Kovács Tamás: Amit tettünk, turbulens gazdasági környezetben tettük

Bod Péter

2022. február 16. 14:37

Kovács Tamás: Amit tettünk,
turbulens gazdasági környezetben tettük

A tavaly májusban elfogadott állami költségvetés három százalékos inflációval számolt, amely mára, amikor az önkormányzati költségvetések készülnek, régen túlhaladott – mondta el bizottsági hozzászólásában Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere.

 

Mindez a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság szerdai ülésén hangzott el, nem sokkal azt követően, hogy Ménesi Imre, a bizottság elnöke örömének adott hangot, hogy újra olyan mértékű támogatásban tudják részesíteni a helyi sportegyesületeket, mint két éve.

 

– A városi költségvetés összeállítása turbulens gazdasági környezetben történt – utalt az alpolgármester az országos gazdasági környezetre, és vele az államháztartás tervezésére és gazdálkodására. Ezt követően részletezte Kovács Tamás, hogy a városi költségvetés összeállításakor milyen nehézségekkel kellett a fentieken túlmenően szembe nézni. A kormány 3 milliárd forintot vont el a város iparűzési adójának bevételéből, emellett 1,9 milliárd forintos szolidaritási adó befizetésére kötelezték a várost.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

A gépjárművek után járó adóbevételt, a súlyadót teljes egészében elvonták a várostól, ami 500 milliós kiesést jelent. Ugyanennyit kell fizetni a városban új adóként a víziközművek után, 330 milliós tömegközlekedési támogatást nem ad a kormány a városnak, és 400 millióval csökkenti az önkormányzat bevételét azzal, hogy a közterület-foglalási díjak csökkentésére kötelezték az önkormányzatokat.

 

– Az Orbán-kormány az elmúlt két évben 10 ezer milliárd forinttal növelte az államadósságot, miközben folyamatosan sarcolta az önkormányzatokat – tett hozzá Kovács Tamás.

 

A szegedi költségvetést ennek ellenére úgy állították össze, hogy abban helyet kapott 1 milliárd forintos kerettel egy bérkompenzációs alap, amelyből az önkormányzat és az önkormányzati intézmények dolgozóinak bérét emelték és emelik. Mint ehhez a gazdasági alpolgármester hozzátette: a minimálbér és bérminimum miatt ehhez 400 millió forintra lett volna szükség, de azért döntöttek a nagyobb összegről, mert igyekeznek a fizetések vásárlóerejét is megőrizni.

 

Egy képviselői kérdésre Kovács Tamás úgy válaszolt, hogy a polgármester és az alpolgármesterek fizetésemeléséről a kormány döntött. Az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek fizetése mindössze 5,1 százalékkal emelkedett, éppen azért, hogy valamivel meghaladják az 5 százalékos inflációs szintet.

 

Az ülés végén zárt ülésen tárgyalta a bizottság, kinek ítéljék oda a Szeged Sportolója és a Szeged Sportjáért adható kitüntetéseket.

Címlapon

mutasd mind