Szegedi közgyűlés: elfogadták a költségvetést, módosították a lakásrendeletet, átszervezték az óvodákat (frissítve)

A szavazás végén a Fidesz–KDNP kivonult. Elfogadták a rendőrségi és katasztrófavédelmi jelentéseket is, és zárt ülésen szavaztak az idei városi kitüntetettekről is.

    Szegedi közgyűlés: elfogadták a költségvetést, módosították a lakásrendeletet, átszervezték az óvodákat
    (frissítve)

 

 

Három igazán fontos napirendje volt 2023 első közgyűlésének, ezeknél voltak a nagy viták:

 • a költségvetést kellett elfogadni,
 • módosítani kellett a lakásrendeletet a Kúria döntése miatt, illetve
 • át kellett szervezni a tagóvodai rendszert.

 

A költségvetés tárgyalás kapcsán olyan történt, amire eddig m ég nem volt példa: Botka László polgármester a közgyűlésen is megmutatta azokat a diákat, amiket a nagy adózóknak szóló találkozóra készített az önkormányzat Szeged 2023-as büdzséjéről. Ezeken egytől egyig világosan ott vannak a költségvetés számai, ezeket kivetítve könnyedén és látványosan vert vissza minden kétségbeesett fideszes próbálkozást.

 

A lakásrendeletnél a Kúria által kifogásolt, adható kedvezmények kapcsán volt vita, az óvodák átszervezésénél meg azt kell újra és újra elmagyarázni a fideszeseknek, hogy nem jókedvéből csinálja meg az önkormányzat az átszervezést: gyerekhiány és munkaerőhiány is van. Az átalakítások az új óvodai évtől lesznek érvényesek, a csoportok egyben maradnak, óvónők, dajkák nem veszítik el a munkájukat.

 

A közgyűlés végén a rendőrségi beszámoló kapcsán nagy egyetértés volt abban, a rendőrség minden köszönetet megérdemel azért, hogy Szeged az egyik legbiztonságosabb magyar város. Majd zárt ülést rendelt el Botka László, ezen döntöttek a város idei kitüntetettjeiről.

Majd újra nyílt ülésen tartották meg a határozathozatalt, erről az óvodai napirend megszavazása után a Fidesz–KDNP kivonult a Díszteremből.

 

Ha kíváncsi a részletekre, görgessen cikkünk aljára, és haladjon lentről felfelé!

 

* * *

VÉGET ÉRT A KÖZGYŰLÉS.

Zárt ülésen megszavazták a képviselők, hogy idén Vécsei László lesz Szeged díszpolgára.

 

Határozathozatal

12:16 A három legfontosabb döntés:

 • Szeged költségvetését 18 igennel, 8 nemmel és 1 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.
 • A lakásrendelet módosítását 18 igennel és 9 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.
 • Az óvodák átszervezésénél név szerinti szavazással fogadták el az átszervezést, ezt 18 igennel és 9 nemmel fogadta el a közgyűlés.
 • Az óvodákkal kapcsolatos többségi kérdéseket 18 igennel és 9 nemmel fogadta el a közgyűlés.
 • Az óvodákkal kapcsolatos minősített kérdéseket 18 igennel, 9 nemmel fogadta el a közgyűlés.

Ezután a Fidesz–KDNP frakció kivonult a szavazásról.

 

12:07 Kezdődnek a szavazások.

 

ZÁRT ÜLÉS, MAJD NEGYEDÓRA SZÜNET.

A napirend értelmében

11:44 Kothencz János is dicséri a rendőrség munkáját. Azt mondja, nagyon sok városrész fokozattan veszélyeztetett, de mégis, sokkal hatékonyabban tudnak a lakosok segítségét kérni. Tarjánban a Csillag tér mindig „kényes kérdés”. Majd egy mondat erejéig óvodázik: nem akarja kommentálni azt, ahogy fenntartóként gondolkodik a városvezetés ebben a kérdésben. De van még egy dolog: a Sás utcában példaértékű a munka, köszöni az óvónők munkáját.

