Közelít az 500 forinthoz a fagylalt ára

A forint gyengülése, a háború és az infláció nehéz helyzetbe hozza a cukrászszakmát. Amellett az alapanyagok árának emelkedése és a 27 százalékos áfa is problémát jelent számukra.
Vass Imre

2022. április 15. 15:20

Közelít az 500 forinthoz a fagylalt ára

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, a cukrászdák nagy része túlélte a járvány okozta nehéz időszakot, talpon tudtak maradni. Most azonban újabb nehézségekkel kell szembenézniük. 

 

Az elnök szerint a tölcséres fagylalt 27 százalékos áfával történő értékesítése indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák és a fagylaltozók működésénél.

 

Az utóbbi időben az alapanyagok ára is folyamatosan emelkedik, szinte naponta változik. Emellett az is problémát jelent, hogy sokszor az ellátás is akadozik, a megrendelt anyagok nem érkeznek meg – tette hozzá.

 

Erdélyi Balázs kiemelte, a kedvezőtlen körülmények miatt idén jelentősen emelkedni fog a fagylaltok ára, amíg tavaly 300-3500 forintba került egy gombóc, addig idén akár 400-450 forintot is fizethet érte a vásárló.

 

Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27 százalékos áfakulccsal kell értékesíteniük – fogalmazott a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.