Közérdekű adatigénylés harminckilenc intézményre

Az Egységes Szülői Front szegedi aktivistái új akcióval lepték meg a szegedi tankerületet. Közülük több, mint negyvenen írták alá a közérdekű adatigénylést, amit a tankerület mindegyik intézményére kiterjesztve küldtek el.
Ancsin Zsuzsanna

2023. február 03. 20:57

Közérdekű adatigénylés
harminckilenc intézményre

A tiltakozók ezzel az akcióval is az egy éve tartó pedagógussztrájk törekvéseit igyekeztek támogatni. Szeretnék, ha javulna az oktatás helyzete, mert ahogy a Facebook-oldalukon is jellemezték, az kritikán aluli.

 

A harminckilenc e-mailt, mind a szegedi tankerület igazgatójának, Plesovszkiné Ujfaluczky Juditnak címezték, egyesével lekérve az intézmények adatait az információs önrendelkezési jogra és az információsszabadságra hivatkozva. Itt túlnyomó többségében iskolákról van szó, amik 2017-ben kerültek át a szegedi tankerülethez.

 

 

A közérdekű adatigénylést aláírók követelik, hogy a tankerület a vagyonkezelési szerződés aláírásától (2017) éves bontásban bocsássa a számukra a következő információkat intézményenként:

  • milyen beruházásokat végeztek (karbantartási és felújítási munkálatok),
  • milyen összegű állami normatívát kaptak a beruházások elvégzésére,
  • ezt az összeget hány intézményre és mekkora tanulói létszámra használhatja fel,
  • hány fő járt azokba az intézményekbe a teljes létszámból, amelyekben karbantartási vagy felújítási munkálatokat végeztek.

 

Ezeket az adatokat és szerződéseket várják intézményenként éves leosztásban a tankerülettől.

 

A megkeresésük teljesítésére tizenöt napot kapott a tankerület.