 

11:41 Tápai Péter azzal kezdi a felszólalást, a jövőben ők is szeretnék a kivetítőt használni. Majd megvédi Ruzsa Roland képviselőtársát, igenis cinikus volt a korábbi megjegyzés a petíció kapcsán. Ezután dicséri ő is a szegedi rendőrség munkáját. – Köszönettel tartozom minden szegedi nevében a munkájukért! – mondta Tápai Péter.

 

11:37 Ruzsa Roland még az előző napirendhez szól hozzá, közli, hogy az óvodákkal kapcsolatos petíciót ők íratták volna alá többek között méhkeréki szülőkkel. Ezután rátér a napirendre: megköszöni a rendőrök munkáját, hogy valóban jó a közbiztonság. Beszélt a kiskundorozsmai iskolarendőr programról is. Arról is beszélt, a kiskertes övezetekben különálló polgárőrség alakulna, ezt támogatja ő is.

 

11:35 A következő napirend a téma: Szeged közbiztonsága. Ha valóban működik majd és tovább bővül a kamerarendszer még biztonságosabb lesz a város – közölte Német Ferenc. Aki szerint igenis van Szegeden migránsprobléma is, ez nem „álprobléma.”

 

Az óvodákról

11:34 Mihálik Edvin érintettsége okán is szót kért: családjában több generációra visszatekintve vannak pedagógusok, édesanyja is óvónő, tudja, a saját bőrén is tapasztalja, mennyire gondoskodik a kormány a pedagógusokról. Nem véletlen az sem, hogy Szeged környékén több mint hatszáz pedagógus fogott össze azért, mert megunták azt, ahogy a kormány, hogy bánik a pedagógusokkal.

 

11:32 – Szeretnék elnézést kérni Halkó Páltól, mégis Német Ferenc a csúcs – reagált a hozzászólásra Botka László.

 

11:31 Német Ferenc is a Fidesz-frakció nevében szól hozzá. Szerinte a jogszabályoknak megfelelően kellene ezeket a döntéseket meghozni, össze van zavarodva a városvezetés erkölcsi iránytűje. Majd közli, felgyújtották a szegedi Fidesz-irodát momentumos aktivisták gyújtották fel.

 

11:27 Haág Zalán már frakcióhozzászólásban azt mondja, csúsztat a polgármester. Majd Binszki Józsefet támadja, korábbi, óvodákkal kapcsolatos kijelentései miatt. Szerinte ad hoc jelleggel zárná be Szeged az óvodákat.

 

Nézze végig képeinket is, lentebb a tudósításunkban megtalálja galériánkat is! (fotók: Iványi Aurél)

 

11:25 Chovanecz Kata a kihasználtságokról beszél. És azt is megjegyzi, az SNI-s gyerekek például nem egy gyereknek számítanak a létszámnak.

 

11:23 Botka László ennek kapcsán jegyzi meg, „amit már Német Ferenc is cikinek tart felolvasni, arra jelentkezik be Halkó Pál.”

 

11:20 Halkó Pál felállt a közgyűlésben és felolvassa a fideszes pártközponttól kapott papírt. Majd közli, van egy harminchárom pontos pozitív kormányzati intézkedéssorozata, amit nem tud felolvasni, mert nincs rá idő. A babaváró hitelt, a duplanyugdíjt és hasonló „támogatást” említ.

 

11:18 Joób Márton szerint nem szabadna lesöpörni ezt a szülői petíciót, igenis beszélni kell róla. A Napsugár Óvoda kapcsán a Waldorf-iskola már jelezte, hogy átvennék a működtetését. A képviselő ezért kezdeményezi, hogy fontolja meg ezt a városvezetés. Ő is arra kéri a közgyűlést, szenteljenek ennek a napirendi pontnak több időt.

