Közzétette a hatósági áras tűzifavásárlás szabályait a kormány

Egységes, hatósági áron háztartásonként 10 erdei köbméternyi hengeres tűzifát lehet vásárolni. Az erdészetektől május óta vett tűzifa beleszámít a programban meghatározott 10 erdei köbméteres mennyiségbe.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 18. 09:28

Közzétette a hatósági áras tűzifavásárlás szabályait a kormány

Mától indul a 10 köbméteres állami tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Összesen 152 ilyen vásárlási pont lesz az országban. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. 

 

Fontos, hogy erdei köbméterről van szó, ami 1,7 köbméternek felel meg, és azt is figyelembe kell venni, hogy az erdőgazdaságokból rönkfát lehet venni, azt el kell szállítani, fűrészelni kell, majd felhasogatni.

 

A szabályozás szerint 1 erdei köbméter (1,7 köbméter)

  • lágylombos és a fenyőfa bruttó 19 ezer,
  • a keményfa bruttó 30 ezer forintba kerül az erdőgazdaságokban.

 

Az árkorlátozás értelmében az erdőgazdaságok ennél többet nem kérhetnek a fáért, de más eladót, tehát például a tűzépeket nem korlátozza a szabályozás.

 

Fontos szabály az, hogy aki május 1-je után vett 10 erdei köbméternyi tűzifát, az már nem vehet részt az erdőgazdaságokat érintő programban. Aki ennél kevesebbet vett, az 10 erdei köbméterig még vehet fát hatósági áron.

 

A tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amik rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik.

 

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain lesznek olvashatók. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

 

A Szeged.hu-nál próbavásárláson jártunk néhány napja. A vásárlás előtt és után több kérdés is megfogalmazódott bennünk, ezek közül kettőre adott választ az Agrárminisztérium közleménye. A teljes szabályozás azonban még várat magára. Több kérdésünkre sem tudjuk még a választ:

  • Ellenőrzik-e, hogy olyanok vásárolnak hatósági áras tűzifát, akik valóban fával fűtenek?
  • Mi a helyzet a vásárlással olyanok esetében, akik több ingatlannal rendelkeznek? Ők többször is vásárolhatnak hatósági áron?
  • Kizárólag azok vásárolhatnak hatósági áras tűzifát, akik állandó lakcímmel rendelkeznek?
  • Az előbbiből is következik az a kérdés: a hatósági áras vásárlás joga megilleti-e azokat, akik különböző okok miatt bár életvitelszerűen egy adott ingatlanban élnek, de az a lakcímkártyájuk alapján csak tartózkodási helyként szerepel?

 

Így vásároljon tűzifát!

Fontos, hogy az aktuális fűtési szezonra mindig légszáraz tűzifát vásároljunk, és azt soha ne mázsára vegyük, hanem mindig térfogatra: a rönkfát erdei köbméterre, a hasogatott fát köbméterre. A frissen vágott fának ugyanis akár 40 százalékos is lehet a nedvességtartalma, míg a száraz fának 20–22 százalék. Utóbbinak sokkal jobb a fűtőértéke, hiszen nem vizes. A nedves fa edei köbmétere nagyjából 11 mázsa, azaz 1100 kilogramm, a száraz fa erdei köbméterenként nagyjából 8 mázsát, azaz 800 kilogrammot nyom. Ebből is látszik, hogy mennyit számít a száradás, hiszen ha tömegre vesszük a fát, akkor lényegében a vízért fizetünk ki több tízezer forintot.

Vélemények

mutasd mind