Közszolgálatiság Magyarországon: megint cenzúrázott az MTI, megint letagadta

Most a Momentum közleményét nem volt hajlandó megjelentetni a mi pénzünkből fenntartott Magyar Távirati Iroda. Szerintük nem történt cenzúra.
Kékes Viktória

2022. december 15. 11:30

Közszolgálatiság Magyarországon: megint cenzúrázott az MTI, megint letagadta

Tompos Márton szerda reggel kockás ingben és „Tanár nélkül nincs jövő!” feliratú pólóban ment be a köztévé műsorába. A momentumos politikus kihasználta a rá eső 9 perces műsoridőt: felolvasott 4 pontot a diákok követelései közül, majd a polgári engedetlenség miatt kirúgott 13 tanár nevét.

Facebook-oldalán később azt írta a szereplésről:

 

„Akik ebből a propagandagyárból tájékozódnak, azok nagyon keveset hallhattak a 13 kirúgott tanárról, akiket azért bocsátottak el, mert kiálltak a munkakörülményeik javításáért, a tisztességes fizetésért és a diákok jövőjéért. Minden magyar jövőjéért”!

 

A Momentum is szeretett volna egy közleményt megjelentetni az MTI-ben, ennek nyilvánosságra hozatalát azonban a Távirati Iroda megtagadta a jó hírnevükmegsértésére hivatkozva. A párt szerint közleményükben nem volt olyan kitétel, amely azt sértené. 

 

Íme a szöveg, amiből világosan kiderül: szó sincs a jó hírnév megsértéséről, csupán tények szerepelnek benne:

 

„Tompos Márton, a Momentum Mozgalom frakcióvezető-helyettese és szóvivője volt a közmédia vendége ma reggel, és bevitte a tüntető tanárok és diákok ügyét az MTVA-ba.

 

Mint ismert, az M1 nem engedte be a műsorába a tanárok és diákok képviselőit, akik hónapok óta – október 23-án 70 ezres tömeggel – tüntetnek az oktatás tarthatatlan állapota, a megalázó pedagógusi bérek és a szörnyű munkakörülmények ellen.

 

Ma reggel az M1 élő adásában Tompos Márton kockás ingben és »Tanár nélkül nincs jövő!« feliratú pólóban ült be a stúdióba, a műsorban pedig felolvasta a 13, polgári engedetlenség miatt kirúgott tanár nevét.

 

»Addig pedig nem állhatunk meg, amíg a tanárok és a diákok képviselőit meg nem hívják egy élő műsorba. Folytatni kell a közös kiállást a tanáraink mellett mert az országunk jövője, a mi jövőnk a tét« – írta Tompos az M1-es szerepléséről szóló Facebook-bejegyzésében.

 

A Momentum kiáll a tanárok és diákok mellett, mert hiszünk benne, hogy egy jobb Magyarország alapköve a megfelelő minőségű oktatás!”

 

Mindez azt jelenti, hogy ismét pártállami időket idéző módon cenzúrázott egy ellenzéki pártot a momentumosok adójából is fenntartott „közmédia”.