Krónikus orvoshiány: augusztusig szünetel az urológiai fekvőbeteg-felvétel a szegedi klinikán

„A személyi feltételek átmeneti hiánya miatt” augusztus elejéig lemondta a teljes urológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetem. A lemondást előző este, július 21-én 18 órakor közölték a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A döntés következtében a Szegeden és környékén élőknek utazniuk kell az urológiai ellátásért.
Vass Imre

2022. július 26. 14:59

Krónikus orvoshiány: augusztusig szünetel az urológiai fekvőbeteg-felvétel a szegedi klinikán

Javítás, pontosítás: Cikkünk első verziójában az szerepel, hogy szünetel az urológiai betegellátás a szegedi klinikán, ezt pontosítottuk, mivel járóbeteg-ellátás van, és a már bent fekvő betegeket is ellátják. Azonban új betegeket már nem tudnak ágyat adni, őket más kórházakba szállítják.

 

A lemondással gyakorlatilag elérhetetlenné válik a környéken a bonyolultabb ellátás, vagy a bonyolultabb urológiai onkológia műtéti ellátás is – írja az információt megosztó Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebookon.

 

Kiemeli, a hazai egészségügyi ellátás csúcsszervei az egyetemi centrumok, itt látják el azon betegeket, akiket máshol tudás-, infrastruktúra vagy eszközhiány nem tudnak ellátni. Itt vannak a tudomány, a kutatás és a képzés központjai is. Hozzáteszi: „Ráadásul ezen egyetemi centrumok humánerőforrás tekintetében sokkal jobban ellátottak, mint bármely más kórház, hiszen miután a képzés és a posztgraduális képzés is itt van, orvos létszámuk nagyon sokszor adott, szakdolgozó tekintetében pedig, sokszor vonzóbb a nagyvárosi környezetben dolgozni, mint utazni”.

 

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Urológiai Klinikájának honlapja szerint 2 rezidens, egy szakorvos, egy tanársegéd, egy adjunktus, nulla főorvos, egy nyugalmazott egyetemi docens, egy emeritus professzor, két igazgatóhelyettes, egy igazgató dolgozik ott. A szakdolgozói létszám nincs feltüntetve. Úgy tűnik, ez a létszám valamiért lecsökkent és ezért nem vállalják az ellátást.

 

Orvosok, szakápolók hiányoznak

Kanka Andor, a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetének elnöke elmondta, nem ez az első eset, hogy egyes kórházak nem tudnak betegeket ellátni. Példaként hozta fel a szolnoki kórházat, ahol nem volt szülészeti ellátás, valamint több budapesti intézményt, ahol a pszichiátriai ellátás szünetel. Az elnök szerint ez az orvosok és a szakápolók hiányára vezethető vissza. Úgy látja,az elkövetkező időszakban állandósulni fog a probléma, a megoldást többek között a bérek emelése jelentheti. Ráadásul az egészségügy átalakításáról szóló szakmai tervek sem készültek még le.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ döntése alapján a kevésbé súlyos eseteket Gyulára, Bajára, valamint Orosházára irányítják át, a súlyosabbakat pedig Budapestre, Debrecenbe, illetve Pécsre.

A hivatalos indoklásban az olvasható, hogy az ellátást „a személyi feltételek átmeneti hiányára tekintettel” mondja le a klinika, július 22. és augusztus 1. közötti időszakra.

 

Reagált az SZTE: a betegfelvétel szünetel, ellátás van

A Szegedi Tudományegyetem sajtóosztálya arra kérdésünkre, hogy mi okozta az urológiai ellátás átmeneti megszüntetését rövid e-mailban válaszolt. Ebben a következőt írják: „az Urológiai Klinikán betegség miatt átmenetileg szünetel a fekvőbeteg felvétel. A járóbeteg ellátás és a jelenleg is bent fekvő betegek ellátása zavartalanul folyik”.