Középkori gondolkodás jellemzi a kormányt energiaügyben – lakossági fórumot tartott a Párbeszéd Magyarországért Szegeden

Az egyik legerősebb összeállításában látogatott el Szegedre a baloldali zöldpárt, a Párbeszéd Magyarországért: az IH-ban az általuk bevezetni kívánt rezsiutalványról beszéltek, és arról, mi lenne a kiút az országnak a mostani energetikai csapdából.
Bod Péter

2022. november 03. 21:31

Középkori gondolkodás jellemzi a
kormányt energiaügyben – lakossági fórumot tartott a Párbeszéd
Magyarországért Szegeden

– Hamarosan a parlament elé került a Párbeszéd Magyarországért (PM) törvénytervezete, amiben az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a rászoruló családok gáz- és villanyszámláik kifizetéséhez kapjanak 200 ezer forintot – indított a fórumon Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért szegedi elnöke, aki egyben a fórum levezetője is volt. A javaslat szerint novembertől négy hónapon át 50-50 ezer forintot kapnának a rászorulók.

 

Szegedre a fórumra Szabó Rebeka és Tordai Bence, a párt társelnökei, országgyűlési képviselők, Szabó Tímea, a PM országgyűlési képviselője és Temesvári Szilviát, a párt terézvárosi alpolgármestere jött el.

 

A zöldpártokat folyton azzal vádolják, hogy tiltakoznak, de nem nyújtanak alternatívát, amit Kovács Tamás azzal cáfolt, hogy párttársuk, Jávor Benedek közel tíz éve egy összefoglaló munkában, a Zöld Magyarország, energia útitervben leírta, hogyan válhat az ország energetikai értelemben is függetlenné. A PM politikusa szerint ebben a nemzetstratégiai kérdésben óriási a Fidesz mulasztása.

 

– A közel tíz éve lezárult panelprogramban Szeged országosan is a legsikeresebb volt, lakosságarányosan sehol annyi lakás utólagos hőszigetélése nem történt meg, mint éppen itt – mondta a gazdasági alpolgármester, aki ehhez hozzátette: a programot a 2010-ben kormányra kerülő Fidesz állította le. A másik nagy energetikai beruházás a most folyó geotermikus távhőrendszer kiépítése, amely energiatakarékossági és klímavédelmi szempontból is óriási jelentőségű.

 

– Óriási bajban vannak mostanság a hazai önkormányzatok, mert tekintélyes intézményhálózatot tartanak fenn, és nem kapnak kormányzati támogatást, hogy képesek legyek kifizetni a döbbenetes mértékben emelkedő energiaszámláikat – hangzott el Szabó Rebekától, a PM társelnökétől, Zugló korábbi alpolgármesterétől. – Félreértés ne legyen: az önkormányzat nem a polgármestert jelenti, hanem a helyben élő embereket, akik bölcsődébe és óvodába viszik gyerekeiket, színházban, moziba és könyvtárba, nyugdíjas klubba járnak.

 

Orbán Viktor szerdán a parlamentben arról beszélt, hogy a zöldenergia a legdrágább – csalt mosolyt a hallgatóság arcára Tordai Bence, a PM társelnöke, országgyűlési képviselő, aki arról beszélt, hogy a tervezett paksi beruházás olyan drága, hogy soha nem fog megtérülni. Úgy vélte, hogy az energiatermelésben lokális zöld megoldásokra volna szükség az atomerőművek centralizmusa helyett. Kovács Tamás ennek kapcsán tette fel a kérdést, hogy felmondható-e a paksi bővítésről az oroszokkal kötött szerződés. – Még ezt sem tudjuk, mert annak szövegét titkosították – válaszolta Szabó Tímea, aki középkorinak nevezte a kormány és a Fidesz energiapolitikára vonatkozó nézeteit. Érthetetlennek nevezte az orosz gázhoz való ragaszkodást.

A középkori jelleget támasztja alá – érvelt a politikus, hogy Magyarországon kívül négy ország található a Földön, ahol nincs környezetvédelmi minisztérium.: három afrikai ország mellett Szaúd-Arábiában.

 

– Tíz–tizenkét évvel ezelőtt megjósoltuk, hogy milyen energiahelyzet fog előállni az országban – emlékeztetett Szabó Tímea, hozzátéve, hogy a jövendölés minden részlete valósággá vált. – Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságát éljük, és rossz kimondani, de messze még a gödör alja – mondta, nem mulasztva el megemlíteni, hogy nagyon sok európai ország kormánya megtalálta a módját, hogy támogassa lakosságát az gáz- és villanyszámlák kifizetésében.