 

11:16 Botka László azt mondja, mindent betartanak, amit be kell tartani. Nem év közben zárják be az óvodákat, hanem a nevelési év végén. Azaz a szülők is fel tudnak készülni. Az óvónők, dajkák nem veszítik el az állásukat. Az óvónőhiányt úgy oldja meg a Fidesz, hogy csak négy órát kell kötelezően óvónőnek dolgoznia egy-egy csoportban, a többi időben elég a dajkai felügyelet is. Ez jelenti a fideszes szakmaiságot...

 

11:15 Tápai Péter a saját gyerekei kapcsán arra emlékszik, hogy ha a csoportszobában bármi változott, akkor a gyerekek azt egyből észrevették, és sokszor rosszul érintette őket. Szerinte a párbeszéd lenne az elsődleges eben a kérdésben.

 

11:12 Chovanecz Kata is hozzászól, arra hívja fel a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy Botka László többször is azt mondta, a csoportok együttmaradnak az óvónőkkel, de ez tudomása szerint nem lesz így. Azt is mondja, kötelező a tornaszoba az óvodákban, mégis most úgy oldják meg, hogy ahol már van, ott felszámolják ezeket a tornaszobákat, hogy ott hagyományos csoport legyen, hogy át tudják venni a gyerekeket.

 

 

11:09 Botka László azt mondja, a tápéi ovi aláírói közül a szignózók jelentős része nem is a városrészben lakik, ez több, mint érdekes...

 

11:06 Német Ferenc is hozzászól: egy szülői aláírásgyűjtő íveket mutatja. Majd átismétli, szerinte mi történt tavaly nyár óta az óvodákkal kapcsolatosan. Majd a felszólása végén azt mondja, halasszák el a döntést.

 

11:04 Botka László erre is egy diával válaszolt Haág Zalánnak, íme. A polgármester azt is közli, nemcsak gyerekhiány, óvónőhiány is van nemcsak Szegeden, hanem az egész országban. Tavaly több mint hatvan óvónő ment nyugdíjba. – A Nők 40-nel azonnal elmennek nyugdíjba az óvónők. Tavaly két pályakezdő óvónő volt Szegeden. Hiába képeznek 30–40 óvónőt a szegedi egyetemen, többségük el sem kezdi a pályát – mondja Botka László.

 

11:02 Botka László erre is egy diával válaszolt Haág Zalánnak, íme.

 

 

10:57 Haág Zalán szerint hazudott a város az óvodákkal kapcsolatosan a szülőknek. Hangsúlyozza, törvény tiltja év közben a csoportok összevonását, teljes átszervezést valósítanak meg. – Emiatt nagyon sok panasz érkezett hozzánk – jegyzete meg Haág Zalán. A KDNP-s képviselő megjegyzi azt is, az egyház szívesen átveszi azokat a tagóvodákat, amiket nem tud működtetni Szeged.

 

10:53 Botka László ennek kapcsán azt jegyzi meg, a KSH első népszámlálási adatai alapján több mint félmillióval csökkent a népesség, történelmi mélypontot a születésszám. Ez minden települést érint. Megjegyzi azt is, senki nem örömmel zár be gyermekintézményt. – A helyzet az, hogy miközben egy jelentős óvodafelújítási programot hajtunk végre, aközben fogy a gyerek folyamatosan. Adtam át olyan óvodát, amiben hat gyönyörűen felújított csoportszoba volt, mégis, háromban volt csak gyerek... – mondta a polgármester.

 

10:49 Binszki József szól hozzá a napirendhez. Hangsúlyozza, 580 üres hely van most a szegedi óvodai csoportokban. Folyamatosan csökken a gyerekszám, ezért vannak az üres helyek.

 

10:48 Botka László visszavette az ülés vezetését a negyediktől a hatodik napirendi pontig senki nem szólt hozzá, jön a hetes az óvodahelyzet.

 

A települési támogatásokról

10:46 Tápai Péter frakcióhozzászólásban azt mondja, a városvezetés átveri a szegedieket. – A Kúria kimondta, rossz helyen van a kedvezmény – közölte a fideszes frakcióvezető.

 

10:43 Nagy Sándor azt jegyzi meg nyolcszáz szociális bérlakást újított fel és adott át Szeged eddig. Ezt húzza alá Kovács Tamás alpolgármester. – Nem az a lényeg, milyen jogcímeken adunk támogatást, hanem az, hogy adunk és ezután is fogunk, akármit is tesz a Fidesz. Kivesszük a lakásrendeletből, és berakjuk a szociális rendeletbe – közölte az alpolgármester.

 

 

10:42 Haág Zalán azt mondja, a városvezetés eddig hétből hétszer alkotott törvénytelen, szabálytalan lakásrendeletet, reméli, nyolcadjára már nem teszik ezt meg. Majd Mihálik Edvint bírálja a Kárász utcára rakandó napvitorlák miatt. Szerinte ezek rombolják a városképet, a vendéglátósok meg raknak ki saját napernyőket.

 

10:40 Tápai Péter szerint a városvezetés elbarmolta a lakásrendeletet, és ezt próbálják rájuk kenni.

 

10:38 Nagy Sándor ennek kapcsán azt jegyzi meg, azt gondolják végig a fideszesek, hogy 25 ezer forint egy önkormányzati bérlakásért sok-e vagy kevés.

 

10:36 Chovanecz Kata újra megpróbálja elmagyarázni, szerinte hogyan kell érteni a módosítás előtt álló lakásrendeletet.

 

10:33 Német Ferenc próbál replikázni. Szerinte viccelődnek a lakásrendelettel a képviselők. Példa nem volt rá eddig, hogy egy önkormányzatot a Kúria tegyen helyre.

 

10:30 Mihálik Edvin szerint összeállt a Szegedellenes koalíció, a lakásrendelet lakbérkedvezményekkel kapcsolatos pontjainak a megsemmisítése a legújabb példája. Mihálik szerint felháborító, hogy ezt a kedvezményt a Fidesz törvényi erővel szünteti meg.

 

10:28 Tápai Péter szerint a Fidesz nem vett el semmit az emberektől, azt gondolja, az önkormányzat hozott rossz döntést, de nem akarja vállalni ezért a felelősséget. – Csöndesen nézzenek magukba, és kérjenek elnézést – jelentette ki Tápai Péter.

 

10:25 Nagy Sándor alpolgármester átvette az ülés vezetését. Egyúttal azzal kezdte, a szegedi lakásrendelet a debreceninek a „lefordítása”, az érdekes módon teljesen szabályos.

 

10:21 Chovanecz Kata a lakásrendelethez szól hozzá, a szerinte jogosulatlanul beszedett IKV-s költségekről beszél.

 

 

10:20 A költségvetés vitája után a települési támogatásokról szól „rendeletcsomag” van napirenden. Ebben benne van a lakásrendelet éppúgy, mint a névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepségek megtartásának szabályai.

 

Vita a költségvetésről

10:16 Botka László komolyan aggódik a szegedi Fideszért, egy óra tizenhat perc kellett ahhoz, hogy elhangozzon Gyurcsány Ferenc neve.

 

10:14 Tápai Péter frakcióhozzászólásban a nyaralás megengedhetőségéről beszél. Majd váratlanul gyurcsányozik egyet, egyúttal megemlíti, többet nem mondjak ki a Demokratikus Koalíció elnökének a nevét.

 

10:13 Botka László szerint Német Ferenccel „megint felértünk a csúcsra.”

 

10:12 Német Ferenc újra. Szolidaritásról beszél. Az óvodabezárásokról is mondott néhány mondatot.

