Közéleti Kávéház: 1,5 milliárd forintra nő a szociális támogatás Szegeden (frissítve)

Hetvenmilliárd forintos költségvetést tervez Szeged, úgy, hogy csak a rezsiszámlája 13 milliárd forint lesz a városnak. A közszolgáltatások színvonala nem csökkenhet, kevesebb lesz az építkezés. „A 45 óvoda, a 15 bölcsőde működését is biztosítanunk kell” – mondta Botka László.

        Közéleti Kávéház: 1,5 milliárd forintra nő a szociális támogatás Szegeden
       (frissítve)

 

VÉGE A KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ ESTJÉNEK

 

„Nem így terveztem az ötödik ciklusomat, hogy kapunk két év Covidot és egy energiaválságot. De átvészeltük. Szeged erősebb lett, mint volt. Biztos vagyok benne, hogy az idei év össze nehézségét is le tudjuk küzdeni. Ehhez kívánok mindenkinek sok erőt és egészséget” – mondta zárszóként Botka László.

 

18:21 – Szeged továbbra is elkötelezett a zöld megoldások mellett?

– Igen, mindent megteszünk ezért, a felújításoknál az épületek tetejére napelemet teszünk, mindenhol az energiatakarékosság a legfontosabb szempont. A geotermikus beruházás is lassan a végére ér. Egy gyakorlati haszna biztosan lesz, nagyon sokat javul majd a levegőminőség, tisztább lesz a város levegője. Bővítjük a zöld területeket. Minden városrészre igyekszünk odafigyelni. Létrehozunk egy úgynevezett városrészi alapot 300 millió forintból. Ebből a pénzből idén elkezdjük a Bartók tér rendbetételét. Nem tudjuk az egészet, de egy részét megvalósítunk. Ha nem lenne a kormányzati elvonás, meg a milliárdos rezsiszámla, ez egy sokkal nagyobb keret lenne.

 

18:17 – Mikor lesz déli híd?

– Nem igaz, hogy „Botka nem kérte a déli hidat”. Sokszor elmondtam már, hogy 2017-ben hoztak egy kormányhatározatot, amit aztán visszavontak, ezért sem épül még a híd. És úgy néz ki, Lázár János minisztériuma valószínűleg ezt is eltolja. Amit lehetett, mi megtettünk ebben a kérdésben.

 

18:12 – Mi lesz a szociális bérlakásokkal?

– Folytatjuk a programot, továbbra is úgy hirdetjük meg, ahogy a korábbi években. Pontozásos rendszer van, abban nincs semmilyen szubjektív elem. Lesznek idén is pályázatok.

 

18:11 – Tervezik a közösségi közlekedés módosítását?

– Nem.

 

18:09 Kivezetheti-e a Fidesz az országot az Unióból? Amíg a magyarok többsége úgy gondolja, hogy megéri az Unióban lenni, ott maradni, addig Botka László szerint a Fidesz nem vezeti ki Magyarországot az EU-ból.

 

18:01 Véget ért a Szeged Televízió közvetítése. Most a Díszteremben ülők kérdéseinek egy részére igyekszik majd válaszolni a polgármester.

 

17:58 – Miből nem enged 2023-ban? Mi lesz, amihez mindenképpen ragaszkodik?

 

– A közszolgáltatások színvonala nem csökkenhet. Debrecen leálltak a torlik, a villamosok, a kistelepüléseken lekapcsolják a közvilágítást. Ezt sem tesszük, nem tehetjük meg. A 45 óvoda, a 15 bölcsőde működését is biztosítanunk kell. Októberben elkészítettük az intézkedési tervünket, mert a Fidesz-kormány ezt kérte tőlünk. Bezártuk a kulturális és sportlétesítményeinket. Ezt a fideszes polgármesterek ugyanígy csinálták, sőt Győrben és Székesfehérváron már tavaly is megcsinálták ezt a bezárás. Mi csak most, idén kezdtünk szembesülni a hatszoros áramdíjat. Ezért zártuk be a Tiszavirág Sportuszodát is. A vízilabda és az úszószövetség kilobbizta, hogy hetven uszodát az országban nyissanak ki hamarabb, kapjanak támogatást a rezsiszámlákra. Örülünk ennek a támogatásnak, de az is beszédes, hogy csak a sportolókra gondoltak – mondta Botka László.

