Kovács Tamás: szolidáris, takarékos, de előremutató Szeged idei költségvetése

Nehéz makrogazdasági környezetben kellett költségvetést készíteni idén Szeged önkormányzatának is. A gyorsuló infláció, a jelentősen megnövekedett államadóság és az önkormányzatok kifosztása, valamint a még mindig itt lévő járvány alapvetően befolyásolta a város pénzügyi terveit.  A sok bizonytalanság ellenére is sikerül stabilan biztosítja a város működését. Erről is tárgyalt szerdán délelőtt a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága.
Rafai Gábor

2022. február 09. 12:02

Kovács Tamás: szolidáris,
takarékos, de előremutató Szeged idei költségvetése

A kilenc tagú testület előtt Kovács Tamás mutatta be Szeged 2022-es költségvetését. A gazdasági alpolgármester a büdzséről azt mondta, szolidáris, takarékos, de előremutató.

 

– Idén is az ország központi költségvetése alapján kellett elkészíteni a város büdzséjét. Ezzel csak a baj, hogy azt még tavaly májusban megalkotta az országgyűlés és az elmúlt bő fél évben módosítani is kellett. Nem túl stabil alapokra tudtunk így építkezni.

 

A makrogazdaság állapota – amely a város pénzügyi lehetőségeit is döntően meghatározza – nem túl rózsás. 

 

A tavaly májusban 3 százalékra tervezett inflációt 5 százalékra kellett időközben módosítania a kormánynak, a hiánycélt pedig 6-ról 5 százalékra csökkenteni, ennek viszont az az ára, hogy a választásokat követően egy 755 milliárdos megszorító csomagot fog a kormány végrehajtani. Ehhez társul még a 80 százalékos GDP arányos államadóssá is.

 

– Tíz év alatt megfelezte az Orbán-kormány az önkormányzatok támogatását. Míg egy évtizeddel ezelőtt a központi költségvetés 12 és fél százaléka, addig ma már csak 5,6 százaléka jut el az önkormányzatokhoz – mondta Kovács Tamás, aki azt is kijelentette, ennek ellenére Szeged költségvetése az idén is stabil, hiány és működési hitel nélkül gazdálkodik a város, akárcsak hosszú évek óta mindig.

 

 

Szeged idei büdzséje 65 milliárd forint a bevételi és kiadási oldalon egyaránt. 

 

Az idei költségvetésben 61 százalék a működési és 39 százalék a fejlesztésekre szánt kiadás. Hosszú évek óta először fordul elő, hogy a város januárban többet tervez működésre, mint fejlesztésre.

 

– Ez a folyamatos kormányzati elvonások mellett az európai uniós források csúszása miatt alakult így, de a sikeres pályázatoknak köszönthetően évközben még jelentősen nőhet a beruházásokra fordítható összeg.

 

Kovács Tamás kiemelte, az idén a járvány okozta szociális válság miatt a város igyekszik erejéhez mérten minél többet költeni szociális kiadásokra. Ezért a 2022-es költségvetésben a tavalyi egy milliárd forintos szociális keretet 200 millió forinttal megemelték.

 

 

Az alpolgármester elmondta, a takarékos gazdálkodás mellett egyetlen tervezett beruházásról sem mond le a város, ezek pénzügyi fedezetét minden esetben biztosítják.

 

A bizottság tagjai észrevétel és vita nélkül szavaztak arról, hogy a közgyűlésnek tárgyalásra alkalmasnak javasolják az előterjesztést.

 

A költségvetés tervezetén kívül még hat napirendi pontot tárgyalt meg vita és észrevétel nélkül a bizottság. Többek között IKV bérlemények sorsáról és a választókörzeti keret felhasználásáról döntöttek.