 

10:10 Tóth Károly a szegedieknek, a szegedi vállalkozásoknak mond köszönetet azért, hogy összeállhatott a költségvetés, hogy működőképes marad a város a kormányzati gazdaságpolitika ellenére. Ugyanakkor arról is beszél, hogy a fejlesztésekre sokkal kevesebb pénz jut idén, köszönhetően az inflációnak, az egyekbe szökő gáz- és áramáraknak.

 

10:08 Botka László újra vetítéssel válaszol. Az állam húsz százalékkal járul hozzá Szeged működéséhez. – Ezután áll fel a Fidesz frakcióvezetője, a pénzügyi bizottság elnöke és állítja ezt... – mondja a polgármester.

 

 

10:05 Tápai Péter következik: vajon most használ-e bármit a puskaporából? Ménesi elvtársazással kezd, majd azt mondja, szerinte 72 milliárd forinttal támogatja Szegedet. – Miért nem mondják el a valóságot? – kérdezi Tápai Péter. A GDP-növekedéstől beszél, arról, hogy 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság, azt nem jegyzi meg, a kormány minimum öt százalékot vállalt kezdésből. Szerinte a napvitorla teljesen felesleges, rakodóhelyek bezzeg nincsenek kialakítva.

 

10:03 Ménesi Imre is felszólal. Azt mondja, a kormány nem gazdálkodik, hanem garázdálkodik, egyre több mindent vesznek el az önkormányzatoktól. Ilyen körülmények között kellett megalkotni Szeged 2023-as költségvetését.

 

10:00 Botka László azt kérdezi a képviselőtől, hogyan állíthat ekkora képtelenséget Joób Márton? Nincs maradvány, csak halmozódás, kétszer fel kell tüntetni, kilenc éve mindig így van, amióta Joób Márton képviselő – illetve előtte is mindig így volt.

 

9:58 Joób Márton a következő felszólaló. Azt kérdezi, miért marad a tavalyi halmozott maradvány az önkormányzati cégeknél? Azt javasolja, hogy a takarékoskodással megspórolt összegeket fizetésekre fordíthassák az önkormányzati cégek.

 

9:57 Botka László ennek kapcsán azt mondja, a képviselő hetek óta ünnepli a Kúria lakásrendelettel kapcsolatos döntését, de Szeged meg fogja oldani, hogy megkapják a rászorulók az eddigi támogatásokat is.

 

9:55 Chovanecz Kata a következő hozzászóló. Az IKV-ról beszél, majd megdöbben azon, hogy Kovács Tamás aknamunkának nevezi azt, amit csinál. Szerinte a városvezetés szociális érzéke a nullával egyenlő. – Tartsák be a törvényeket, ezek az önkormányzatokra nézve is kötelező – közölte Chovanecz Kata.

 

9:50 Mihálik Edvin kapott szót, szerinte a lakossággal vitetné el a Fidesz az általa okozott hibákat. Szeged közben szolidáris politikát folytat, zöld szempontokat vesz figyelembe a költségvetés. Kiemeli a költségvetésből a Zöld város programot.

 

 

 • Folytatja Szeged a napvitorlák telepítését a Kárász utcára.
 • Folytatja Szeged a véderdő telepítését, egy hektárt a Jura park mellett.
 • Újra megnyílik a Laposon a szabadstrand.
 • Elkezdik a Tisza főutcája projektet a szegedi oldalon.
 • Folytatódik az óvodák felújítása, építése.
 • A vízműtelepekre napelemeket telepít város.
 • Városrészi központokat zöldít Szeged idén.

 

– Remélem, Orbán Viktor visszavesz az arcából, és végre eljutnak az országhoz az uniós források, amikből Szegedet tovább lehet fejleszteni. Ezek nem kormányzati pénzek, uniós támogatások lennének. Folytatnánk az óvodaprogramot is, ez egy fontos politika, csakúgy, mint a kerékpárutak felújítása és újabb útvonalak építése.

