Közgazdász vándorgyűlés Szegeden a recesszió, a válság és a krízis árnyékában

Különlegesebb külső gazdasági és pénzügyi feltételek mellett aligha rendezhetnének közgazdász vándorgyűlést, mint amilyen a soron következő szegedi lesz. A példátlanul hosszú gazdasági konjunktúrának vége a világban és idehaza is. A visszaesése elkezdődött, aminek egyelőre nem látjuk a végét.
Bod Péter

2022. szeptember 20. 15:25

Közgazdász vándorgyűlés Szegeden a recesszió, a válság és a krízis árnyékában

Az ország közgazdász elitje csütörtökön és pénteken ad randevút egymásnak Szegeden, ahol a 60. közgazdász vándorgyűlést rendezik olyan előadókkal és vendégekkel, amilyen Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgató, Windisch László, Állami Számvevőszék elnök, Laurent Maurin, az Európai Beruházási Bank vezető közgazdász és Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

Az európai és a világgazdaság számos gonddal küzd. Ilyen az energiaválság, az erőteljes infláció, a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború és annak következményei, köztük is kiemelten az EU Oroszországot korlátozó szankciós politikája, amelyek külön-külön is gátolják a gazdasági növekedést. Ebben a helyzetben kell megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek tompítani képesek gazdasági visszaesés mértékét. 

 

A szegedi közgazdász-vándorgyűlésen tizennyolc tematikus szekció előadói olyan témákat járnak körül, mint a munkaerőpiac helyzete, az élelmiszer-ellátás biztonsága, a pénz- és tőkepiacok, a bankszektor kilátásai, a monetáris politika válaszai a felborult világgazdaságban, az Európai Unió gazdaságpolitikai útkeresései, a kiberbiztonság kérdései, valamint a kereskedelem, a logisztika és a fintech (Financial Technology) szektor előtt álló kihívások.

 

A József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartandó esemény vendégei lesznek még a legismertebb hazai közgazdászok és gazdasági elemzők, így Balatoni András, Bod Péter Ákos, Csath Magdolna, Chikán Attila, Palócz Éva, Suppan Gergely, Török Zoltán, Vértes András, Virovácz Péter. 

 

Matolcsy György jegybank elnököt elkíséri Szegedre két alelnöke is, Virág Barnabás, Kandrács Csaba, itt lesz a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád és a kormány öt államtitkára is.

Izgalmas két napnak nézünk elébe.

Címlapon

mutasd mind