Közös közleményben kérik a szakmai szervezetek az árstop kivezetését

A kormány szándékai szerint április 30-ig marad a hatósági ár.
Kékes Viktória

2023. február 01. 14:02

Közös közleményben kérik a szakmai szervezetek az árstop kivezetését

 

„Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke” - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a termelők, a kereskedők, illetve az összes meghatározó szakmai szervezet közös álláspontját.

 

A NAK arra hívja fel a figyelmet, hogy az ársapka kivezetésével megszűnnének a kedvezőtlen hatásokat kiváltó piactorzító folyamatok, ami a fogyasztók számára is kedvező lehet.

 

A szakmai szervezeteket tömörítő kamara azt ígéri, hogy az árstop megszünetetését követően,

 

„a kereskedők együtt fognak dolgozni a hazai beszállítóikkal azon, hogy a vásárlók összességében kedvezőbb árú és a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar termékhez jussanak”.

 

A Portfolio erről szóló cikkében arra hívja fel a figyelmet, a NAK és a szakmai szervezetek együttes állásfoglalása nagyon erős jelzés, ugyanis az agrárkamara fontos szerepet tölt be a szakpolitikai döntések kidolgozásában. 

 

Az árstopot 2022 decemberében hosszabbították meg 2023 áprilisáig. Az intézkedés negatív hatásaira már

  • az MNB elemzője,
  • Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, de még
  • Parragh László is felhívta a figyelmet. Ezek közül az egyik, hogy a hatósági áras termékek miatt elszenvedett veszteséget a kereskedők más termékek árának brutális emelésével igyekeznek kompenzálni. Azt, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja.