Közel 6000 cég alakult Szegeden 2010 óta

„Több, mint 5000 (ötezer) cég szűnt meg Szegeden” címmel dobta le a fakenews-bombát a szegedma, aminek a Pécsről érkezett főszerkesztőjét nemrég két ügyben is elítélte a bíróság. Elhallgatják, hogy ötezernél jóval több cég alakult, és arról sem számolnak be, hogy a cégmegszűnések száma nagyjából semmit sem mond egy nagyváros gazdasági erejéről. Elmagyarázzuk, hogy miért.

2020. augusztus 20. 10:58

Közel 6000 cég alakult Szegeden 2010 óta

A fideszes pártsajtó a mintegy 9 és fél év alatt Szegeden megszűnt 5350 céget egyfajta gazdasági problémaként igyekszik beállítani. Felettébb izzadságszagúan. Sőt, azt is írják: „Miközben a magyar gazdaság egyre impozánsabb és stabilabb számokat produkál, már nemzetközi szervezetek is felminősítik Magyarországot, addig Szegeden finoman szólva sem látszik ez a dinamizmus.”

Más kérdés, hogy arra minden mértékadó, független közgazdász figyelmeztet, hogy az 5 százalékos GDP-növekedésből 5 százalék az autógyárak és másik 5 százalék az európai uniós támogatások jelentik, tehát, autógyárak és Európai Unió nélkül a „növekedés” bőven a negatív tartományban jár: -5 százalék. Ha tehát elmennének az autógyárak és/vagy kilépnénk az Európai Unióból, egészen biztosan megrogyna a magyar gazdaság.

Azt viszont még egy felsőfokú közgazdaságtudományi végzettséggel nem rendelkező is tudja, hogy a cégmegszűnés csak egy dolog, vizsgálni kellene a cégalapításokat, azok különbözetét és arányát is. De még ezekből sem lehetne konkrét következtetést levonni egy város gazdasági állapotára.

A cégek megszűnését ugyanis többek között okozhatja: a piaci igények változása, profilváltás, projektlezárás, valamint egyéni élethelyzetek is, amellett, hogy természetesen a megszűnés oka lehet a rossz gazdasági környezet, de nem csupán a városi gazdasági környezet.

Az Opten adatai szerint Szeged a legjobb

Ha a megszűnések mellett megnézzük a cégalapításokat is, akkor Szegeden a legjobb a helyzet. Mutatjuk, hogy miért. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint Kecskeméten 2010 óta 3586 cég alakult, miközben 3805 szűnt meg, ott tehát -219 a különbség. Pécsen 4336 alakult, de 5120 megszűnt, ami -784 céget jelent 9 és fél év alatt. Hasonlóan romokban fekszik Budapest gazdasága is, ahol 139 ezer 107 cég alakult, miközben 144 ezer 703 megszűnt, ami -5596 cég. Miskolcon 4026 alakult, de megszűnt 5369, ez -1343 cég, Debrecenben 6693 megszűnésre 6464 alapítás jut, itt -229 a különbség. Győrben is nagy lehet a baj, hiszen 4350 megszűnt, miközben 4171 alakult, ez -179 cég.

Szegeden eközben 5220 cég alakult és 4578 szűnt meg, ami +642 céget jelent az Opten adatai szerint.

Ha elfogadjuk az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának tulajdonított 5350-es számot, amit a szegedma közölt, akkor is Szeged áll a legjobban.

Ezt nézze meg! Rekordköltségvetés: hatvanmilliárd forintból fejlődhet az idén Szeged

Beszédes adatok a minisztériumtól

Kíváncsiságból mi is kikértük az adatokat az ellenzékiséggel nem vádolható Igazságügyi Minisztériumtól. Gyűjtésükből kiderül, hogy Budapesten gazdasági apokalipszis van 2010 óta, mivel 159 ezer 669 cég szűnt meg és csak 134 ezer 356 alakult, a különbség -25 ezer 313 cég. Esetleg küldhetünk kenyeret meg némi húst innen vidékről, hogy megsegítsük a fővárost.

De nézzünk szét a vidéki nagyvárosokban! Kecskeméten 3814 cég alakult 2010 óta, viszont megszűnt 4682, úgyhogy valami nagyon rosszul megy arrafelé, hiszen -868 cégnél tartanak. Pécsen, ami egyébként technikailag becsődölt a fideszes gazdasági szakértelemnek hála, 4845 cég alakult, viszont megszűnt 6269, ami -1924 céget jelent. Debrecen, a pulykakakasok városa -934 céggel számolhat 2010 óta, mert 7972 megszűnésre 7038 alakulás jut. Győrben, ami Budapest után a második leggazdagabb régió, szintén hatalmas bajok vannak, mert hiába alakult 4676 cég, megszűnt 5407, ami -732. És ott van még Miskolc, ahol 4616 alakulásra 6550 megszűnés jut, ez -1934 céget jelent.

Szegeden 5679 cégmegszűnésre 5803 alakulás jutott, a mérleg tehát pozitív: 124 cég – az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Főosztályának adatai szerint.

Van tehát értelme önmagában a cégmegszűnésekből bármilyen következtetét levonni? Nincs. Az elemzéseknek van értelmük, de nem úgy, ahogyan azt a szegedma teszi.

Ezt nézze meg! Szeged évek óta a saját lábán áll: egyre több iparűzési adót fizetnek az itt működő vállalkozások

A szakértő elmondja

Megkérdeztük Pertics Richárdot, az Opten céginformációs vezetőjét. Szerinte csak a cégek megszűnését vizsgálva semmilyen hiteles végkövetkeztetés nem vonható le. Azt is mondta, több értelme van a cégalapítások számát vizsgálni, mert az a lakosság számához mérve mutathatja például a vállalkozási kedvet egy adott településen.

„A megszűnés az kemény dió, mert sokféleképpen szűnhetnek meg cégek. Lehet végelszámolással, felszámolással és kényszertörléssel. Az elmúlt 4-5 évben zajlik egy folyamat – konszolidációs időszaknak hívjuk –, amikor a hatóságok igyekeznek kipucolni az inaktív vállalkozásokat. A cégtörlések több mint fele régóta a magára hagyott vagy alvó vállalkozások körében zajlik”

– mondta Pertics Richárd, aki szerint ezek a cégtörlések kevéssé befolyásolják már az adott térséget.

A szakértő hangsúlyozta, a felszámolások és a végelszámolások száma és főként ezek megnövekedése sokkal inkább alkalmas arra, hogy következtessünk egy-egy város gazdasági környezetére.

Pertics Richárd arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyvárosokban bejegyzett cégek nem feltétlenül ott végzik a valós tevékenységüket, ahová be vannak jegyezve. Ezért nem mindig lehet megállapítani, hogy egy-egy cég kudarca vagy sikere valóban az adott nagyváros gazdasági környezetét tükrözi.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy nagyvárost sem lehet önmagában elemezni, térségi, régiós, országos és nemzetközi tényezők tömkelege hat a gazdaságukra.

Ezt nézze meg! Szeged a saját lábán áll: adóbevételekben már a top 5-ben vagyunk

Cs. Z.