Közelebb hozni Sziksóstót a belvároshoz: ebben segíthetnek a helyközi járatos buszok

A célkitűzés az, hogy Sziksóstóról könnyebben és gyorsabban legyen elérhető tömegközlekedésessel Szeged belvárosa. A megoldás körvonalazódik, köszönhetően annak is, hogy Komjáti Zoltán önkormányzat képviselő-jelölt az város közbenjárását kérte az ügyben.
Bod Péter

2022. május 31. 14:01

Közelebb hozni Sziksóstót a belvároshoz: ebben segíthetnek a helyközi járatos buszok

Sziksósfürdői strandnál lévő buszfordulónál tartott sajtótájékoztatót Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és Komjáti Zoltán kedden délelőtt. 

 

Utóbbi jelezte, hogy a korábbi években a helybelieknek megvolt az a lehetősége, hogy városi tömegközlekedés használatára jogosító jeggyel Sziksóstóról Szegedre utazva igénybe vehessék a helyiközi buszjáratokat. A cél, hogy ez a rendszer visszaálljon.

 

Erre adott a jogszabályi lehetőség – fogalmazott Nagy Sándor alpolgármester. A szegedi önkormányzat még az áprilisi országgyűlési választások előtt egyeztetést kezdeményezett ebben az ügyben egyfelől az illetékes közlekedési társasággal, a Volánbusz Zrt.-vel, másfelől annak akkori minisztériumi gazdájával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. 

 

A helyiközi buszok bevonása ebben az esetben a legnagyobb segítséget a Sziksóstón élők közül azoknak jelentené, akik az említett buszfordulón túl laknak. Számuk ezer felett lehet, és nekik érdemben könnyítené meg a belvárosban való bejutást, ha a helyközi buszokra a helyi tömegközlekedésre érvényes jegyeikkel felszállhatnának.

 

 

 

Nagy Sándor ennek kapcsán jelezte, hogy a Sziksóstó felől Szeged Mars térre érkező helyközi buszok száma naponta 41-42. Amennyiben megszületnek a már új néven futó minisztérium, a Volánbusz Zrt. és a szegedi önkormányzat közötti megállapodás, akkor az érintett helyközi buszjáratok és azok száma a mainál gyorsabbá és kényelmesebbé tenni az érintett területről a belváros elérését.

 

Az illetékes minisztérium saját háttérintézményét, a Közlekedéstudományi Intézetet kéri fel, hogy a megállapodáshoz szükséges szakmai munkát elvégezze, ami magában foglalja egyebek mellett a várható utasforgalmi számok felmérését is.

 

A helyi önkormányzatnál úgy számolnak – árulta el Nagy Sándor alpolgármester –, hogy a városnak hozzávetőleg 8,2 millió forintjába kerülhet éves szinten a Volánbusz Zrt-val való szerződéskötés, és vele annak biztosítása, hogy a jelzett vonalon a helyközi buszok városi tömegközlekedési feladatokat is ellássanak.

Címlapon

mutasd mind