Közgyűlés Szegeden: Kovács Tamás Szeged új gazdasági alpolgármestere

A koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati rendelkezések miatt erre eddig nem volt lehetőség, az enyhítéseknek köszönhetően most lehet újra közgyűlést tartani.

2021. június 25. 15:16

A közgyűlés napirendi pontjait itt érhetik el.

Ünnepélyesen kezdődött, csendesen folytatódott, majd egyszer csak hangos és érzelemdús lett Szeged idei első közgyűlése. Majd újra ünnepélyes lett, köszönhetően Kovács Tamás gazdasági alpolgármesteri kinevezésének. Tekerjen le cikkünk aljára, és haladjon fölfelé! Vagy nézze meg újra a Szeged Televízió közvetítését!

* * *

13:30 Véget ért a közgyűlés. A szervezeti és működési szabályzat szerint leghamarabb szeptemberben ülnek össze újra.

13:28 A napirendet rendre a közgyűlési többség elfogadta, a parkolóbérleteknél név szerint szavazással.

13:20 Jönnek a szavazások a napirendről, határozatokat hoz a közgyűlés.

13:19 A közgyűlés jogi bizottsági alelnökké választotta Szécsényi Rózsát – egyhangúlag.

13:18 Botka László megköszöni Szécsényi Rózsa alpolgármesteri munkáját. Tapsol a Díszterem.

13:17 Kovács Tamás letette hivatali esküjét, a frakcióvezetők gratulálnak Szeged új gazdasági alpolgármesterének.

13:14 Folytatják. Binszki József ismerteti a szavazás eredményét

 • 28-an szavaztak
 • 1 szavazat érvénytelen volt
 • 19 igen
 • 8 nem

szavazattal

Kovács Tamást megszavazta a közgyűlés Szeged új gazdasági alpolgármesterének. Szécsényi Rózsa egyúttal a jogi bizottság alelnöke lett.

SZÜNETET TART A KÖZGYŰLÉS, MAJD A SZÜNET UTÁN HATÁROZATHOZATALOK KÖVETKEZNEK, AZAZ SZAVAZNAK A NAPIRENDI PONTOKRÓL

12:58 A zárt ülés után szavazott a közgyűlés Kovács Tamásról. Most a jogi bizottság tagjai megszámolják a szavazatokat a jegyzői irodában.

12:50 Zárt ülés következik, majd szavaznak az alpolgármester személyéről. Utána szünet jön.

12:48 Binszki József a szavazás lebonyolításáról beszél, ismerteti a szavazásnál szükséges teendőket.

12:46 Haág Zalán a következő: ő is köszöni Szécsényi Rózsa párbeszédre való készségét. Szokatlan volt nekik a stílus, készségesen, korrektül állt hozzá az ellenzéki képviselőkhöz Szécsényi Rózsa. Ezt köszöni a leköszönő alpolgármesternek.

12:41 Tápai Péter újra megköszöni a konstruktív munkáját Szécsényi Rózsának. Viszont nem tud elmenni amellett, hogy felhívja Kovács Tamás figyelmét a parkolóbérletekkel kapcsolatos tartozásokra. Német Ferenc is köszöni a sok segítséget Szécsényi Rózsának, bízik abban, ez a munka így fog folytatódni a jövőben is.

12:40 Botka László Kovács Tamást javasolja gazdasági alpolgármesternek. Elmondta, Kovács Tamás ügyvédi munkáját folyamatosan leépítette, és mellette folyamatosan tanult Szécsényi Rózsa mellett. A szavazás titkos lesz. A kinevezés kizárólagos polgármesteri hatáskör.

12:38 Új gazdasági alpolgármestert választ a közgyűlés.

KÉRDÉSEK, INTERPELLÁCIÓK

12:32 Kérdésekkel, interpellációkkal folytatja a közgyűlés, Haág Zalán az első, rajta kívül még Tápai Péter fog kérdezni, interpellálni – a kérdések, interpellációk ott vannak az előterjesztések között, ott megtalálják a kérdéseket és a válaszokat is..

NAPIRENDEN: KÖLTSÉGVETÉS, PARKOLÓBÉRLETEK

12:28 Haág Zalán hangsúlyozta, meg kell téríttetni a kárt az önkormányzatnak, nincs is más választása. Vonja vissza a jegyző az előterjesztést. Botka László azt mondta, korábban számtalan esetben méltányossági alapon elengedett ilyen tartozásokat az önkormányzat.

12:25 Kicsit elszabadultak az indulatok a parkolóbérletek kapcsán, Nagy Sándor tételesen válaszolt, egyúttal elmondta, egy korábbi kampányban ugyanezt, ugyanígy csinálta a Fidesz.

12:14 Bartók Csaba azt mondja, hozzák nyilvánosságra a parkolóbérletek listáját, ki mindenki kapott. Botka László azt felelte, ezt már többször megtették.

12:10 Német Ferenc és Haág Zalán is arról beszél, ennél a szavazásnál büntetőjogi felelősség is szóba kerülhet. Botka László visszavág a parkolóbérletek kapcsán: az okozott kárban benne van Haág Zalán parkolóbérlete is.

12:04 Chovanecz Kata kérdez a szeletív hulladékgyűjtés kapcsán. Nem igaz, hogy válogatás nélkül kerül a hulladéklerakóba a szelektíven gyűjtött szemét. És kéri Mihálik Edvin Zöld város programért felelős tanácsnokot, járjon el ebben a kérdésben.

12:01 Tápai Péter hozzászól: be kell hajtani az okozott károkat.

12:00 A kilences, tízes, tizenegyes, tizenkettes, napirendi pontokhoz senki nem szólt hozzá. Jön a tizenhármas: Tájékoztató a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról.

11:53 A nyolcas napirendi pontig előreszaladtunk már: Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései. Tápai Péter hozzászól ehhez is. Oskola utcázik. Szerinte vállalhatatlan az egész.

11:49 Tápai Péter az ingatlanvagyonról beszél, örül neki, hogy nem adnak el ingatlanokat, pláne lakott ingatlanokat Szegeden. Botka László ennek kapcsán azt feleli, hogy örül ennek, mert volt egy olyan törvénytervezet a parlament előtt, ami arról szólt, hogy minden ilyen lakást töredékáron el kellett volna adni.

11:45 Tápai Péter frakció-hozzászólásként arról beszél, hogy nem írunk a sajtótájékoztatóikról, a tévé vállalhatatlan: ott sem szerepelnek. Majd megint Gyurcsány Ferencet emlegette, de elvesztettem a fonalat, bevallom...

11:41 Az ötödik napirend következik: A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. ügyvezető igazgatójának lemondása, pályázat kiírása az ügyvezető igazgatói tisztség betöltésére. Botka László arról beszél, kiemelten fontos Szegednek a civil szervezetekkel kapcsolatos munka. Jávorszky Ivánnal ezért állapodott meg a polgármester, hogy kiemelt köztisztviselőként a civil szervezetekkel foglalkozzon. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. vezetésével az év végéig Kolonics Erikát bízná meg a közgyűlés.

11:40 Chovanecz Kata befejezi a nyílászárós hozzászólását. Megindokolja azt is, miért vannak alultervezve, veszteségesre megalkotva az önkormányzati cégek üzleti tervei.

11:30 Binszki József is felszólal: „Soha nem volt még ilyen szép a Lapos!” Felhívja a figyelmet arra, hogy a Laposon valójában a Marosban fürdünk. A Sárgán már a Tisza vizében fürödhetnénk, ha meg lehetne nyitni. A jogszabályok azonban erre még nem adnak lehetőséget. Ezeket a jogszabályokat nem Szeged alkotta, hanem a kormány: a lényeg, hogy a kikötő közelsége miatt nem lehet a Sárgán fürödni.

11:29 Német Ferenc megint: a Partfürdőt is rendbe kellene tenni, ott nincs levágva a fű, szemét is van, össze kellene szedni, meg is csinálnák önkéntes munkában, de oda nem tudnak csak úgy bemenni, ehhez kérnének engedélyt.

11:27 Chovanecz Kata is IKV-zik: arról is beszélt, hogy kicseréltek nyílászárókat önkormányzati lakásokban, de a munka minősége „nem igazán megfelelő”.

11:23 Tápai Péter szerinte elképesztő, hogy ezerrel kevesebb albetéttel foglalkozik ma az IKV. Újra gratulált Szécsényi Rózsának az együttműködéshez, a munkájához.

11:18 Haág Zalán is szabadstrandol. Szerinte Botka László polgármestersége alatt megszűntek a szabadstrandok, és a baloldal sokáig nem is törődött ezekkel. Örül, hogy végre elkészült a Lapos, viszont szerinte vissza nem térítendő támogatástól esett el Szeged, mert nem pályázott időben.

11:15 Botka László polgármester visszaveszi az ülés vezetését.

11:12 A négyes napirend jön: Egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések. Mihálik Edvin szól hozzá a témához: köszöni a Szegedi Rendezvény és Médiaközpontnak, hogy határidőre sikerült megcsinálni a Lapost, Szegedhez méltó szabadstrand született.

11:09 Joób Márton reagál Német Ferenc sportos szavaira: ha duplája, vagy háromszorosa lenne a támogatási összegeknek, az is kevés lenne valójában. Mindenki azt szeretné, hogy minél jobb körülmények között készüljenek a szegedi fiatalok.

11:07 Kothencz János a következő: a Selyem utca és a Gyík utca járda- és úthelyzetéről beszél. Hosszú évek óta megoldatlan probléma ez. Tényként mondja, jócskán van mit tenni itt, ugyanez érvényes a Pentelei sor és a Zöldfa utca Lugas utca felőli végére is. „Minden egyéni képviselőtársam elmondhatná, kellene még több és még több pénz ezekre a felújításokra. De szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy kevésbé az egyéni képviselőkeretet vegyük előre ezeknél a felújításoknál, több támogatás legyen ezekre a felújításokra a város költségvetéséből!”

11:03 Bartók Csaba (talán) olvas minket! Gratulált a MOL-Pick Szeged bajnoki címéhez!

11:01 Szécsényi Rózsa reagál az elhangzottakra: minden adat a KSH honlapjáról van, nem ő találta ki. A központi költségvetés kapcsán annyit jegyez meg, mindig az elosztás és az arány a kérdés.

10:58 Tápai Péter a vitakultúráról beszél, szerinte viszontválaszra meg kellene adni a lehetőséget. „Ez az értelme a közgyűlésnek. Hagyjunk lehetőséget a reakcióra!” Nagy Sándor szerint pont erről van szó, a frakció-hozzászólások erre adnak lehetőséget.

10:56 Tóth Károly arra hívja fel a figyelmet a szegedi költségvetés kapcsán, hogy itt mindig a szegediek pénzéről beszélünk, így tényleg köszönni kell mindenkinek, aki tett azért, hogy a költségvetése a városnak ebben a pozícióban maradjon. Majd a Fudan egyetemről beszél, szerinte egy szegedi családnak legalább 150–200 ezer forint elvonást jelent, ezt mi fogjuk visszafizetni. Majd felhívja a figyelmet, a képviselők jelentős része a tiszteletdíjuk jelentős részét rászoruló családokat támogatnak.

10:53 Német Ferenc hozzászólása kapcsán kezdett el először ordítozni a közgyűlés. A sporttámogatásokról, stadionokról volt szó.

10:47 Mihálffy Béla arra hívja fel a figyelmet, hogy a képviselői keret harminc százaléka rendezvényekre és civileknek adható. Ő a keretének hetven százalékát a város saját intézményeinek adta. „Próbálom segíteni ebben a nehéz helyzetben a cégeinket, tegyenek önök is így!”

10:42 Tápai Péter jön ismét: nem ördögtől való szerinte a stadion, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott tagjai is stadionokban edzenek. Majd visszatér a költségvetésre: nem tud elmenni amellett, hogy még több pénzt költenek a kampányra a baloldalon.

10:36 Haág Zalán bevallja, alig van kérdés, amiben egyetért Szécsényi Rózsával, de meg kell neki köszönnie a munkastílust, az együttműködési készséget. Majd arról beszélt, szerinte nem forrásokat vont ki a kormány az egészségügy, az oktatás területéről, hanem támogatta azokat. Majd ő is elmúltnyolcévezik (ez tényleg parádés, 2021-ben tizenegy évnyi Fidesz-kormányzás után – a szerk.).

10:29 Chovanecz Kata következik, közben Nagy Sándor alpolgármester átveszi az ülés vezetését. Koromné Fenyvesi Rózsának válaszol érzékenyítési kérdésekben. Megragadja az alkalmat, hogy elmondja, folyamatosan társadalmi munkát végeztek a koronavírus-járvány alatt. Felajánlotta tiszteletdíját a szegedi lakosoknak. „Amióta dolgozom a közgyűlésben az IKV egy fillér támogatást nem kapott, mégis elvan azóta is.” Szerinte több jogszabályellenes rendeletet is alkotott a közgyűlés az IKV kapcsán: lakbérek, felvonódíjak emeléséről is beszél.

10:26 Bartók Csaba is felszólal: emlékeztet mindenkit, hogy 2002-től 2010-ig a baloldal volt kormányon... A Nemzeti Együttműködés Rendszerében „elmúltnyolcévezik” a közgyűlésben...

10:25 Német Ferenc kap szót, Joób Mártont bírálja, majd Szécsényi Rózsát kérdezi, mekkora bértámogatást kaptak a cégek?

10:21 Joób Márton következik újra: gratulált a labdarúgó válogatottnak, majd felsorolja a szegedi olimpikonokat, akik kijutottak Tokióban; Nagy Péter súlyemelőt elfeledte megemlíteni.

Ha már gratuláció: gratulál-e valaki ma a közgyűlésben a MOL-Pick Szegednek és a Naturtex SZTE-Szedeáknak a bajnoki címért, illetve a történelmi bronzéremért?

Joób Márton arról is beszél, hogy az utánpótlás-egyesületeknek most indul a pályázati támogatási lehetőség.

10:20 Tápai Péter kapott szót: gratulált Szécsényi Rózsának a teljesítményéhez, amit a koronavírus-járvány alatt nyújtott. Majd részletesen reagált az elhangzottakra. Nem érti miért baj a hiteltörlesztési moratórium kitolása. Hogy ez a hitel mibe kerül hosszú távon, az nem a kormány felelőssége, hanem a bankoké – mondta. És arra is felhívta a figyelmet, átadtak Szegeden egy stadiont, a Tiszavirág Sportuszodát.

10:17 Szécsényi Rózsa azt is elmondta, még mindig nem kapta meg a Szeged a Fidesz által harsogott milliárdos támogatást.

10:15 A költségvetés elfogadása óta minden szerepel a módosító indítványban, ami a járvány alatt történt: a közösségi közlekedés támogatásának elvétele, a gépjárműadó elvétele mind a város büdzséjét csonkította. „Napról napra felül kellett vizsgálnunk a költségvetést!”

10:12 Az IMF hitel felvételekor sem volt ilyen magas az állam eladósodottsága. Nem véletlen, hogy folyamatosan tologatják a hitelmoratóriumot. „Senki ne kételkedjen abban, hogy a nemzeti konzultáció sem véletlenül foglalkozik ezzel.” Szécsényi Rózsa azt is mondja, megugrott az infláció, tíz év után a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklust hajt végre, „ha nem sikerül, még inkább egekben lesznek az árak.”

10:11 Szécsényi Rózsa ismerteti a helyzetet.

10:10 A hármas napirend következik: a költségvetés módosítása.

10:09 A következő napirenddel foglalkoznak: Szeged településrendezési eszközeinek módosítása és településfejlesztési döntések a téma.

10:07 Német Ferenc frakció-hozzászólásként mondja el, hogy próbáljon meg a közgyűlés minimálbérkövető lenni, azaz ha nő a minimálbér, akkor nőjön az ösztöndíj is.

10:02 Tápai Péter örül annak, hogy van ez az emelés, ugyanakkor azt hangsúlyozza, ez szerinte nem szociális támogatás: ha egy gyerek jól tanul, akkor megérdemli az ösztöndíjat, hangsúlyozta. Vagy ha szociális támogatásnak gondolják, akkor tegyék át a szociális „rovatba”, de ez az ösztöndíj-támogatás nem erről szól.

9:55 Az ösztöndíj-rendelettel foglalkoznak: a korábbi tízezer forintos támogatást húszezer forintra akarja emelni a közgyűlés. Kozma József szól hozzá, a kulturális bizottság elnökeként is beszél: „A mostani módosítás a város jövőjéről szól: a szegediek tehetségéről, szorgalmáról.”

9:52 Haág Zalán a Cserepes sori piacba kapaszkodik. Örömmel érzékelem, hogy olvas minket, és idézett korábbi cikkeinkből. Mikor nyílik meg a Cserepes sori piac? – kérdezte a polgármester, aki válaszában azt mondta, olvassa el még egyszer vonatkozó cikkünket.

9:49 Tápai Péter kért szót: nem érti, miért került elő ez a téma. Együttérez Joób Márton családjával. „Őrizzük meg a közgyűlés méltóságát, és fogadjuk el a javaslatot, hogy hívjuk vissza a képviselőt!” Botka László azt mondja, még vádemelés sincs, így nem érti Tápai javaslatát, arról nem is beszélve, hogy nem is lehet visszahívni.

9:46 Joób Márton tájékoztatja a közgyűlést vele és a cégeivel kapcsolatos helyzetről. Ügyészi engedéllyel van jelen, nyomozati szakban van az ügye, háziőrizetben van, szeptemberig. Semmit nem akar eltitkolni a hatóság elől.

9:45 A polgármesteri beszámolóval kezdik a munkát. Botka László hangsúlyozta, nem ő találta ki, hogy nem lehet összehívni a közgyűlést és a mellette működő bizottságokat a koronavírus-járvány, az Orbán-kormány döntött így, neki ezt be kellett tartani. Minden döntésnél kikérte a szakbizottságok előzetes véleményét.

9:43 Elfogadták a napirendet.

9:40 Vége a napirend előtti felszólalásoknak, a napirend megállapítása előtti esetleges módosító indítványokat vitatják meg.

NAPIREND ELŐTT: KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYRÓL MINDKÉT OLDALRÓL

9:38 Koromné Fenyvesi Rózsa is felszólal napirend előtt. A homofób törvényről beszél. „Aki elfogadja azt a humanista elvet, annak el kell utasítani.” Majd megkérdezi a Fidesz–KDNP-frakciót kérdezi, támogatják-e ezt a törvényt? Korponyai Ernő válaszol: „Maximálisan!”

9:35 Haág Zalán is a köszönettel kezdi: az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat köszönti. Majd reagál az eddig elhangzottakra.

9:30 Kovács Tamás is szót kért. Ő is köszöni mindenkinek, aki a koronavírus-járvány idején helyt állt. Felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon hamar helyreállt, helyreáll a kulturális élet Szegeden, említette a kilencvenedik évadát megkezdő Szegedi Szabadtéri Játékokat, a Szegedi Ifjúsági Napokat, a Borteret, a repülőnapokat. Reméljük, idén is Szeged az egyik legvonzóbb város lesz idegenforgalmi szempontból.

