Köztisztviselők szakszervezete: azonnali támogatást az önkormányzatoknak!

Levélben kéri a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok támogatásáért.

2020. május 29. 20:46

Köztisztviselők szakszervezete: azonnali támogatást az önkormányzatoknak!

A levélben az áll: az önkormányzatok a veszélyhelyzet idején azonnal léptek, külön intézkedéseikkel hozzájárultak a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához, segítették a lakosságot, kiemelten az idősebb korosztályt, az ellátásra szorultakat és az alacsony jövedelműeket.

A kormányzati intézkedések – például a gépjárműadó megvonása, a parkolási díj megszüntetése – azonban az önkormányzati bevételek csökkentéséhez vezettek. Ez a védekezési költségekkel együtt veszélyezteti az önkormányzati dolgozók munkahelyét.

Az önkormányzatok gyors, azonnali támogatására azért van szükség, hogy ne kerüljenek csődhelyzetbe, megtarthassák szakembereiket a jelenlegi létszámban és bérszinten, továbbra is elláthassák feladataikat, valamint hogy a járvány második hulláma esetén ismét megakadályozhassák a vírus terjedését.

A szakszervezet a levélben többi között arra tett javaslatot, hogy a kormány biztosítsa a gépjárműadó második féléves összegét, költségvetési támogatással segítse a munkahelyek védelmét, a dolgozók bérezését, és finanszírozza a járvány elleni védekezés költségeit.

A kormány a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre és a gazdasági nehézségekre hivatkozva 34 milliárd forintot vont el az önkormányzatoktól a gépjárműadó formájában. Emellett az ingyenes parkolás is súlyos milliárdokat jelentett a nagyobb városoknak. A héten jelent meg a hír, hogy a gépjárműadót jövőre sem tarthatják meg a települések, ami 87 milliárd forint kiesést jelent, miközben az önkormányzatok 70 százalékának nincs más értékelhető bevétele. Szegeden eddig mintegy 5 milliárd forint kiesést okoztak a járvány, a korlátozások és a kormányzati elvonások. Debrecen 3 milliárd 650 millió, Zalaegerszeg 1,5-2 milliárd, Szekszárd 1 milliárd, Szombathely 500 millió, Székesfehérvár 9 milliárd, Miskolc több mint 7 milliárd forint veszteséggel számolt május közepén.

Miközben a kormány a nehézségekre hivatkozva von el forrásokat az önkormányzatoktól, tízmilliárdokat költ sportberuházásokra és szállodák építésére a NER közkedvelt milliárdosain keresztül. Sőt, olyan is előfordult, hogy a válság kellős közepén a pénzügyi stabilitás megőrzése címén támogatott a kormány fideszes vezetésű önkormányzatokat. Az önkormányzat védelmére szólított fel Karácsony Gergely is korábban: a nyolcpontos követeléseit Botka László szegedi polgármester is aláírta.