 

Szabó Bálintról és Joób Mártonról

17:51 – Nem emlékszem arra, hogy ilyen eddig lett volna. Joób Márton ügye nem kötődik semmilyen szinten a politikai tevékenységéhez. Az elkövetése korábbi, mint a közéleti szerepvállalása. Sok sikert kívánok az ártatlansága bizonyításához.

 

Szabó Bálint ellen két vádemelés van eddig, az egyik az Anna-kúti parkolása. Akkor négy reggel ott állt a kapum előtt és nem engedett ki. A másik ügy a makói elrablása. „Előadott egy B-kategóriás horrorparódiát.” Emiatt heteken át az jött le Szegedről, hogy mi így oldjunk meg a problémáinkat. Ez nagyon durva volt, nem jó, ha a városról ilyen hírek mennek. Egy dolgon nem tudok túllépni: 2013-ben törte rám először az irodám ajtaját. Egyértelmű, hogy a Fidesz megbízásából történt, ezt nem is titkolták. Szeged városát járatta le Szabó Bálint.

 

Vissza a költségvetéshez!

17:46 – Az áramra fél évre szerződtünk, a gáz meg gázévtől függ, október 1-jétől lesz új gázára költségvetésünk. A költségvetés akkor tartható, ha még kap kompenzációt Szeged, ha nem, akkor tarthatatlan lesz a büdzsé – mondta a polgármester, majd áttért az idei várható beruházásokra: óvodákat, idősek otthonáét újít fel, illetve épít idén Szeged. – 2019-ben az volt a tervünk, hogy a Tisza Szeged főutcája programot megcsináljuk, ebből vissza kellett vennünk, az első ütemben 200 millió forintból tudjuk rendberakni az árvízi emlékművet és környékét. Az útalap 1 milliárd forint lesz idén, nem hagyjuk lerohadni az utakat, idén ennyit költünk rá, minden városrészben igyekszünk utakat felújítani. De nagyon sok beruházást el kellett tolnunk.

 

17:42 – Amit elvettek a helyi közösségektől, annak a színvonala csak romlott. Igaz az a több évszázados demokratikus tapasztalat, hogy valami akkor működik jól, ha a problémákat helyben oldják meg, minél közelebb az emberekhez. A Fidesz ennek pont az ellenkezőjét csinálja. Mindent ők akarnak csinálni, irányítani – jegyezte meg Botka László.

 

17:38 – Évek óta nem hallottam ezt a szót Magyarországon: szubszidiaritás. Ezt 2010 óta nem hallani. A Fidesz-kormány semmiféle autonómiát nem tűr. Nézzük meg, mit csináltak az oktatásban, tönkretette a Magyar Tudományos Akadémiát. Az egyetemekre kancellárokat ültettek, majd jött a vagyonkezelő alapítvány. A magánegyetemek valóban alapítványiak. De a magyar alapítványi egyetemek továbbra is állami forrásokból működtek. Miniszterek ültek be a kuratóriumokba, élethosszig. Szegeden egy jelenlegi és egy volt miniszter ül, és ez még nem a legrosszabb kuratórium... – mondta a polgármester.

 

Inflációról, áremelésről orosz–ukrán háborúról

17:35 – Sokkot kaptunk a Lázár-féle építésitörvény-tervezettől – mondta Botka László, aki részletesen elmondta, mire készül a kormány. Erről Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel korábban már beszéltünk. Lényeg: mindent a Lázár-minisztérium építtet. Illetve építtetne. Botka László is aláhúzta, képtelenség megvalósítani. „Laci, az új építési törvényben meg kívánom erősíteni az önkormányzatok jogkörét” – ezt Lázár János mondta akkor, amikor Botka Lászlóval tárgyalt, aztán mégis „benyújtódott” ez a törvénytervezet.

 

 

17:31 – Idén jóval kevesebb építkezés lesz, de nem kell senkit elbocsátanunk, és a most fiókban maradó terveket meg tudjuk majd valósítani – mondta a polgármester.

 

17:27 Botka László a Közéleti Kávéházban jelentette be, hogy ebben az évben 1 milliárd 500 millió forintra emelik a szociális támogatási rendszert. Az általános iskolásoknak szóló beiskolázási támogatást és a nyugdíjasok támogatását is 15 ezer forintra emelik 10 ezer forintról.

