Közérdekű adatigénylés: kikéri a Szegedi Tudományegyetem horizontos pályázatait a szegedi Momentum

Tudni szeretnék, mekkora a baj most, hogy az Európai Bizottság elzárta a pénzcsapot a magyar tudományos élet, és így a Szegedi Tudományegyetem elől is, az egyetemek alapítványosítása és a fideszes politikusok kuratóriumi tagsága miatt.
Cservenák Zoltán

2023. január 11. 19:25

Közérdekű adatigénylés: kikéri a Szegedi Tudományegyetem horizontos pályázatait a szegedi Momentum

Közérdekű adatigénylést nyújtott be a Momentum Mozgalom szegedi szervezete a Szegedi Tudományegyetemnek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz, annak érdekében, hogy megtudják, az SZTE és más alapítványi egyetemek pályázóként vagy konzorciumi partnerként, milyen és mekkora támogatásokat nyertek el a Horizont 2020 programban.

 

A Momentum azt közölte, 

 

kikérték a pályázatok listáját a támogatás összegével együtt. Mint írják, ez azért fontos, mert a hazai kutatásban jelentős szerepet játszik ez a támogatási típus.  

 

A Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram kiemelt jelentőségű projektjei hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar diákok és kutatók be tudjanak kapcsolódni a világszintű kutatási hálózatba. Az Európai Kutatási Tanács (ERC), például az EU legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszere szintén ide tartozik. Ezek megvonásával a magyar kutatások lépéshátrányba kerülhetnek – olvasható Körmendi Zoltán elnök, Halász Noémi alelnök és Mihálik Edvin városi tanácsnok közleményében. Azt is írják:

 

„Tudni szeretnék, pontosan milyen mértékű lehet ez a  lépéshátrány, ehhez pedig ismernünk kell, hogy jelenleg hány ilyen kutatás folyik. Ez a hazai felsőoktatás egyik legkomolyabb válsága a rendszerváltás óta”.

 

A szegedi Momentum szerint az Európai Bizottság döntése egyértelmű, hiszen hiszen „azzal, hogy a Fidesz politikusok által vezetett pártalapítványoknak játszotta át a magyar egyetemeket, azok többet nem is álmodhatnak EU-s pénzről, amíg a nyilvánvaló kormányzati befolyást és bújtatott politikai irányítást meg nem szüntetik”. 

 

„A modellváltáskor világosan fogalmaztunk: az alapítványi átszervezés politikai alapú és számtalan veszélyt hordoz magában, itt az egyik”.  

 

Azt írják, mindezért felszólítják a Szegedi Tudományegyetemet irányító alapítvány kuratóriumi tagjait, ne vegyék föl a fizetésüket, és az alapítvány teljes költségvetését fordítsák a hallgatók és kutatók támogatására addig, amíg az egyetem nem vehet részt az Erasmus+ és Horizont-programokban.

 

A közleményben emlékeztetnek: a Szegedi Tudományegyetemet irányító kuratóriumévi 400 millió forintot költ magára, szerintük „teljesen átláthatatlan módon”.

 

„Véleményünk szerint az Erasmus+ és a Horizont forrásaink elvesztéséért a magyar kormány és a Fidesz által befolyásolt és megtévesztett egyetemi vezetők és döntéshozók felelősek. Ha pedig miattuk büntetik az egyetemet és az egyetemistákat, hát vállalják érte a felelősséget!”

 

– zárul a szegedi Momentum közleménye.