Kovács Tamás alpolgármester a Témában: Szegedtől közel 1 milliárd 500 millió forintot von el a kormány az iparűzési adóból

Idén az iparűzési adóerő-képességhez kötik az önkormányzatoktól elvont pénzek visszatérítését.
Cservenák Zoltán

2022. április 14. 17:25

Kovács Tamás alpolgármester a Témában: Szegedtől közel 1 milliárd 500 millió forintot von el a kormány az iparűzési adóból

2021-ben csak az iparűzési-adó elvonásával 2 milliárd 600 millió forinttal rövidítette meg Szeged költségvetését az Orbán-kormány, a teljes elvonási csomag közel 10 milliárdos volt. A kompenzációnak nevezett visszatérítés 1 milliárd 950 millió forint volt, ez azt jelenti, hogy mintegy 650 millió forintot vett el a szegediek közös kasszájából a kormány.

 

A 4 milliárdos árbevételnél kisebb cégek iparűzési adóját idén is elveszik Orbánék az önkormányzatoktól. Szegedtől mintegy 3 milliárd forintot irányít el a kormány, a várható visszatérítés mindössze 1 milliárd 550 milliárd forintnyi visszatérítésre számíthat Szeged – mondta Kovács Tamás a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában

 

Ez azt jelenti, a tavalyihoz képest 400 millióval kap kevesebbet Szeged a kormánytól, és közel 1 milliárd 500 millió forint hiányzik majd a kasszából.

 

Tavaly a fideszes vezetésű településeket kétszer támogatta meg a kormány. Egyszer karácsony után, másodjára júniusban. Szeged az utóbbi alkalommal kapott vissza pénzt.

 

Idén egyébként egy szabályrendszer szerint vonják el a helyi iparűzési adó egy részét a településektől. A kormány legutóbbi közleménye szerint teljes kompenzáció jár azoknak a 25 ezer főnél nagyobb településeknek, amelyek egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége 47 ezer 335 forint vagy ez alatti. Az elvett összeg háromnegyedét kapják vissza azok a települések amelyek adóerő-képessége 47 ezer 335 forint és az országos átlagot jelentő 67 ezer 622 forint között van. Ha a település adóerő-képessége az országos átlagnál magasabb, akkor nem kap semmit.

Kovács Tamás elmondta: az 1 milliárd 500 milliós elvonás ellenére is fenntartja a város a közszolgáltatásait, és tovább viszi az uniós fejlesztéseket is.

 

„Kétségkívül lesznek olyan források, amiket csökkenteni kell, muszáj zárolnunk egy részét, ha azt akarjuk, hogy idén is legyen olyan biztonsági tartalékmaradvány, amivel a következő évben az uniós fejlesztésekhez az önerőt biztosítani tudjuk” 

 

– magyarázta a gazdasági alpolgármester.

 

Mivel az Európai Uniós több ezer milliárd forintot visszatart az Orbán-kormány jogállamisági hiányosságai és a rendszerszintű korrupció miatt, egyelőre nem tudni, Szeged mikor férhet hozzá a neki járó mintegy 28 milliárd forintos fejlesztési csomaghoz a 2021–2027-es ciklusban.

 

Botka László polgármester korábban többször hangsúlyozta: az iparűzési adó elvétele újabb bizonyíték arra, hogy a kormány ki akarja zsigerelni az önkormányzatokat. Az adó visszatérítése ugyanis épphogy azokat a vállalkozásokat segíti jobban, amik a járvány okozta válság ellenére is jól tudtak teljesíteni. Ugyanis az iparűzési adó árbevételfüggő, tehát nem igaz a kormány állítása, miszerint a „rászoruló” vállalkozások érdemi segítséget kapnak a visszatérítéssel.

Címlapon

mutasd mind