 

9:48 Német Ferenc is mondott valamit a költségvetéshez, de annyira nem is tudom, miket mondott, hogy a polgármester is csak annyit tudott mondani: „erre nem tudok mit mondani.”

 

9:45 Fodor Antal is hozzászól a költségvetés vitájához. Hangsúlyozza, a Szegednek adott 1 milliárd 300 millió forintos kormányzati támogatás az idei rezsiköltségek tizedét teszi ki, az áfára sem elegendő. Sőt, önmagában az SZKT rezsiszámláit nem lehetne belőle kifizetni, akkorát drágult az áram és a gáz ára. Kijelenthető, a lakosság mellett az önkormányzatok a legnagyobb vesztesei a kormány munkájának. Végül közölte, a Demokratikus Koalíció támogatja a költségvetést.

 

9:40 Botka László erre azt feleli, vele lehet vitatkozni a fideszes képviselőkkel, de a számokkal nem érdemes. A nagy adózóknak is kivetített diasort mutatja Haág Zalánéknak, az állami támogatásról, a szegedi közösségi közlekedésről, a közétkeztetésről beszél a grafikonok alapján. Nézze meg ön is! Közli azt is a fideszesekkel Botka László Szegedtől idén ötven százalékkal több szolidaritási adót vesznek el. – Hülyeségeket lehet folyamatosan beszélni, de a költségvetés vitájakor mindig eljön az igazság pillanata – mondta polgármester.

 

Tápai Péter ügyrendi javaslatként arra kéri a polgármestert, fejezze be a törvénytelen hozzászólást. Az szmsz-ben sehol nincs szerinte, hogy lehet kivetítőt használni.

 

 

9:35 Haág Zalán a következő. A kormány szegedi támogatásairól beszél. A fejlődés szerinte nem áll meg, és úgy gondolja, soha annyi kormányzati támogatás nem volt még Szegeden, mint az elmúlt évtizedben. És azt is kijelenti, Szeged közben gyakorlatilag semmit nem csinál. A Fidesz–KDNP elutasítja az idei büdzsét.

 

9:31 Szécsényi Rózsa az első hozzászóló. Arról beszél, hogy idén abból a negatív spirálból lehetett és kellett kiindulni, amit a kormány döntései indokoltak. Megemlíti a szolidaritási adót, ami most már hárommilliárd forint Szeged esetében. De külön említi a 450 millió forintos víziközműadót is.

 

– Mindezek ellenére Szeged saját forrásból támogatja a rászoruló városlakókat – mondta Szécsényi Rózsa.

 

9:28 Az alpolgármester sorolja, hogyan emeli a nehéz gazdasági helyzet ellenére a szociális támogatásokat, a beiskolázási és a nyugdíjasok támogatásának emelését, a szociális támogatások 300 millió forintos emelését. Beszél a rakpart felújításának elindításáról is.

 

9:23 Az első napirendi ponthoz nem volt hozzászólás, így egyből a másodikat tárgyalják, a költségvetést. Botka László felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés előtt a nagy adózók előtt ismertette először a javaslatokat, majd a Szeged Televízió Téma című műsorában is beszélt a költségvetésről. A közgyűlés ezután Kovács Tamás gazdasági alpolgármester expozéját hallgatja.

 

* * *

 

9:22 A közgyűlés ezután elfogadta az eredeti napirendet, azt kezdik tárgyalni.

 

9:21 A közgyűlés név szerinti szavazás után 9 igen és 18 nemmel nem támogatta Haág Zalán módosító javaslatát.

 

9:20 Haág Zalán a napirendhez szól hozzá: szerinte jogellenes és törvénytelen az óvodabezárási napirend, erről név szerinti szavazást kér.

Napirend előtti gondolatok

9:17 Avramov András az utolsó felszólaló napirend előtt. Szeged turisztikai sikereiről beszél. Majd Szeged közbiztonságáról beszél, utána meg a frissen kapott gázbuszokról is szól.

