Kovács Tamás: Kapott 1 milliárd 300 millió forintot Szeged a rendeleti költségvetésből, ez a város idei rezsiszámláinak a tíz százaléka

Százötvenöt tízezer lakos feletti település között osztott szét a kormány 44 milliárd forintot. Azt mondják, ezzel járulnak hozzá a rezsihez. Csakhogy a Szegednek címzett összeg a város rezsiszámláinak a tíz százalékára elég. És ami a legfontosabb: a pénzből az önkormányzat nem nyithatja ki hamarabb a bezárt intézményeit.
Garai Szakács László

2023. január 03. 11:15

Kovács
Tamás: Kapott 1 milliárd 300 millió forintot Szeged a rendeleti
költségvetésből, ez a város idei rezsiszámláinak a tíz
százaléka

Közleményben tudatta a Miniszterelnökség, hogy „Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról.”

 

Szeged 1 milliárd 299 millió 504 ezer 290 forintot kap. Tudják, ez mire elég?
Semmire.

 

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester azt mondta, „a Fidesz által megítélt hozzájárulás nevetségesen alacsony. Az történt, amire számítani lehetett, a Fidesz magára hagyta a várost a hatalmas rezsiszámláival. Az önkormányzat rezsiköltsége jelenlegi árakon meghaladja 13 milliárd forintot. Hétszer nagyobb gáz-, a hatszor nagyobb áramszámlája Szegednek, tizenegyszeresére drágult a távhődíj. Az 1,3 milliárd forint azt jelenti, a számlák tíz százalékát »fizeti« az állam, a Fidesz rezsihozzájárulása a huszonhét százalékos áfára sem elegendő.”

 

És miközben a Fidesz és a sajtója a Szeged365-től, és az összes központi újságon át hálálkodik, ne feledjük el azt sem, hogy Szegednek tavaly 1 milliárd 900 millió forint szolidaritási adót kellett befizetni az államkasszába. Idén ez az összeg már 3 milliárd 600 millió forint.

 

Azaz 1 milliárd 700 millió forinttal többet kell fizetnie Szegednek az államnak, és Orbán Viktor most ebből a pénzből „visszaad” 1 milliárd 300 millió forintot.

 

– Ugye, nem gondolják, hogy ezért köszönet jár?! – kérdezte Kovács Tamás. – A Fidesz az egyik kezével ad, a másik kezével háromszor annyit vesz el. A koronavírus-járvány kitörése óta évi 10 milliárd forintra rúgnak a kormányzati elvonások, ezeknek egy kis részét kapjuk most vissza.

 

Az egész ország régóta várt egy ilyen bejelentést, hiszen a kormánynak az energiaválság kezdetén első dolga volt kivonni az önkormányzatokat a rezsicsökkentés hatálya alól. Júniusban született meg az a kormányhatározat, ami kimondta, csak lakossági fogyasztók részesülhetnek a rezsicsökkentésben. Azóta persze már ez is módosult: ezen a télen már sok családnak a piaci árat kell fizetnie az energiáért.

 

Hangsúlyozzuk, különböző mértékben, de minden magyar település rosszul jár a kormányzati döntések miatt. Most szétosztanak 44 milliárd forintot a 10 ezer fő feletti lélekszámú települések között, de az idei költségvetésben a már említett szolidaritási hozzájárulásból 237 milliárd forint bevételt várnak, 20 milliárddal többet, mint tavaly, ennyivel több pénzt vesznek el a településektől.

 

– A szegedi kulturális és sportintézmények nyitvatartása a kormányzati hozzájárulás miatt nem változhat. A kormányzati rezsihozzájárulás feltétele ezeknek a létesítményeknek a bezárása volt, azaz ebből a pénzből nem nyithatjuk ki az intézményeinket. Mint minden önkormányzat, mi is elkészítettünk a tavalyi évben egy intézkedési tervet arról, hogyan tudjuk csökkenteni a város energiafelhasználását, ebben vállaltuk ezeknek az intézményeknek a bezárását. Erre a tervre hivatkozik a kormány a hozzájárulásról szóló döntésében is, tehát a támogatásokat is ennek megfelelően kell felhasználnunk. Azaz a bezárt intézményeknek zárva kell maradniuk – hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester.

 

A döntést a helyi fideszes politikusok úgy hirdetik, hogy ők milliárdos támogatásokat hoztak a településüknek, de ez hazugság, valójában megrövidítették a költségvetésünket.

 

Az is érdekes, hogy a Fidesz egyik díszvárosa Debrecen 3 milliárd forintot kap, Nyíregyháza 1,7 milliárdot, de lakosságszám arányában még Kaposvár is többet kap, mint Szeged.