Kovács Tamás a VOSZ születésnapján: Inflációs válságból keresi a kiutat a magyar gazdaság

GDP növekedésre koncentráló gazdaságpolitika, téves monetáris politika, a forintleértékelési gyakorlat, az államadósság növelése és az Oroszországra építő energiapolitika együttesen eredményezte, hogy válságba került a magyar gazdaság – mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége harmincötödik születésnapján Szegeden a város gazdasági alpolgármestere.
Bod Péter

2023. március 08. 17:57

Kovács Tamás a VOSZ születésnapján:
Inflációs válságból keresi a kiutat a magyar gazdaság

Kovács Tamás úgy vélte az idei év még nehezebb lesz, mint a tavalyi:

 

„az áthúzódó energiaszerződések, a brutálisan megemelkedett kamatszintek, az egyre fojtogatóbban hiányzó EU-s források, az infláció miatt megemelkedett dologi kiadások és az egyre csökkenő fizetőképes kereslet miatt.”

 

Nagyban nehezíti a kormány az önkormányzatok munkáját azzal, hogy folyamatosan forrásokat és hatásköröket von el a településektől. Ezek sorából kiemelte, hogy idén hárommilliárd forintot kell Szegednek szolidaritási adó címen befizetni a központi költségvetésbe.

 

Nem véletlen, hogy ilyen gazdasági környezetben a város kevesebbet képes fejlesztésekre költeni, de Kovács Tamás a város vállalkozói előtt ígéretet tette arra, hogy folytatják a megkezdett beruházásokat. Ezek sorában említette a Kollégiumi vagy a Fonógyári úton végzett munkát, az ELI kutatóközponthoz vezető utat, a Zápor út és a Régi Posta utca közötti új utat, a Házgyári, a Vágány, a Vásár és a Tűzoltó utcákat. Hozzátette: előkészítés alatt áll a Kerékgyári és a Textilgyári út is fejlesztése is.

 

 

A gazdasági alpolgármester kitért arra is, hogy törekszenek a szegedi és környékbeli vállalkozásokkal fenntartott jó kapcsolatuk megőrzésére, és a lehetőségekhez mérten segíteni fogják az önkormányzathoz forduló cégek beruházási szándékait.

 

– Nyitottak vagyunk a helybeli cégek javaslataikra, számítunk tapasztalatukra – mondta Kovács Tamás.

 

Napra pontosan ma harmincöt éve alakult VOSZ – mondta el, Eppel János, a szervezet elnöke a szegedi vállalkozói fórum előtt a sajtó érdeklődésére. Egyebek mellett arról beszélt, hogy a legfontosabb feladatuk az érdekképviselet volt és maradt. Ez azért sem lebecsülendő, mert a VOSZ-hoz tartozó magyar tulajdonú vállalkozások adják a hazai GDP 30–40 százalékát. Mint az elnök fogalmazott: erősíteni szeretnék a jövőben a szervezetet, új tagokat szeretnének megnyerni maguknak, erőteljesen nyitnak vidékre, és ennek jegyében egymás után hozzák létre a megyei irodáikat. A gazdaság itt, helyben történik, a szükséges döntéseket itt kell meghozni – mondta el indoklásképpen a VOSZ elnöke.

 

Eppel János nagy sikernek nevezte a Széchenyi-kártya húsz évvel ezelőtti bevezetését, amin keresztül ez idő alatt hatezer milliárd forint fejlesztési pénzhez jutottak a magyar tulajdonban lévő cégek.

 

– Egyre inkább figyelembe veszik a hazai gazdaságpolitika irányítói a VOSZ véleményét és elképzeléseit, ami nagy jó irány – mondta el ugyancsak a vállalkozói fórum előtt Perlusz László, a VOSZ főtitkára, aki utóbb aktuális gazdaságpolitikai kérdésekről tartott előadást a VOSZ megyei fórumán megjelenteknek.