmondta, hogy a hazai burgonya januárban végleg eltűnik a piacokról, mert a készletek kifogytak. Csupán az importburgonya maradhat, amelyet viszont a behozatal ára miatt csak sokkal drágábban lehet beszerezni. Raskó szerint ugyanez várható a sertéshús esetében is. 

 

Az import nagykereskedelmi ár mindkét terméknél jelentős veszteséget eredményez a viszonteladóknak, akik viszont emiatt spórolni fognak a készletekkel, ez pedig hiányhoz vezethet a boltokban - figyelmeztetett az agrárszakember.

 

A árstopos termékek hiányának jelei már most tapasztalhatóak: nemrég egy olyan oldal is elindult, ahol meg lehet nézni, hol, mi nincs épp készleten. 

 

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség az élelmiszerárstop azonnali kivezetésére kérte a kormányt. A szövetség főtitkára szerint a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése miatt fenntarthatatlanul súlyos pluszterheket jelent a boltosoknak, hogy a hatósági áras termékeket még mindig a 2021. október 15-ei árakon kell forgalmazniuk. Az intézkedés ráadásul eredeti célját, vagyis az infláció letörését sem hozta magával. Épp ellenkezőleg: tovább növelték azt. A jegybank elemzője szerint 2022 végére 3-4 százalékponttal emelték meg a magyarországi pénzromlás mértékét.