Krimi a magyar realitások talaján – Bak Róbert ajánlja András László A vörös korona című regényét

2021. július 03. 12:05

Krimi a magyar realitások talaján – Bak Róbert ajánlja András László A vörös korona című regényét

Ha belegondolok, hogy milyen kultkönyvek jelentek meg az utóbbi években idehaza, akkor mindenképpen az elsők között említeném meg András László 2010-es, megfoghatatlan és körvonalazhatatlan művét, az Egy medvekutató feljegyzéseit, mégpedig annak ellenére, hogy – bár egyes oldalai, rövidebb szakaszai nyelvezetükben, meglátásaikban, megírtságukban tényleg csak a legnagyobbakkal rokoníthatók –, ám mint nagy egész, mint komplett regény, minden emlékezetessége ellenére, inkább sikerületlen volt számomra.

Az azóta eltelt bő egy évtized során mindvégig vártam a szerzőtől egy igazi kiugrást, amelyben ezt a hihetetlenül magas színvonalat megingások nélkül végigviszi, és bár mind a verses (Világos indul), mind a novelláskötete (Rasszista utazások) jó könyvek voltak, de ez az általam várt kiugrás ezekben elmaradt.

Idén azonban az 55 éves András László meglepő módon egy új műfajban, mégpedig a krimiben próbálta ki magát, én pedig örök optimistaként abban bíztam, hogy az elsősorban a Medvekutatóban felvillant kiugróan magas potenciált ezúttal egy igazi mesterműre váltja a szerző. Hogy az új regény végül az lett-e? Hát nem, most sem.

A vörös korona persze csak a felszínen igazi krimi, amelyben megvan minden szokásos kellék: már rögtön az első oldalon belebotlunk az első hullába, a helyi bányatónál erőszakos halált halt fényképésznőbe, aki egyébként a címben is szereplő vörös (haj)korona egykori tulajdonosa; aztán persze megérkezik az ötvenes éveiben járó, tapasztalt, ám kissé kiégett nyomozó is, aki majd összeakad jó pár gyanús alakkal és potenciális bűnelkövetővel is, hogy jöjjön egyik kötelező fordulat és elem a másik után. De persze a mélyben érezhető, hogy ez egy olyan szépirodalmi mű, amely a mai magyar valóságot akarja bemutatni, a maga jellegzetes figuráival és jellegzetes történeteivel, a szétcsúszó világával és az atomizálódó társadalmával.

Így A vörös korona, mint krimi természetesen szintén mindvégig a magyar realitások talaján marad: például Harmath Endre nyomozó nem egy kimondott szuperhős, örül, ha nem történik semmilyen váratlan és nem kell akciózni, sőt még a nyomokat sem rakja össze egykönnyen, mint ahogy nem emberfelettiek (de nagyon nem) a helyi rendőrök sem, akiknek sem képzettségük, sem kedvük nincs az ügy felgöngyölítéséhez. Persze ugyanez igaz az ellenoldalra, mert vannak ugyan szép számmal gyanús alakok és kétes figurák, de az olvasó (és a nyomozó sem) néz ki belőlük túl sokat.

Maga a cselekmény elég furcsán épül fel, ezer apró és az ügy szempontjából sokszor lényegtelen darabból, így többnyire persze nem is a nyomozás áll a középpontba. Akár oldalanként ugrunk egyik szereplőtől a másikig, akik közben hol a kocsmába sietnek műszak után lazítani, hol az aktuális pletykákat tárgyalják ki, hol pedig igyekeznek eltüntetni a bűncselekmények nyomait. Azt hiszem, hogy ez a felaprózott cselekményvezetés tökéletesen alkalmas arra, hogy ennek a vidéki kisvárosnak szinte minden lényeges figuráját számba vegyük (politikusokat és háttérembereiket, rendőröket és ügyeskedőket, főnököket és beosztottakat stb.), ám ez a krimi szálat (mely valljuk be, egyébként sem sikerült túl acélosra) nagyban gyengíti és erőtleníti.

Így A vörös koronát elsősorban egy könnyen és gyorsan olvasható műnek tartom, amely a krimi műfajának fátyla mögött kívánja bemutatni a mai magyar (vidéki) valóságot, annak minden jellegzetes tartozékával együtt, valamint azt a folyamatot, amely szocializmus múlttól kezdve folyamatosan rohasztja és zülleszti társadalmunkat. András László regénye tehát egy jó, szerethető könyv, de érezhetően messze van a tökéletestől.

Bak Róbert

Nyitóképünket a Pannon Tükörtől vettük át

Címlapon

mutasd mind