Közmunkára ítéltek két férfit rémhírterjesztés miatt Békéscsabán

Hülyeségeket osztottak meg a Facebookon, ezért kapták a büntetést.

2020. május 22. 12:36

Közmunkára ítéltek két férfit rémhírterjesztés miatt Békéscsabán

Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik Békés Megyei Főügyészség közleménye szerint „valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról”.

Egy 32 éves békéscsabai férfi még február 2-án

arról írt egy weboldalon, hogy Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el és helyeztek karanténba, majd a cikket aztán egy Facebook-csoportban is megosztotta.

Ez természetesen álhír volt, amit különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképek összeszerkesztésével készített.

Egy másik, 34 éves battonyai férfinek az volt a bűne, hogy a Facebook-csoport adminisztrátoraként a bejegyzést nem törölte. 

Az egymással egyébként ismerősi kapcsolatban lévő férfiak különböző weboldalakon rendszeresen jelentettek meg nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében.

Az ügyészség szerint a „közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló” írás a köznyugalom megzavarására alkalmas, amit a bíróság is így ítélt meg, ezért csütörtökön

közveszéllyel fenyegetés bűntettében bűnösnek találta őket, a fiatalabb férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munkára ítélték.

Az ítélet jogerős.