9:28 Mihálik Edvin a következő: ő is a koronavírus-járvánnyal kezdi. Köszöni Szécsényi Rózsának a teljesítményét, amit nyújtott a gazdasági válság alatt. Majd a fideszes képviselőkhöz szól, szerinte nem túlzás, hogy a kormány kicsinyes, politikai bosszút próbált állni azokon az ellenzéki önkormányzatokon, amiket nem tudott legyőzni 2019-ben. Sorra veszi, hogy a szegedi fideszes képviselők mi mindent mondtak ennek kapcsán, hogyan beszéltek összevissza ebben a kérdésben (is). – Akik az elmúlt másfél évben nem Szeged érdekeit képviselték, azok önök voltak – mondta Mihálik Edvin.

9:26 Ménesi Imre a következő: a vakáció kapcsán arról beszélt, hogy Szeged nyáron is biztosítja a rászoruló gyerekeknek az ingyenes étkeztetést: ismert az Orczyban Dorozsmán, Alsóvároson, a Zrínyi, illetve a Weöres Sándor-iskolában lehet helyben megenni az ebédet, vagy elvinni onnan ételhordóban. Felhívta a figyelmet az iskolakezdési támogatásra is: Szeged ezúttal is minden szegedi iskoláskorú gyereket támogat tízezer forinttal.

9:21 Köszöni mindenkinek a kitartását a munkáját Tápai Péter, köszöni, hogy sikerült kitartani a pandémia alatt. Ő is köszönti külön a pedagógusokat. Majd baloldalazni kezdett. Sőt,

GYUR-CSÁ-NYOZ-NI

kezdett. Köszöntötte Joób Márton, aki „úgy tűnik, egy darabig még marad velünk.”

9:20 Folytatódik a munka. Napirend előtt elsőnek Tápai Péter kapott szót.

9:13 A Tisza Lajos teremben köszöntik az életműdíjjal kitüntetett pedagógusokat. A köszöntés után folytatódik a közgyűlési munka: tizennégy napirend pont, polgármesteri beszámoló, interpellációk és kérdések, valamint napirend előtti felszólalások várnak ránk – nem egészen ebben a sorrendben.

9:09 Életműdíjat kap:

 • Huszkáné Pék Erzsébet, az óvodák igazgatóságának nyugalmazott igazgatóhelyettese,

 • Flachné Vidéki Katalin a Tabán általános iskola nyugalmazott intézményvezetője és

 • Siposné Gyuris Valéria a Vasvári Pál-technikum nyugalmazott igazgatója.

9:01 Pedagógusokat köszönt a közgyűlés. Botka László köszöni minden pedagógusnak, hogy erőn felül teljesítettek a koronavírus-járványban. Majd életműdíjjal tüntetnek ki három pedagógust.

8:59 Botka László megnyitotta a közgyűlést.

8:55 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből! Rég volt ekkora zsibongás, mint egy osztály, a szeptemberi iskolakezdéskor – úgy „viselkedik” a közgyűlés.

 

Korábban írtuk

Reggel kilenckor kezdődik a munka a Díszteremben. Botka László beszámol a közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról, valamint tájékoztat a veszélyhelyzet időtartama alatt hozott önkormányzati döntésekről. Beszámoló hangzik el az állandó bizottságok és Martonosi Éva jegyző munkájáról.

Szó lesz többek között

 • Szeged ösztöndíjairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról,
 • az önkormányzat 2021. évi költségvetésének módosításáról,
 • Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2021. II. félévi munkatervéről valamint
 • a közgyűlés új gazdasági alpolgármestert is választ.

Tartsanak velünk, tudósítjuk az eseményeket, sőt

is követhetik a képviselők munkáját!

gszl