Kovács Tamás alpolgármester: Túldotálja az állam a sportot, de az önkormányzatok nem látnak ebből semmit

Egyszerre szakmai és politikai vita robbant ki a pénzügyi bizottság ülésén, ahol a fideszes képviselők azért támadták a Sport és Fürdők Kft.-t, mert bérleti díjakat emelnének. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint az állam rontja az önkormányzatok, így Szeged helyzetét is.
Bod Péter

2022. június 15. 12:26

Kovács Tamás alpolgármester:
Túldotálja az állam a sportot, de az önkormányzatok nem látnak
ebből semmit

Annak ellenére, hogy a szegedi Fidesz az elmúlt napokban meglehetősen nagy médiavisszhanggal kísért akcióban igyekezett támadni a helyi városvezetést az egészségügyi dolgozók bérlakásainak ügyében, a szerdai bizottsági ülésen minden vita nélkül, nagyjából öt perc alatt tárgyalták meg és fogadták el a bérlős üzlethelyiségek, egyes bérlakások és az üres álló lakások értékesítéséről szóló előterjesztéseket.

 

 

Kritika észrevételként Tápai Péter fideszes bizottsági elnök annyit fogalmazott az az IKV felé, hogy amennyiben műemléki védelem alatt álló ingatlanok értékesítéséről van szó, ez minden esetben automatikusan szerepeljen az erről szóló előterjesztésben, és ne legyen szükség utólag erre a kiegészítésre.

 

 

A vita azt követően robbant ki, hogy Halkó Pál fideszes önkormányzati képviselő nehezményezte az egyes önkormányzati cégek vezetőinek premizálásáról szóló napirend kapcsán, hogy a Sport és Fürdők Kft. 10–15 és 20 százalékos bérletidíj-emelésre tett javaslatot egyes szolgáltatások kapcsán a létesítményt használó sportegyesületeknek.

 

 

Halkó mindezt azzal toldotta meg, az elmúlt években ez lenne a negyedik bérletidíj-emelés. Ezt követően Tápai Péter bizottsági elnök arról beszélt általánosságban, hogy nem tartja jó gyakorlatnak, ha az IKV vezetői az eladott önkormányzati lakások darabszáma után kapnak jutalmat, mert ezeket a döntéseket a Közgyűlés hozza meg. Úgy vélte, nyolcvan százalékban az önkormányzati ingatlankezelő cég vezetői esetében úgy állapították meg a jutalmazás feltételeit, hogy azok az alapfeladatok elvégzését foglalják magukban.

 

A vitába bekapcsolódó Kovács Tamás gazdasági alpolgármester jelezte, hogy a cégek adózott nyeresége fedezi a vezetői prémiumok költségeit, amit előzetesen megkérdőjelezett Halkó Pál.

 

Kovács Tamás védelmébe vette a Sport és Fürdők Kft. vezetését is, mert a bérleti díjak emelésére egy gazdasági értelemben turbulens időszakban kerül sor. Akkor, amikor jelentősen emelkedtek az energiaárak, a munkabér, és mások mellett tisztítószerek beszerzései árai is.

 

– Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor a 15 százalékos emelés indokolt – fogalmazott az alpolgármester. Egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a kormány 2020 év első felében megtiltotta az áremeléseket, ezért két év ilyen jellegű hatásai torlódtak össze például a Szegedi Sport és Fürdők Kft-nél.

 

– Ne levélben tájékoztassák a sportegyesületeket a bérleti díj emeléséről, hanem személyes találkozón – szólt hozzá bizottsági vitához Joób Márton önkormányzati képviselő. Emellett megfogalmazta: elmérgesedett a viszony a Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője és az uszodákat használó sportegyesületek között. Szerinte ezzel a helyzettel előbb-utóbb kezdeni kell valamit. Erre reflektálva Tápai Péter jelezte, hogy a bérleti díjak emeléséről tájékoztató levelet kaptak a sportegyesületek.

 

Az egyre terebélyesedő vitában Kovács Tamás gazdasági alpolgármester azt is mondta, az állam nem ad semmifajta többlettámogatást az önkormányzatoknak sportfeladataik ellátására, miközben a püspök labdarúgóklubja most részesült 600 millió forintos ilyen jellegű támogatásban.

 

Az állami működés egyik legfontosabb részét, a 3200 települést magában foglaló önkormányzati rendszert hagyja magára a kormány, miközben az túldotálja az állami sportfinanszírozást. Tápai Péter vitatta ezt, amire Kovács Tamás azzal válaszolt, hogy az arányosság kérdését vetette fel a sportfinanszírozás kapcsán, mert nem úgy tapasztalja, hogy ez megvalósulna.

 

Végül öt igen és három tartózkodás mellett elfogadta a pénzügyi bizottság az egyes önkormányzati cégek vezetőinek prémiumfeltételeiről szóló előterjesztést.