 

 

17:23 A rekordmagas magyar inflációól elsősorban a kormány tehet. Tény, szerepet játszik benne a háború is. Most készül Szeged költségvetése, az utolsó simításoknál tartunk. Február 17-én fogadhatja el a közgyűlés a 2023-as költségvetését a városnak. Február 8-án mutatjuk be a száz legnagyobb adózónak. 13 milliárd a rezsiszámla, 70 milliárdosra tervezzük a büdzsét. A rezsiköltég óriási összeg. Ehhez a rezsiszámlához kaptunk 1,3 milliárd forint támogatást a Fidesz-kormánytól. Közben a szolidaritási adót, amit fizetnünk kell, 3,6 milliárdra emeli. Az iparűzési adóból vonják el ezt. Ehhez képest mondják azt a fideszes képviselők, hogy Szeged gazdasága romokban van. „Adnak 1,3 milliárdot, elvesznek 3,6 milliárdot, és csodálkoznak, hogy nem köszönöm meg. Most is hiány és hitel nélkül tervezik a város költségvetését. Minden fejlesztést meg akar valósítani Szeged, és azt a szociális ellátórendszert, amit az elmúlt években kiépítettünk, meg tudjuk őrizni.”

A koronavírus-járványról

17:21 A következő lépés az volt, hogy a közösségi közlekedési támogatást is elvették. Ezeket az intézkedéseket 202-ban meghozták, elvileg a Covid elleni védekezés miatt volt erre szükség, ehhez képest érvényben volt 2021-ben és 2022-ben is. Több mint tízmilliárd forintot vontak így el Szegedtől Orbán Viktorék. – A kormány küzdött a járvány ellen, és mindent megtett azért, hoyg felszámolja az önkormányzati autonómiát – jelentette ki Botka László.

 

17:20 – A kormány azzal kezdte a Covid-védekezést, hogy elvette a gépjárműadót, ez Szeged esetében 500 millió forint. Ez volt az utolsó adó, amit a városlakók valóban fizettek az önkormányzatnak. Ennek egy része maradt az önkormányzatoknak, egészen a koronavírus-járvány kezdetéig. Majd kijelentették, legyen ingyenes a parkolás. Ezzel 1 milliárd forintos lyukat ütöttek Szeged költségvetésének – folytatta a polgármester.

 

17:16 – Emlékszem, a feleségemet, Andreát heteken át nem láttam, mert oltócsoportot vezetett tüdőgyógyászként. Az orvosok, nővérek fantasztikus munkát végeztek, de a civilek is odatették magukat. Büszkék lehetünk arra, ahogy Szeged viselte a koronavírus-járványt. És arra is büszke vagyok, hogy 2021-ben Karikó Katalin díszpolgár, Duda Ernő és Boldogkői Zsolt meg Pro Urbe-díjat vehetett át a város napján.

 

17:14 Mennyire viselte meg a koronavírus-járvány Szegedet? – kérdezte Balogh Judit.

 

– Sokszor elmondta, példamutatóan, fegyelmezetten viselte Szeged a járványt, a szegediek betartották a korlátozó szabályokat. Ilyennel még nem szembesültünk, ez egy óriási érték, hogy be tudtunk minden szabályt tartani.

 

17:12 „Örülök, hogy ilyen sokan vagyunk. Két év kényszerszünet után találkozhatunk újra. Köszönöm a Közéleti Kávéháznak, hogy minden év januárjában tudunk beszélni közös dolgainkról. Sajnos két év kimaradt, de most abban bízom, hogy az előző évtizedekhez hasonlóan egy jó hangulatú, informatív beszélgetés lesz a mai is” – köszöntötte Botka László a megjelenteket.

 

17:10 Botka László lép a díszterembe, kezdődik az évindító interjú.

 

17:01 Balogh Judit köszönti a jelenlévőket, majd egy rövid összefoglalót láthatnak önök is a fenti videóra kattintva Szeged 2022-es évéről.

 

16:55 Köszöntünk mindenki a Díszteremből! Telt ház van.


 

Korábban írtuk:

A Szeged Televízió műsorvezetője, Balogh Judit kérdezi Botka Lászlót. A beszélgetést itt is nyomon követhetik, percről percre tudósítjuk a Díszteremből a Közéleti Kávéház estjét.

 

A Közéleti Kávéház évindító interjúját nézhetik a Szeged Televízióban valamint