 

 

9:14 Mihálik Edvin a következő, aki kijelenti a szegedi fideszes képviselők nem érdekeltek Szeged sikereiben, sőt a törvény erejével próbálják meg elvenni a kedvezményeket a rászorulóktól. A kormány meg úgy járul hozzá a város támogatásához, hogy közben a másik kezével sokkal többet vesz el az önkormányzattól. – Fenntartható, élhető várost szeretnénk, így indultunk 2019-ben. Ez úgy látszik szúrja a szegedi fideszesek szemét. De erről szól Lázár János javaslata is, aminek az a lényeg, hogy megfosztaná a településeket attól, hol, mit és hogyan építsenek, fejlesszenek. A parlamenti képviselő feladat az lenne ilyenkor, hogy kiálljon Szegedért, de Mihálffy Bélától ilyenre nem lehet számítani. Épp ezért az a feladatunk, hogy megvédjük a szegedieket a Fidesz városellenes politikájától – mondta Mihálik Edvin.

 

 

9:11 Fodor Antal a szegedi útberuházásokat sorolja, külön kiemelve az ELI út építését, felújítását. – Ez a projekt idén zárul – jelenti ki, majd azokról az elemeiről beszél, amik már megvannak. A Liliom Lakókerten belül lesz játszótér kialakítva, igaz, nem ebből a beruházásból épül meg. Béketelepen téma az is, hogy egyesek visszaengedik a csatornába a felhasznált termálvizet. Ennek a vizsgálata még tart, hamarosan beszámol erről a tanácsnok.

 

9:07 Német Ferenc fideszes képviselő vetített valóságról beszél. A Fidesz vetített valóságát sorolja. Botka László megjegyezte, örül neki, hogy Német Ferenc viszonylag folyamatosan olvasta fel azt, ami le volt írva neki a papírra.

 

9:03 Ruzsa Roland a következő, Galiba Ferenc és Thurzó Ferenc haláláról beszél, mindketten kiskundorozsmai lakosok, rájuk emlékezik a KDNP-s képviselő. Kezdeményezi azt, hogy a sportpálya Dorozsmán Thurzó Ferenc nevét viselje. A közgyűlés egy perce néma felállással emlékezett az elhunytakra.

 

 

9:01 Kozma József az első frakcióvezető, aki napirend előtt felszólal. Magyarország nem túl rózsás gazdasági helyzetéről beszél, arról, hogy folyamatosan nő az infláció, a drágulások megállíthatatlanok. Emlékeztetett arra, az élelmiszer-infláció negyvennégy, a nyugdíjasinfláció huszonhét százalékos. Az MSZP azt javasolja, az alapvető élelmiszerek áfamentesek legyenek. Legyenek garantált alapszolgáltatások, a lakossági energia áfája legyen huszonhét százalék helyett öt százalék. Szeged folytatná a sikeres panelprogramot is, de ehhez is kormányzati akarat kell.

 

* * *

 

9:00 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből, kezdődik 2023 első szegedi közgyűlése.

 

 

Korábban írtuk:

Dönt a közgyűlés

 • a szegedi óvodák és bölcsődék átszervezéséről és
 • a közterület-használat rendjéről szóló rendelet módosításáról,
 • tárgyalnak más napirendi pontok mellett az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat és önkormányzati fenntartásokat érintő tulajdonosi döntésekről is.

 

A közgyűléssel, Szeged költségvetésével, a közgyűlést megelőző bizottsági ülésekkel kapcsolatos írásainkat megtalálják a kapcsolódó írásaink között.

 

Kezdés kilenckor. A közgyűlést szövegesen tudósítjuk ez a cikkünk frissül majd rendszeresen, de nézhetik a képviselők munkáját a Szeged Televízióban valamint

 

A napirendi pontokról itt tud tájékozódni.

Vélemények

mutasd mind