Közlekedési tanpálya létesül gyerekeknek a Kodály téren: őszig el is készül!

A munkákat ma kezdték és szeptemberre fejezik be. Az 570 négyzetméteres, 17 millió 600 ezer forintból megvalósuló tanpályán a gyerekek változatos közlekedési helyzetekkel, ismerkedhetnek meg.

2021. július 15. 11:59

– Az önkormányzat kiemelkedően fontosnak tartja a gyerekek közlekedésre nevelését, hogy ezzel is segítsége a balesetek számának csökkentését – mondta a helyszínen a városrész önkormányzati képviselője, Molnár Zoltán abból az alkalomból, hogy átadták a munkaterültet a kivitelezőknek.

A Kodály téren, a Cső utcai óvoda közvetlen szomszédságában alakítanak ki 570 négyzetméteres, száz méter hosszú, változatos közlekedési szituációkat modellező tanpályát.

A létesítményben a gyerek többek között megismerhetik

  • az útkereszteződést,
  • a körforgalmat,
  • a T-csomópontot,
  • az egyirányú utcát és
  • a gyalogátkelőt.

– A közlekedési táblák és a burkolat festése valós forgalmi szituációkat mintáz majd. A pálya aszfaltos, kis szakaszon térköves burkolattal készül, hiszen a kerékpárosok a valóságban is közlekednek térköves felületeken.

A pálya egyik végén kisebb közösségi teret is kialakítanak, ahol a kísérő szülők letámaszthatják a kerékpárjaikat. Itt információs táblákat helyeznek ki a legfontosabb KRESZ-táblákkal és közlekedési szabályokkal, de felhívják a figyelmet arra is, hogyan kell szabályosan felszerelni egy kerékpárt lámpával, macskaszemmel, csengővel, különféle kiegészítőkkel.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A tanpálya helyét a szakemberek a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.-vel egyeztetve választották ki.

– A város egyik legjobb helyén épülhet meg a pálya, hiszen a közeli Cső utcában nemrég felújított óvoda és bölcsőde működik, ahonnan a gyerekeket ki lehet vinni a pályára. Az óvoda kerítésén egy kaput is fognak nyitni, hogy a kicsik az udvarról közvetlenül is meg tudják közelíteni a pályát.

Molnár Zoltán elmondta azt is, a tanpálya tervezését és kialakítását a SASMob projekt keretében 14 millió 100 ezer forinttal támogatja az Európai Unió, a fennmaró három és félmillió forint pedig önkormányzati forrás.

A munkák tervezett befejezési határideje a nyár vége. A tervező a szegedi Útterv ’83 Mérnöki Iroda Kft., a kivitelező az ugyancsak szegedi Gon-ép Kft.

rag