Kovács Zoltán: Megvétózzuk az olajembargót

A BBC Hard Talk című műsorának vendége volt a kormányszóvivő.
Kékes Viktória

2022. május 05. 11:09

Kovács Zoltán: Megvétózzuk az olajembargót

A BBC oldalára felkerült, rövid részlet alapján Kovács a műsorvezető kérdésére, miszerint Magyarország megvétózza e az orosz olajembargót az EU-ban, Kovács azt mondta:

 

„Röviden, igen. De végtére is ne feledjük el, hogyan működik az Európai Unió. A javaslat Brüsszeltől, az Európai Unió adminisztratív, bürokratikus központjától, és nem a tagállamoktól származik. Ők pontosan tudják, hogy amit javasolnak, az a magyar érdekeket sérti, képtelenség, és ha meglépjük, azzal teljesen tönkre tesszük a magyar gazdaságot.”

 

Amennyiben hazánk valóban él a vétó lehetőségével, akkor a javaslat elbukik, hiszen annak elfogadásához mind a 27 tagállam egyetértése szükséges. A vele szemben megfogalmazott aggályok miatt a Bizottság már jelezte: hajlandó engedményeket is tenni, Magyarország és Szlovákia például 2023 végéig mentesülne a tilalom alól. Szijjártó Péter ennek ellenére már tegnap kijelentette, hogy 

 

„Az Európai Unió ma bejelentett, hatodik szankciós csomagja felelősen nem támogatható, azt felelősen megszavazni nem tudjuk.”

 

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a magyar kormány csak akkor tudna egyetérteni az újabb szankciós csomaggal, ha a csővezetékes kőolajszállítás kivételt képezne a korlátozások alól, mert akkor a magyar ellátásbiztonság fenntartható lenne. Mivel ez nincs így, ezért ebben a formájában a csomag felelősen nem támogatható.